Рада скасувала пільги для ФОП. Що по штрафам за невикористання РРО/ПРРО?

30 червня Верховна рада проголосувала за законопроект №8401, яким скасовується низка пільг для підприємців, введених раніше у звʼязку з повномасштабним вторгненням росії в Україну. Податковий консультант Олександр Зарайський розповів, що передбачено законопроектом стосовно застосування штрафів за відсутність касових апаратів.

До 1 жовтня штрафів немає

  • Усі платники податків (як ФОП, так і юридичні особи) звільняються від відповідальності за порушення будь-яких вимог Закону по РРО (зокрема за відсутність/незастосування РРО/ПРРО), вчинені ними у період із 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення, вчинені при продажу підакцизних товарів, здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.
  • Далі, починаючи із 01 жовтня 2023 року, юридичні особи та ФОП звільняються від відповідальності за порушення будь-яких вимог Закону по РРО (крім порушень порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів), вчинені ними при продажу товарів, наданні послуг на:
    • тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;
    • територіях активних бойових дій – по дату завершення бойових дій на відповідних територіях;
    • територіях можливих бойових дій – по дату припинення можливості бойових дій на відповідних територіях.
    • Дати завершення бойових дій, завершення тимчасової окупації, припинення можливості бойових дій та перелік таких територій визначається у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Кого можуть штрафувати і як розміри штрафів

Якщо ФОП – платник єдиного податку (який не є платником ПДВ)

  • здійснює діяльність на територіях, що не входять до переліку територій, окупованих Росією, територій, на яких велись бойові дії, чи територій, на яких були можливі бойові дії;
  • та не здійснює продаж підакцизних товарів, складнопобутових товарів, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних і побутових виробів із дорогоцінних металів та дорогоцінного, напівдорогоцінного каміння та каміння органогенного утворення,

то в період із 01 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року (але не пізніше, ніж до дати припинення або скасування воєнного стану) штрафи за відсутність чи незастосування РРО/ПРРО до них застосовуються у розмірі:

  • 25% вартості проданих із порушенням товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості проданих із порушенням товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Для юридичних осіб (незалежно від системи оподаткування), ФОП на загальній системі оподаткування та ФОП – платників єдиного податку, які є платниками ПДВ, штрафи за відсутність/незастосування РРО/ПРРО залишися без змін: 100% вартості проданих товарів (робіт, послуг) за 1 порушення і 150% за кожне наступне. За умови, що ці платники здійснюють діяльність на інших територіях, відмінних від переліку територій що: окуповані Росією, на яких велись бойові дії чи на яких були можливі бойові дії.

Підбиваємо підсумки

«Прийнятий законопроект передбачає реальну амністію щодо застосування штрафів за відсутність/незастосування РРО/ПРРО за період із 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року абсолютно для всіх платників податків.

Після 1 жовтня 2023 року звільнення від штрафів за відсутність/незастосування РРО/ПРРО продовжує діяти для всіх платників податків, які здійснюють діяльність на: територіях, тимчасово окупованих Росією, територіях активних бойових дій, територіях можливих бойових дій.

Для більшості ФОП – платників єдиного податку (які не є платниками ПДВ), що здійснюють діяльність на інших територіях, штрафи за відсутність РРО/ПРРО встановлені у зменшеному розмірі. 

Таким чином ФОП та юроосби, на яких після 1 жовтня 2023 року амністія щодо незастосування штрафів за відсутність/незастосування РРО/ПРРО не розповсюджується, мають час підготуватися, завчасно зареєструвати РРО/ПРРО та потренуватись у їх використанні, поки до 1.10.2023 року немає штрафів» – підсумовує Зарайський. 

Майя Ярова: Редактор AIN.UA, також — шеф-редактор AIN.Capital — окремого видання про tech-екосистему центрально-східної Європи, що виходить англійською мовою. Пишу про українські бізнеси, стартапи, продуктові та аутсорс-компанії. Для зв'язку: Пошта | LinkedIn | Facebook
Related Post