Українські активісти масово попадають у «тіньовий бан» на Twitter: що це таке

У Twitter — чергова хвиля банів українських активістів та волонтерів. Цього разу багато відомих акаунтів попали у так званий shadow ban або ж «тіньовий бан». Це сталося на наступний день після катастрофи: підірваної російськими окупантами Каховської ГЕС, інформацію про це українці якраз намагаються донести світові.

Розповідаємо, що таке shadow ban та чому він небезпечний.

Що сталося

  • «Тіньовий бан» — це обмеження, що застосовуються до акаунту без його фактичного бану: такий акаунт алгоритм мережі може рідше показувати у стрічці, ускладнювати його пошук та застосовувати інші неочевидні обмеження. Користувач наче присутній у мережі, але його буквально гірше видно іншим.
  • Для українських акаунтів, які постять термінові новини, збори на армію, допомогу постраждалим від підриву Каховської ГЕС, критично важливо, щоб їхні месиджи бачило якомога більше людей. Shadow ban у якомусь розумінні навіть гірше за звичайний бан: адже його власник акаунту одразу бачить і намагається щось зробити. А сидячі у «тіньовому бані», людина поститиме термінові збори або новини, і не розумітиме, чому ніхто їх не поширює і не коментує.
  • Українські користувачі Twitter днями помітили, що багато акаунтів відомих активістів, військових та волонтерів попали під цей бан. Зокрема, у пошуку їх або не видно, або вони шукаються важче за інших користувачів.

Що це таке

AIN.UA звернувся до волонтерів, що допомагають із розбаном українських активістів у соціальних мережах, стосовно цього випадку. Анонімно вони пояснюють, що в даному разі йдеться про search suggestion ban:

«Це не блокування пошуку, як багато хто вважає, але під час спроби знайти по імені чи назві акаунта пошук Twitter не пропонує його як варіант, а лише у випадку точного введення назви облікового запису. Це блокування не обмежене територією України, бо під це потрапляють також проукранські активісти, що довгий час живуть перебувають за кордоном.

На що це впливає? Таких людей щонайменше важче знайти, можливо, це також впливає на результати пропозиції алгоритмом у стрічці For You, але нам це важко довести.

З чим це може бути повʼязано? Причин може бути багато: якийсь disturbing content (як у дуже багатьох українців зі зрозумілих причин), підозра у coordinated behavior (типу тролінгу інших облікових записів), будь-які порушення правил користування Twitter, реальні чи уявні.

Дуже ймовірно, що це обмеження впроваджене алгоритмом, адже з нашого досвіду може зачіпати як великі розкручені облікові записи, так і не дуже популярні нішові акаунти. Сама кількість банів порівняно із дуже малою кількістю модераторів, які лишилися у Twitter після приходу Маска, дозволяє спекулювати на користь алгоритмічного бану».

Однією з причин може бути те, що акаунти, які багато пишуть про війну, соцмережа вирішила таки позначити як sensitive content:

Що робити у подібних випадках? Може допомогти тег @TwitterSupport і максимальний розголос.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук