НБУ не збиратиме дані про всі платежі фізосіб

Читати на RU

Днями деякі українські медіа повідомили, що з 5 червня 2023 року банки зобов’язані передавати до НБУ усі дані про всі карткові платежі фізичних осіб. Але НБУ спростував цю інформацію.

  • У пресслужбі регулятора повідомили, що лист № 25-0005/38228 НБУ до банків не містить такої вимоги. Натомість йдеться про уточнення і про дані юросіб, що користуються еквайрінгом від українських банків.

«Запитувані дані не передбачають збору інформації, персональних даних фізичних осіб.
Національний банк з метою посилення нагляду з грудня 2022 року на періодичній основі отримує узагальнену інформацію від банків-еквайрів виключно щодо суб’єктів господарської діяльності, надавачів платіжних послуг-юридичних осіб, які користуються послугами банків з електронної комерції», — йдеться у заяві регулятора.

  • НБУ надіслав банкам лист-нагадування № 25-0005/38228, щоб звернути увагу на необхідність своєчасного надання інформації згідно з вимогами, визначеними в попередніх листах. Це — лист-уточнення, тобто, згідно із поясненням регулятора, жодних нових правил він не запроваджує. І стосується лише юросіб.
  • Таку інформацію НБУ використовує у наглядових цілях з метою посилення контролю за дотриманням банками вимог законодавства України. Аналіз такої узагальненої інформації дає НБУ можливість виявити проблеми із використанням банківських послуг у електронній комерції, наприклад, у обслуговування діяльності нелегального грального бізнесу.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук