В Україні продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію до 11 серпня

Верховна Рада України проголосувала за подовження загальної мобілізації та воєнного стану в Україні ще на 90 днів, тобто до 11 серпня. 

Попередній термін дії спливає 14 травня. Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкти  №11234 та №11235 (про продовження в Україні воєнної стану та загальної мобілізації) 6 травня.

Воєнний стан в Україні

  • Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року Володимир Зеленський оголосив про впровадження воєнного стану на всій території України.
  • Воєнний стан – це особливий правовий режим, який передбачає надання відповідним органам державної влади та військовому командуванню повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки.
  • Саме режим воєнного стану дозволяє владі запроваджувати комендантську годину, проводити евакуацію населення, перевіряти документи, оглядати речі, багаж, вантаж, службові приміщення і житла громадян.
  • Воєнний стан в Україні продовжують вже восьме.

16 квітня Володимир Зеленський підписав проєкт закон про мобілізацію. Він набуває чинності 18 травня, за місяць та один день після оприлюднення у «Голосі України». Упродовж 60 днів після набуття чинності, всі військовозобов’язані з 18 до 60 років повинні оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або добровільно в електронному кабінеті призовника.

Related Post