У Пентагоні заявили, що запобігли використанню Starlink військовими рф на полі бою

За словами очільника космічної політики Міністерства оборони США Джона Пламба, співробітники Пентагону спільно з компанією Ілона Маска SpaceX запобігли несанкціонованому використанню російськими військовими інтернет-терміналів Starlink на полі бою в їхній війні проти України. Про це повідомляє Bloomberg.

Пламб відмовився розкривати, яку тактику, методи або процедури задіюють, аби припинити використання росією цих терміналів зв’язку. Представники української влади поки не коментують ситуації.

«Наразі нам вдалося протидіяти російському використанню, але я впевнений, що росія продовжуватиме шукати способи експлуатувати Starlink та інші комерційні системи зв’язку», — сказав він. — Хоча це й надалі залишатиметься проблемою, я думаю, ми вже розібралися з цим і знайшли дієві рішення як зі Starlink, так і з Україною».

Термінали Starlink продовжують продаватися у рф на таких платформах, як електронна комерція Ozon. Їхні продавці стверджують, що вони працюють через підписки, оформлені на жителів європейських країн, де ця технологія ліцензована, і кажуть, що з’єднання працюють не в центральній частині росії, а біля тимчасово окупованих територій України.

Однак цього тижня, за даними Bloomberg News, користувачі скаржилися на безпрецедентні проблеми з підключенням. У застосунку для обміну повідомленнями Telegram один із продавців порекомендував перейти на дорожчий глобальний тарифний план.

Бекграунд

Раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що відомство знайшло рішення щодо використання систем супутникового зв’язку Starlink російськими окупантами на фронті і запропонувало його компанії SpaceX. За його словами, зараз відбувається комунікація. SpaceX щось подібне вже робили з урядом Ізраїлю.

The Wall Street Journal зазначало, що SpaceX не відключила термінали Starlink для росіян, хоча має таку можливість завдяки «геофенсингу», роблячи послугу недоступною в певних країнах і місцях, а також за допомогою можливості деактивувати окремі пристрої.

Розслідування Bloomberg виявило, що Starlink можна придбати на чорному ринку по всьому світу. Масштаби контрабанди свідчать про глобальну проблему, що ставить під питання контроль компанії над системою з очевидною національною безпекою.

Журналісти почали досліджувати цю тему після інформації, що росіяни можуть використовувати Starlink у війні проти України, закуповуючи термінали в арабських країнах.

Представник ГУР МО України Андрій Юсов зазначив, що масштаб використання росіянами терміналів Starlink на війні зростає і починає набирати системного характеру.

Натомість Маск заперечив, що термінали продавались росії прямо чи опосередковано. 

Related Post