«Київстар» закуповує мережеву продукцію китайських компаній — у РНБО це вважають загрозою

У 2022 та 2023 роках найбільший український мобільний оператор «Київстар» продовжив закуповувати продукцію китайських компаній Huawei та ZTE. Раніше цього року Рада нацбезпеки та оборони України висловлювала побоювання щодо безпечності технологій із КНР, а низка країн світу обмежують використання продуктів Huawei і ZTE.

Для підтвердження фактів купівлі «Київстаром» продукції цих виробників AIN.UA звернувся до OSINT-агенції Molfar.

Імпорт апаратури за 2022–2023

Згідно із сервісом 52wmb, платформою для торгових компаній з обміну інформацією та розширення бізнесу, у 2022–2023 роках «Київстар» закупила машини автоматичного оброблення інформації та запам’ятовувальні пристрої у китайської компанії Zte Corp. та шведської Ericsson. У Huawei Technologies Co Ltd придбані кабелі, телефонні апарати, базові станції.

ІмпортерКраїнаКод товаруОпис
Zte Corp.CN8471705000Машини (1, 2, 3) автоматичного оброблення інформації та їх блоки; магнітні або оптичні зчитувальні пристрої, машини для перенесення даних на носії інформації у кодованому вигляді та машини для оброблення аналогічної інформації.
Huawei Technologies Co LtdCN8544700090
8517700090
8517610000
Загалом 30 постачань (1, 2, 3, 4):
проводи ізольовані, кабелі, інші ізольовані електричні провідники із з’єднувальними деталями або без них; кабелі волоконно-оптичні, складені з волокон з індивідуальними оболонками;телефонні апарати для сотових мереж зв’язку та інших бездротових мереж зв’язку; інша апаратура для передачі або приймання голосу, зображень та іншої інформації, включаючи апаратуру для комунікації в мережі дротового або бездротового зв’язку;телефонні апарати, базові станції.
EricssonSE8471709800Машини (1, 2) автоматичного оброблення інформації та їх блоки; магнітні або оптичні зчитувальні пристрої, машини для перенесення даних на носії інформації в кодованому вигляді та машини для оброблення аналогічної інформації, запам’ятовувальні пристрої.

Однак, «Київстар» — не єдиний мобільний оператор, який закуповує продукцію з Китаю. У 2023 мобільний оператор ТОВ «Лайфселл» купив у Huawei Technologies Co Ltd товари з кодом 8471709800 (машини для автоматичного оброблення інформації та їхні частини; магнітні або оптичні зчитувальні пристрої; машини для перенесення даних на носії інформації у кодованому вигляді та машини для оброблення аналогічної інформації, запам’ятовувальні пристрої).

Технології Huawei у мережі «Київстар»

Ще у 2017 році експрезидент «Київстар» Петро Чернишов анонсував тендер на Q1 2018 на обладнання для 3G/4G-мережі, вартістю $10 млн, яку повинні експлуатувати та порівну оплачувати Київстар, Vodafone і lifecell. Навесні 2018 року на обладнання ZTE і Huawei ввели санкції США. Згідно із чутками, Чернишова звільнили через скарги китайців, у яких він вимагав відкат за закупівлю обладнання, також він нібито змусив піти хороших фахівців. Імовірно, йшлося про плани Чернишова, озвучені у 2016 році — перейти на обладнання Huawei та ZTE.

Раніше видання НВ Бізнес повідомляло з посиланням на джерела, що причиною відставки могла стати сварка з СОО Veon (акціонер Київстар) К’єлем Мортеном Йонсеном. Йонсен начебто був незадоволений публічною діяльністю і висловлюваннями Чернишова. Також Йонсен, заявляли джерела видання, намагався критикувати фінансові рішення тодішнього президента телеком-оператора.

Згідно із сервісом 52wmb, у 2016 «Київстар» купила у Huawei Technolgeis Co.Ltd. перше обладнання автоматичного оброблення інформації на базі серверів Huawei.

Сергій Биховець у своєму Linkedin вказує, що з 2008 є технічним директором проєкту заміни GPRS-мережі «Київстар», який містив у собі планування, організацію та контроль процесу заміни GPRS-мережі «Київстар» з обладнання Ericsson на Huawei, де було замінено >120 BSC (Base Station Controller) та 130 APN (Access Point Name). Також із 2004 Сергій працює у Huawei, з 2009 — на посаді Project Technical Director. Згідно із сервісом 52wmb, базові станції почали закуповувати у Huawei з 2016.

У травні 2023 року в Раді національної безпеки й оборони (РНБО) України розпочали обговорення можливості відмови від використання українськими телеком-операторами обладнання, виготовленого в Китаї. Цей запит Рада направила до Міністерства цифрової трансформації України.

В інтерв’ю виданню dev.ua директор департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Юрій Мацик запевнив, що міністерство підтримує цю пропозицію:

«Ми абсолютно підтримуємо цю позицію — щодо заборони китайського обладнання для держорганів. Це була ініціатива Комітету Верховної Ради».

Однак, за його словами, така відмова коштуватиме Україні дуже дорого, йдеться щонайменше про $1 млрд, а то і про кілька мільярдів.

Мацик також розповів, що «у деяких мобільних операторів, можливо, близько 70%, а може навіть більше, обладнання — китайських постачальників». Зокрема «Київстар», чиї радіомережі та радіомодулі працюють на обладнанні від китайських Huawei та ZTE. Що ж стосується ядра мережі, то воно нібито працює на шведському виробнику Ericsson.

«Треба ж «опускатися нижче до бази» й дивитися, що є ще: а це ядро, магістральні мережі. На чому все це будовано, я не знаю. Ядро нібито якраз Ericsson, якщо ви про «Київстар», — каже Мацик.

У червні 2023 року СЕО «Київстар» Олександр Комаров дав інтерв’ю Bloomberg, де розповів, що для відновлення під час війни оператор використовуватиме «китайський комплект», а загалом на реконструкцію та модернізацію мережі «Київстар» планує витратити $600 млн.

За його словами, Huawei та ZTE складають майже 100% мережі радіомережі «Київстар» — включно з такими компонентами, як антени — і менше за 30% більш критичної та чутливої мережі. Загалом, Комаров сказав, що китайські технології складають 60% українського ринку операторів.

Водночас він припустив, що із часом ланцюжок поставок «Київстар» зміститься в бік західного бізнесу: «Це свого роду органічний розвиток. Як майбутня частина Європейського Союзу, ми точно будемо підкорятися всім правилам і політиці, безсумнівно».

Згодом у інтерв’ю NV Олександр Комаров уточнив, що в Україні на законодавчому рівні немає жодних заборон на роботу з китайськими виробниками обладнання, а компанія завжди працюватиме в межах закону.

«На сьогодні, залежно від того, про який рівень мережі ми розповідаємо, китайці займають від 30% до 100%. Мабуть, у середньому це приблизно буде 60/40: 60% — це китайські виробники, 40% — це європейські виробники», – розповів Комаров.

На запитання про те, чи його не турбує можливе шпигунство спецслужб КНР через Huawei, СЕО «Київстар» відповів: «це потрібно запитувати у відповідних органів. Жодних доказів у нас, як в оператора, того, що може бути якийсь витік або є якийсь бекдор у цьому обладнанні, немає».

Уже наприкінці червня 2023 року стало відомо, що «Київстар» готує white paper можливої заміни китайського телекомобладнання. Компанія перебуває в очікуванні можливої регуляторної вимоги про зниження частки або повну відмову від різних типів китайського телекомунікаційного обладнання. За словами Олександра Комарова, щоби підготувати рішення з урахуванням усіх чинників і запропонувати оптимальну формулу, потрібні місяці.

«У нас іще не було діалогу. Ми наразі робимо свій, як ми його називаємо, white paper із рекомендаціями, як виважено ставитися до цього питання. Тобто ми розуміємо занепокоєння. Вона скоріше все ж таки загальна, тому що жодних фактів (зловживань) у нас немає», — сказав Олександр Комаров.

Співпраця Huawei з українськими державними структурами

Ще у 2017 році «Huawei Україна» підписала меморандум про партнерство в реалізації проєктів Smart City в українських містах під час Конгресу міських змінотворців у Києві. Першими до проєкту долучилися Чернігів і Ніжин. У 2018 про співпрацю з Huawei щодо впровадження публічної безпеки на вулицях міста повідомила адміністрація Дрогобича.

Уже в жовтні 2019 року був підписаний меморандум про співробітництво між Державним центром зайнятості та ТОВ «Huawei Україна».

У жовтні 2020 року Держспецзв’язку та компанія «Huawei Україна» уклали меморандум про державно-приватне партнерство і взаємодію в галузі кібербезпеки, кіберзахисту та телекомунікацій. Однак згодом новина була видалена із сайту структури. У Держспецзв’язку пояснили, що «викладена інформація не відповідала суті меморандуму».

Також у 2020 році було укладено угоду між «Huawei Україна» та КНЕУ імені Вадима Гетьмана. Згідно з нею, компанія підтримуватиме КНЕУ у впровадженні інформаційно-комунікаційних технологій у сфері освіти й науки, а також у документі передбачалося майбутнє співробітництво в освітньому, науковому та інноваційному напрямах. Того ж року меморандум про взаєморозуміння з компанією підписав Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова, а ДП «Інформаційні судові системи» — договір про співпрацю і партнерство.

У 2022 Huawei Ukraine передала Львівському національному університету імені Івана Франка комутатори, базове програмне забезпечення до них, точки доступу, маршрутизатори, джерела безперебійного живлення, планшети та інші прилади.

У червні 2023 у Міністерстві освіти й науки відбулася робоча зустріч команд організаторів проєкту «WiFi в укриттях», де однією з команд була Huawei Ukraine. Також під час зустрічі відбулася презентація програм підтримки Huawei Ukraine для освітніх закладів України.

Обмеження Huawei у світі та підозра в шпигунстві на китайський уряд

Китайську компанію Huawei неодноразово звинувачували в шпигунстві та роботі на китайські спецслужби. Детальніше про це можна дізнатися в розслідуванні Bloomberg When a Huawei Bid Turned Into a Hunt for a Corporate Mole.

  • У 2022 році США заборонили продаж нового обладнання Huawei, ZTE, мотивуючи це ризиком для національної безпеки. Вашингтон побоюється, що Пекін може використовувати їх для шпигування за американцями.
  • Уже у 2023 році уряд США припинив підтвердження ліцензій для американських компаній на експорт більшості товарів китайській Huawei. Зараз країна рухається до повної заборони на продаж американських технологій китайському гіганту телекомунікаційного обладнання.
  • У травні 2022 року Канада заборонила використовувати техніку китайських Huawei та ZTE для розповсюдження 5G. Міністр інновацій, науки та промисловості Канади Франсуа-Філіп Шампань заявив, що це рішення «забезпечить захист нашої мережі для майбутніх поколінь», він також вважає це питанням національної безпеки.
  • Велика Британія хоче повністю відмовитися від техніки Huawei в мережах 5G до кінця 2027 року. В Естонії ухвалили заборону на обладнання 5G від китайської компанії у 2021 році. Швеція зробила це ще у 2020 році.

Китайська компанія Huawei виробляє маршрутизатори та антени стільникових веж для передавання даних, і ПЗ для керування трафіком. Упродовж останнього десятиліття вона захопила лідерство в постачанні операторів зв’язку в Африці, Азії та Європі, значно випередивши своїх найближчих конкурентів, шведську компанію Ericsson і фінську Nokia Oyj.

Оновлення від 15 грудня: розширили розділ «Технології Huawei у мережі «Київстар».

Related Post