Десятиріччя ІнАУ: відповіді на нові виклики для ІКТ-галузі

600

Десять років тому, 22 грудня 2000 року, відбувся Перший установчий з’їзд Інтернет Асоціації України (ІнАУ). Низка підприємств тоді ще «юного» сегменту інформаційно-комунікаційних технологій згуртувалися задля формування нового вітчизняного ринку інтернет-послуг, впровадження на ньому цивілізованих партнерських відносин, створення в державі засад інформаційного суспільства.
Роки розвитку Асоціації – це період становлення вітчизняного Інтернету. За десятиріччя Всесвітня Мережа впевнено увійшла в життя українських громадян, а ІнАУ зросла кількісно і якісно, досягла визнання в суспільстві, здобула авторитет як одне з найбільших і найвпливовіших професійних об’єднань у вітчизняній галузі ІКТ, яке завжди виступає за прозорі і чесні відносини між державою, бізнесом та громадськістю у сфері інформаційно-комунікаційних технологій.
ІнАУ і сьогодні «на передовій» захисту інтересів інтернет-спільноти у формуванні умов сталого розвитку інформаційного суспільства. Лише в грудні поточного року аргументовані пропозиції Асоціації були враховані при прийнятті змін до Закону України «Про телекомунікації» (стосовно визначення кабельної каналізації електрозв‘язку), при затвердженні Податкового кодексу (щодо амортизаційних відрахувань на телекомунікаційне обладнання). Днями результатом зусиль ІнАУ стала відмова у погодженні неприйнятних для галузі рішень НКРЗ у сфері здійснення державного нагляду за ринком телекомунікацій, і тепер пропозиції фахівців ІнАУ будуть враховані при доопрацюванні цих документів.
Відповідаючи на виклики сьогоднішнього дня, ІнАУ втілює проекти, що допомагають вирішувати актуальні проблеми розвитку українського сегменту Інтернету. Один з найбільш успішних з них – дочірнє підприємство «Українська мережа обміну інтернет-трафіком (UA-IX)», яке у цьому році також відзначає свій 10-річний Ювілей. За обсягами інтернет-трафіку, що передається в рамках національної мережі обміну трафіком, UA-IX у листопаді 2010 року вийшла на 5 місце в Європі. ІнАУ є засновником постійно діючого Третейського суду, що надає допомогу у вирішенні правових проблем у діяльності телекомунікаційних компаній. У 2009 році з метою викорінення в національному сегменті Інтернету контенту, пов‘язаного з насиллям, ІнАУ створила постійно діючу «гарячу лінію» з веб-інтерфейсом Skarga (www.skarga.ua). У цьому році ІнАУ започаткувала проект з виконання соціологічних вимірів аудиторії українського Інтернету. Повні та точні дані про рейтинг та аудиторію основних веб-ресурсів сприяють залученню інвестицій у національний сегмент Мережі.
ІнАУ є ініціатором та учасником цілого ряду вітчизняних та міжнародних заходів у сфері інформаційно-комунікаційних технологій та розбудови інформаційного суспільства в Україні. Перший український форум з управління Інтернетом, який у вересні разом з партнерами організувала ІнАУ, прийняв гостей з усього світу та дав новий поштовх розвитку Інтернету в регіоні. Контакти з провідними діячами світового Інтернету, вивчення зразків європейського та світового законодавства допомагають Асоціації втілювати на українських теренах кращий світовий досвід у сфері інформаційно-комунікаційних технологій.
Підтвердженням високої ролі та впливу ІнАУ в галузі інформаційно-комунікаційних технологій України є цілий ряд відзнак та нагород від державних установ України та неурядових організацій у рамках святкування Асоціацією свого 10-річного Ювілею.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск