Як ШІ інтегрується у ринок: контекст дата-центрів

Штучний інтелект (ШІ) за останні роки суттєво прискорив свій розвиток. Експансія ШІ відчутно змінила наше життя, спосіб роботи та спілкування з технологіями. Ця тенденція також вплинула на ІТ-інфраструктуру, зокрема на центри обробки даних. Незважаючи на те, що використання штучного інтелекту призводить до збільшення обчислювального навантаження та споживання енергії, аналіз даних на базі ШІ може сприяти зниженню викидів та відігравати позитивну роль у розв’язанні проблем сталого розвитку.

Зображення надано Schneider Electric

Як стверджують експерти Schneider Electric, до 2028 року ШІ буде потребувати 15-20% загального споживання енергії центрами обробки даних. Це зумовлює важливість забезпечення оптимального процесу споживання енергії дата-центрами, а також ефективного керування системами живлення, охолодження, акумуляторними та монтажними шафами тощо.

У матеріалі трактується думка старшого віцепрезидента Secure Power Europe в Schneider Electric Марка Гарнера.

Центри обробки даних завжди очолювали передові позиції технологічних розробок у сфері енергоспоживання та охолодження. Водночас ця галузь залишається значним споживачем енергії, а її вплив на ринок енергії набуває все більшої значущості.

За словами Марка Гарнера, на центри обробки даних припадає лише 2-3% від загального енергоспоживання, хоч ця галузь часто стає об’єктом дискусій щодо відповідальності за енергоспоживання. Зараз у всіх сферах спостерігається дефіцит енергії, що очевидно створює чималі виклики. Волатильність енергетичної системи підкреслює потребу в постійних інвестиціях. Порівняно з іншими галузями, Центри обробки даних суттєво залежать від енергоспоживання і сучасна ситуація з енергетикою обмежує їхню прибутковість та можливості розширення.

Зображення надано Schneider Electric

Так звана «ефективність» для ЦОДів означає не лише зменшення споживання ресурсів, але й повторне використання тепла та управління перевантаженнями. Нові європейські вимоги до звітності, зокрема вимоги «Директиви з енергоефективності та Директиви ЄС про корпоративну звітність зі сталого розвитку» (CSRD), підсилять контроль над цим процесом. До того ж такі регулятивні вимоги можуть стати стимулом для залучення центрами обробки даних всієї екосистеми партнерів для спільних зусиль. За словами Гарнера, співпраця, навіть з конкурентами, може бути корисною для досягнення спільних бізнес-цілей.

Постановка цілей в цій галузі є критично важливою не лише для ЦОДів, але й для їх постачальників. До прикладу, компанія Schneider Electric переорієнтовує свій автопарк на електромобілі та активно використовує відновлювані джерела енергії у Великобританії та Ірландії (97% від усього споживання).

Штучний інтелект й автоматизація

У момент, коли енергетична мережа стикається з викликами, зростаюча популярність ШІ відкриває нові перспективи. Це не означає, що йдеться лише про обчислення цими системами.  ШІ означає значно більше.

«Мережа все більше оперує даними. Cаме це стане рушійною силою та налагодить автоматизацію на найвищому рівні. Вже зараз йдуть дебати про електромобілі і можливість зробити зарядні станції двонаправленими. У той час, як ЦОДи вже повертають енергію в мережу, що очевидно посилює вплив ШІ» — зазначає старший віцепрезидент.

Прогрес ШІ

Прогнозується зростання попиту на своєрідних цифрових двійників, які базуються на штучному інтелекті і можуть імітувати зміни в реальних об’єктах та їхньому середовищі.

«Ви створюєте друге віртуальне представлення, що симулює причинно-наслідкові зв’язки. Цифровий двійник можна постійно вдосконалювати, досліджуючи результати та наслідки змін в інфраструктурі. Ця технологія розвивається в галузі цифрових двійників, де штучний інтелект сприяє стійкості», — коментує Гарнер.

Інший аспект — автоматизація, що дозволяє генерувати дані в будівлях для ефективного використання. Однак на вищому рівні ШІ все ще потребує адаптації серверів та середовища охолодження в центрах обробки даних.

А що ж буде з ЦОД?

Прогнозується, що вищевказані нововведення призведуть до того, що центри обробки даних стануть не лише споживачами енергії, але й її виробниками. Це сприятиме утворенню нової динаміки і чіткого розуміння, як працює справжній дата-центр. Говорячи про інфраструктуру центрів обробки даних, слід зазначити, що вони оснащені системою ВДЕ на даху, включаючи сонячні панелі, генератори та джерела безперебійного живлення (ДБЖ) на об’єкті.

Зображення надано Schneider Electric

Ці можливості дозволяють їм виробляти електроенергію та знову подавати її у мережу. Прискорення виходу на ринок залишається найбільш актуальною проблемою для центрів обробки даних на сьогоднішній день. Доступність електроенергії відіграє важливу роль у цьому процесі, так само, як і наявність кваліфікованих спеціалістів.

Наостанок Марк Гарнер наголошує, що надзвичайно важливо продовжувати інвестувати в сферу, залучаючи більше талановитих фахівців і розвиваючи тих, хто вже працює у цій галузі.

Докладніше про рекомендації щодо проєктування дата-центрів з використанням можливостей штучного інтелекту можна знайти в інформаційно-аналітичній статті Schneider Electric №110 за посиланням.

Новини компаній: Матеріал не є редакційним