Як пише «НВ», станом на літо 2023 року, ресторанний ринок в Україні оживає. При цьому, спостерігається зміна тенденції щодо інвестування бізнесу. Якщо раніше попитом користувалися великі ресторани, зараз – кав’ярні. AIN.Business вибрав основні тези з матеріалу.
- Кількість відвідувачів у травні 2023 року на 10% більша порівняно із груднем, який завжди вважався найуспішнім місяцем для галузі.
- Після кожного сильного обстрілу столиці відвідуваність ресторанів знижується, однак за декілька днів повертається до звичайного рівня, зазначає генеральна директорка компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова.
- Недорогі ресторани не втрачають клієнтів навіть попри ракетні обстріли.
- Зростає популярність суші та кав’ярень. Усе через невеликий об’єм інвестицій у цей бізнес. Наприклад, власний заклад у кіоску можна відкрити, маючи у кишені $4000−5000. Кав’ярня із декількома столиками коштуватиме дорожче — від $10 000−15 000.
- Для відкриття повноцінного ресторану потрібно не менше $1000 за кв. м. Таким чином, заклад може коштувати інвестору до $500 000, а строк окупності складає 5 років. Вкладати такі кошти інвестори вони не готові.
- Львів – нова ресторанна столиця України. Зростання кількості гостей за час війни – у півтора рази порівняно із довоєнним періодом.