4 години замість 8 — скільки часу читачі AIN.UA насправді приділяють роботі

Читати на RU

Редакція AIN.UA провела опитування про те, скільки годин на день читачі насправді витрачають на роботу, а також як карантин та «дистанційка» вплинули на продуктивність.

Дослідження: загалом в опитуванні взяли участь 503 людини. Вони відповідали на поставлені AIN.UA питання. Нижче наведено результати дослідження. Ми також публікуємо коментарі читачів щодо змін у звичайному графіку роботи, зумовлених карантином.


Сотні вакансій з можливістю працювати віддалено для tech та nontech спеціалістів у розділі Робота на AIN.UA.

Дивитись вакансії?️ Remote на AIN.UA

Респонденти

Серед усіх читачів, які пройшли опитування, 80,1% працюють у сфері ІТ. Як показало дослідження, робочий день як у технічних, так і в нетехнічних професіях має тривати переважно 8 годин. Рідше – 9-10 годин. Однак лише 8% опитаних дотримуються «восьмигодинки».

Зображення тут і далі: AIN.UA

Реальна тривалість роботи

Згідно з результатами опитування, більшість айтівців працюють менше встановлених 8 годин. Так, на вирішення робочих завдань фахівці витрачають у середньому від 4 до 6 години на день. У середньому іншим завданням приділяється 3 години.

При цьому поширеними є перепрацювання. У 10% респондентів, які працюють у сфері IT, робочий день регулярно збільшується на 2-4 години.

Представники інших професій у середньому працюють 5-6 годин з 8 належних. Час перепрацювання також може становити 2-4 години на день.

Вплив карантину на продуктивність

  • Із запровадженням в Україні карантину, пов’язаного з пандемією коронавірусу, багатьом компаніям довелося закрити офіси та перевести співробітників на «дистанційку». Як показало дослідження, це не позначилося на їхній продуктивності, а 34,2% опитаних стали працювати навіть більше.
  • Зменшення своєї ефективності відзначили 21,7% респондентів, натомість 44,1% не помітили різниці в порівнянні з докарантинним періодом.

Що змінилося на карантині?

У людей стерлася грань між особистим та робочим часом. У неробочий час пишуть усі: від колег і начальства до зовнішніх партнерів.

Робочий час розтягнувся на цілий день — перерви на їжу, подивитися телевізор, зробити щось вдома стали довшими. Це компенсується засиджуванням на робочому місці допізна.

Відвертають увагу різні фактори — сім’я, сусіди, є велика спокуса перевірити месенджери. Також немає нікого, хто перевіряє, чи на місці ти, що дає більше свободи.

Графік роботи не змінився. Змінилося оточення. Я хоч і пристосувався до роботи з дому й вийшов на якісь стабільні показники, все-таки в офісі я продуктивніший. Пов’язано це з відсутністю факторів, що відвертають увагу, та мотивації в особі співробітників. Все-таки люди — істоти стадні, і якщо всі працюють (або хоча б вміло вдають), то залишатися осторонь і нічого не робити якось не хочеться.

Повністю розмилися кордони. Тепер, поки начальство не бачить, можна швидко позакривати завдання та зайнятися своїми питаннями. З іншого боку, буває, що роботи накопичилося багато, і ти прокидаєшся й до ночі працюєш. Буває, що всі вісімнадцять годин. Графік став гнучкішим, але стресу побільшало.

У недавньому опитуванні AIN.UA також з’ясував, що 62% співробітників хочуть працювати з офісу хоча б іноді.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук