Стартап Haiqu залучив $4 млн для роботи з квантовими компʼютерами. Бліц з співзасновником

6 червня українсько-американський стартап Haiqu, який створює технології для підвищення ефективності квантових комп’ютерів, оголосив про закриття pre-seed раунду фінансування на суму $4 млн. Серед інвесторів – американські фонди, а також українські u.ventures, SID Venture Partners та Roosh Ventures.

Редактор AIN.UA поговорила із співзасновником стартапу Миколою Максименко про те, як залучали інвестиції та сам проект.

Як познайомилися фаундери? Як виникла ідея стартапу? 

Ми познайомились влітку 2022 у онлайн Bootcamp акселератора Creative Destruction Lab. Мене з Річардом знайшли організатори і запросили як індивідуальних учасників. Ідея цього буткемпу в тому, щоб звести до купи потенційних та наявних фаундерів, допомогти зменшити технологічну і бізнес невизначеність, та підштовхнути до створення компаній.

Річард Гіван (СЕО) та українець Микола Максименко (СТО). Фото надані спікером

Creative Destruction Lab – це один з провідних акселераторів для квантових стартапів, і їхній буткемп відомий у deep tech середовищі, де поріг для створення нового стартапу досить високий. Протягом 4 тижнів ми систематично розглядали різні квантові технології і намагались загорнути їх у масштабовані бізнес ідеї. 

Тут ми ідентифікували проблему – сучасні квантові компʼютери мають занадто мало кубітів та занадто чутливі до помилок, щоб застосовуватись у практичних задачах. Також наш досвід дозволив нам побачити не очевидну ідею технології для її вирішення. Наприкінці програми ми виграли у фінальному хакатоні і отримали $4000, які пізніше використали на участь у бізнес конференціях і валідацію продуктових гіпотез. 

Ми вирішили продовжити працювати разом і були єдиною новоствореною командою з буткемпу, яка пройшла в акселераційну програму Creative Destruction Lab, що розпочалась у жовтні 2022. Тут у листопаді-грудні ми продовжили теоретичні дослідження, подали патент, побудували прототип і демо і показали, що наша технологія масштабована. Річард взяв участь у кількох квантових конференціях (Quantum.Tech, Q2B), де у приватних розмовах демонстрував прототип і провалідував інтерес від учасників індустрії.

Це ваша перша інвестиція чи були інші? Яким був стартовий капітал та звідки залучили? Як довго готували pre-seed раунд?

Це наш перший раунд інвестицій – pre seed. До раунду ми вдвох працювали у bootstrap-режимі і фактично інвестували свій власний час (Річард – фултайм, я – спершу вечорами і на вихідних, а з початку 2023 пішов у саббатікал і почав працювати над стартапом фултайм) та невеликі кошти для участі у конференціях та патентування.

План був інвестувати власні кошти та отримати грант на невелике розширення команди. Але досить швидко зрозуміли, що продукт має значний потенціал і для його швидкого розвитку нам потрібно більше ресурсів.

Почали пітчити інвесторам у січні 2023 і вже у лютому закрили більшу його частину з лід інвесторами та мали заброньовані менші інвестиції від решти інвесторів. 

На якій стадії проект зараз? Над чим безпосередньо зараз працюєте?

Ми зараз на етапі створення MVP та побудови партнерств для пілотних проектів. Також будуємо екосистему співпраці з науковими центрами, адже в цьому домені дуже важливо постійно перебувати на передовій наукових досліджень і накопичувати ІР портфоліо. 

Поділіться можливими юзкейсами Haiqu – чим і кому може бути корисна технологія? Який обʼєм ринку в грошовому еквіваленті? Як монетизуватимете стартап?

Ми створюємо так звану enabling technology – технологію, без якої виконання певних алгоритмів на сучасному квантовому залізі є неможливим. Це важливо компаніям які створюють квантові комп’ютери, адже тепер їхнє залізо можна використовувати для алгоритмів, які є на кілька порядків складнішими. З іншої сторони є компанії, що створюють квантові алгоритми у певних індустріях – хімія, фінанси, біотех тощо. Більшість таких алгоритмів потребують набагато більших та стабільніших комп’ютерів ніж доступні зараз. Ми ж дозволятимемо їм робити експерименти безпосередньо на квантовому залізі вже сьогодні. 

Продукт буде доступний у вигляді cloud-платформи і монетизуватиметься за pay as you go моделлю. 

Сьогодні весь об’єм ринку квантових обчислень невеликий – близько $10 млрд, і ми претендуємо лише на невеликий відсоток. Але вже в найближчому майбутньому очікується експоненційне зростання цього пирога. Вирішуючи важливу компоненту у квантовому стеку, ми маємо перспективу бути одним з ключових гравців у майбутньому. 

Розкажіть про команду. Скільки людей, який формат співпраці, чи є офіси і де? Чи плануєте винаймати людей в Україні?

В нас нараз невелика core команда і кілька людей у форматі стажувань. Наразі ми працюємо повністю у distributed mode, адже це унікальні люди з поєднанням експертизи у квантовій фізиці, високопродуктивних обчисленнях та штучному інтелекті, яких не просто знайти в одному місці. Сьогодні ми є у Сан Франциско, Львові, Цюріху та Ахені.  В найближчі місяці плануємо зростити команду і відкрити кілька фізичних офісів поблизу або безпосередньо на кампусах наукових центрів у північній Америці та Європі.

Я та частина команди є фізично в Україні, і це одна з локацій, де ми плануємо розвиток R&D та квантової екосистеми.

Найближчим часом разом з Українським Католицьким Університетом плануємо провести школу по квантовому машинному навчанні, де лекції прочитають лектори з відомих світових компаній та наукових центрів. В Україні історично сильна база у теоретичній фізиці, але практично відсутня комерціалізація цих технологій та знань. 

Я очікую, що квантові технології можуть стати сильною точкою росту у майбутньому відновленні Україні і важливо вже сьогодні інвестувати значні ресурси в створення екосистеми. Ми бачимо війну за таланти у цьому домені і багатомільярдні урядові гранти ключових країн-гравців (Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, США) на підтримку та заохочення квантових стартапів працювати в них.  

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук