Українка Еля Михайленко, що взяла участь в конкурсі бартендерок Lady Amarena Cup у Німеччині, розповіла, що їй знизили фінальні бали через відкрите волосся та прикраси. Еля свого часу виграла багато барних конкурсів в Україні та за її межами. У Lady Amarena Cup змагалася вперше. Також у 2015-2018 самотужки організовувала подібні конкурси.

AIN.Business розпитав Елю Михайленко, що трапилося, яку оцінку виставили суді і який фідбек залишила сама бартендерка.

Що сталося

Я взяла участь у конкурсі бартендерок для жінок Lady Amarena Cup у Німеччині. Результати мене розчарували. Судді знизили мої бали за відкрите волосся та прикраси (як мені казали).

Тому я зробила запит на фідбек і судді надиктували мені своє бачення ситуації. За їх словами, вони судили всіх за правилами міжнародної організації барменів. Ці правила були написані багато років тому чоловіками для чоловіків.

Я сподівалася, що зважаючи на те, що конкурс жіночий, судити нас будуть за адаптованими правилами. Але цього не сталось. Також судді наголосили, що моя подача коктейлю була перевантажена. Мовляв, коктейль + квіти, аромасвічка, салат — це забагато для подачі одного коктейлю.

Фото в матеріалі: копія коктейлю, який приготувала Еля

Яке місце посіла

Оцінювальні листи учасникам показали на 3 день після конкурсу. За ними я посіла 9 місце.

Система оцінювання наступна:

  • Бали дають за зовнішній вигляд, аромат, смак коктейлю і його презентацію.
  • Втратити бали можна за недоліки в техніці приготування.

При цьому саме мій коктейль з повною його подачею потрапив у газету Süddeutsche Zeitung. Хоча там навіть не згадали моє імʼя, оголосивши лише переможниць і жодного фото їх творінь.

Я зібрала фібеки від декількох суддів і врешті сама написала свій фідбек організаторам з пропозицією щодо покращення конкурсу. Проблем було вдосталь. Зокрема, зазначила:

  • Правила повинні бути чітко прописані та оновлені. Тому що барна культура швидко розвивається, а загальні правила IBA давно застаріли.
  • Усі продукти спонсорів, які можна використовувати як інгредієнти для коктейлю, потрібно зібрати в список, щоб учасниці могли ознайомитися з продуктами, з якими вони не працювали.
  • Брифінг про конкурс має бути проведений завчасно. Щоб в учасниць був час виправити свою презентацію та ознайомитися з правилами конкурсу.