Конкуренція за робоче місце зменшилася, але не в ІТ. Що сталося з ринком праці у квітні — звіт Work.ua

Минулого місяця кількість вакансій збільшилась: роботодавці розмістили понад 111 095 пропозицій, що стало рекордом із початку повномасштабного вторгнення. Але конкуренція за робоче місце падає, а середні зарплати майже не змінилися — йдеться в статистиці Work.ua за квітень. AIN.UA публікує найцікавіше.

Де найбільше вакансій

  • Найбільший приріст вакансій показують 14 областей, лідирують: Рівненська (+11%), Тернопільська, Закарпатська, Чернівецька та Житомирська (по +10%). Винятком знов стала Харківська область, яка все ще не оговталась від ударів по енергетичній інфраструктурі.
  • Другий місяць поспіль найбільшу кількість вакансій пропонує категорія «Сфера обслуговування» — 20 427 (+15%). Трійку лідерів замикають «Робочі спеціальності, виробництво» — 18 996 вакансій (+10%), та «Продаж, закупівля» — 14 435, (+1%). Проте найбільший відсоток приросту показує саме «Готельно-ресторанний бізнес, туризм» — 18%.

  • Побільшало вакансій для ветеранів — на 20%. Для пенсіонерів — на 16%, студентів – на 15%, людей без досвіду — на 13%, людей з інвалідністю — 13%. А ось для тих, хто шукає дистанційну роботу, — усього на 3%

Яка конкуренція за робоче місце

  • У квітні шукачі роботи створили 320 585 резюме, це на 2% менше від березня. Тож конкуренція за робоче місце знизилася. Та це не стосується ІТ-спеціалістів: на одну вакансію верстальника, frontend-розробника, вебдизайнера змагаються понад 100 шукачів.
  • Найвища конкуренція в Київській, Вінницькій, Харківській, Львівській і Волинській областях. Найнижча: Чернівецька, Закарпатська, Херсонська області.
  • Майже по всіх категоріях фіксують загальний спад шукачів, але у двох таки побільшало: «Охорона, безпека» та «IT, комп’ютери, інтернет». Найбільше кандидатів на Закарпатті (+6%), Житомирщині (+4%), Хмельниччині (+4%), Миколаївщині (+3%), Сумщині (+1%). Але за кількістю розміщених резюме все ж таки лідирує Київщина.
  • Роботу шукають 59% жінок і 41% чоловіків. Серед вікової категорії перше місце посідають ті, кому від 18 до 24 років, — 29%. Зросла кількість неповнолітніх кандидатів на 4%. Припускають, що це повʼязано із сезоном літніх підробітків.

Що із заробітною платою

  • Середня зарплатня у вакансіях на Work.ua склала 20 000 грн. Третій місяць поспіль цей показник залишається на одному рівні. Найбільше зросли зарплати в категоріях: «Нерухомість» — 40 000 грн (+7%), «Транспорт, автобізнес» — 27 500 грн (+6%), «Телекомунікації та зв’язок» — 22 000 грн (+5%).
  • Зменшилася з/п у категоріях: «Топменеджмент, керівництво вищої ланки» — 36 500 грн, (-9%), «Страхування» — 24 700 грн (-1%), «Фінанси, банк» — 16 840 грн (-1%), «Юриспруденція» — 19 500 грн, -1%.
  • Найвищі середні зарплати (окрім керівних посад і сфери IT) у фахівців Сил оборони — у середньому 70 000 грн.

Що змінилося у військовому рекрутингу

  • На Work.ua чотири місяці працює окремий функціонал для залучення спеціалістів у Сили оборони. Кількість пропозицій роботи зросла майже на чверть і складає 4 170 вакансій.
  • Найбільше вакансій від Сил оборони в категоріях «Охорона, безпека», «Транспорт, автобізнес», «Телекомунікації та зв’язок», «Медицина, фармацевтика», «Робочі спеціальності, виробництво».
  • У квітні Сили оборони отримали 15 243 відгуки від шукачів. Це на 7% менше, ніж у березні. Це вплинуло і на середній показник конкуренції, який знову знизився. Відгукнулися 40% жінок і 60% чоловіків. Збільшилася частка відгуків від чоловіків, молодших за 35 років.
Related Post