Військовозобов’язаних хочуть повернути з-за кордону. І скасувати відстрочу для 2-ї вищої освіти

Військовозобов’язаних українців, які покинули Україну за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому. Як повідомляє «Суспільне» з посиланням на слова народного депутата Давид Арахамія в ефірі телемарафону «Єдині новини», для цього Україна може звернутися до інших країн з проханням екстрадиції.

Крім того, секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов в ефірі Українського радіо вже поставив під сумнів доцільність здобуття другої вищої освіти для чоловіків призовного віку під час війни.

Як працюватиме екстрадиція військовозобов’язаних?

  • За словами Арахамії, спочатку будуть проводити попередній аналіз, який займатиме декілька місяців. Якщо хтось корумпував якогось посадовця, то згідно із законодавством відповідальність несуть обидві сторони. Правоохоронці будуть працювати над тим, аби легалізувати докази й висувати обвинувачення.
  • «Що буде з людьми, які це робили? Вони будуть нести відповідальність згідно з законами за давання хабаря, за підробку документів, за ухилення від мобілізації», — пояснив народний депутат.
  • Інше питання полягає в тому, яким чином притягати людей, які вже виїхали. До них дотягнутися прямо зараз у правоохоронців немає можливості, але загалом в Україні зараз дуже посилились напрямок міжнародно-правової допомоги.
  • Тож, за словами Арахамії, фактично в будь-якій країні світу правоохоронні органи можуть прийти та зробити запити на екстрадицію таких людей, і привезти їх до України, щоб вони понесли відповідну відповідальність.

Що планують робити зі здобувачами другої вищої освіти?

  • Як повідомляє «Українська правда», 1 вересня народний депутат і представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський заявив, з перших днів війни різко збільшилась кількість абітурієнтів 30-35 років, котрі почали раптом здобувати знання на денній формі навчання. Через це вони отримують відстрочку від мобілізації і в цьому можуть бути певні зловживання.
  • Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов в ефірі Українського радіо вже поставив під сумнів доцільність здобуття другої вищої освіти для чоловіків призовного віку під час війни.
  • Він назвав питання здобуття «другої вищої освіти, третьої, а подекуди й четвертої» питанням «морального порядку» і зазначив, що його досліджуватиме міносвіти.
  • «Міністерство освіти зараз буде розглядати це питання, проводитимуть аналіз, адже так сталося, що переважно чоловіки з певним життєвим досвідом – 40–50 років вирішили отримувати другу-третю освіту. Кількість людей, які хочуть здобути освіту, збільшилась в рази. Якщо ви можете служити в армії, придатні, то почекає навчання, чи ні, буде вирішувати відповідне міністерство», — заявив Данілов.
Данило Ївженко: Пишу про стартапи, інвестиції та ігри, а також веду рубрику Стартап дня. Зв'язатися можна у Facebook та по e-mail: yd@ain.ua.
Related Post