В українській версії Ubuntu 23.10 з’явились образи і хейтспіч. Підозрюють контриб’ютора з рф

1
Читати на RU

Компанія Canonical, розробник популярного Linux-дистрибутива Ubuntu, днями опублікувала образ Ubuntu 23.10, але майже одразу його видалила: через непристойності та мову ненависті, яку анонімний користувач додав до українського перекладу. За непідтвердженою версією, у цьому міг брати участь російський контриб’ютор.

  • Днями мало вийти оновлення для інсталятора Ubuntu 23.10, але через саботаж українського перекладу його прибрали з доступу. 12 жовтня 2023 року на офіційному акаунті Ubuntu з’явилось повідомлення про те, що через зловмисного контриб’ютора у перекладі (не уточнюється, в якому) з’явилась мова ненависті. Через це ISO Ubuntu 23.10 прибрали з публічного доступу до того моменту, коли переклад виправлять.
  • Якщо подивитись пул-реквести на виправлення, а також обговорення на GitHub, стає зрозуміло, що йдеться про коміти від користувача DaniloNegrilo. Вони містять непристойності та образи на кшталт таких:
  • Ще приклади можна подивитись на GitHub. Те, що їх комітив користувач DaniloNegrilo (з поштою [email protected]), помітили деякі ревʼюери і зауважили про це в коментарях до гілки. Tutanota — це анонімний поштовий сервіс, який використовують, щоб складніше було відстежувати користувача.
Скріншот AIN.UA
  • За непідтвердженою версією, за анонімним користувачем, який зіпсував українську локалізацію, стоїть російський контриб’ютор Сємьон Риндін. Його згадували у новині на OMG Ubuntu (і це цитують у коментарях, але в тексті самої новини такого уже немає). Але достовірних даних про автора цих комітів немає.
  • Українську локалізацію до Ubuntu 23.10 обіцяють повернути після виправлення.
  • Нагадаємо, у квітні 2022 року Сanonical оголосила, що припиняє роботу із російським бізнесом через війну.
Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук