Україна і Польща підписали меморандум про співпрацю у цифровій галузі

Віцепрем’єр-міністр та міністр цифрової трансформації Польщі Кшиштоф Гавковський 6 травня здійснив робочий візит до Києва. У розмові з AIN.Capital він розповів про зустріч з українським колегою Михайлом Федоровим, під час якої обговорили низку питань щодо співпраці двох країн у цифровій галузі.

Ключові моменти візиту:

  • У межах візиту підписали меморандум про співпрацю в цифровій галузі щодо цифрового захисту, захисту даних, зберігання даних, доступу і роботи інтернету. Деталі меморандуму будуть оприлюднені найближчим часом.
  • Польща пообіцяла Україні допомогу у співпраці в секторі заходу за проведенням інтернету для України, зокрема власне забезпечення системами Starlink. Країна вже надала понад 20 000 терміналів і продовжить оплачувати їх абонплату.
  • Сторони домовилися про співпрацю у розвитку back-office Талліннського механізму, а також, як забезпечити довгострокові механізми кібербезпеки.
  • Обговорили про ролі Польщі під час її президентури в Європейському Союзі у 2025 році та про власні підтримки України в рамках цього.
  • Польща підтвердила свою підтримку України, зазначивши, що обсяг допомоги становить 2,5% її річного ВВП, що робить її одним з лідерів серед країн-донорів.
  • У Польщі зараз локалізовані сервери підтримки української підприємства і Польща декларує готовність надалі забезпечувати безпеку цим даним.

Віцепрем’єр Гавковський також запросив Федорова з візитом до Польщі, щоб поділитися досвідом та успіхами України у цифровій трансформації.

Related Post