5% vs 41,5%: хто платить більше і що вигідніше державі? Коментар фінансиста

6695
13

Законопроект Мінсоцполітики, в якому міститься загроза для ФОПів в IT, лишається головною темою для запеклих дискусій в уанеті. Хтось вважає, що давно треба врегулювати це питання, хтось наполягає на політиці невтручання у справи високоефективної галузі. Ми вже публікували точки зору юристів, а також зібрали позиції представників креативного класу України.

Свою позицію на законопроект висловив експерт фінансово-правового комітету асоціації «ІТ України» та фінансового голови Alcor Андрія Поповича.

ІТ-індустрія часто чує в свою адресу, що мало платить податків з фахівців. І все через те, що працює з програмістами як з ФОП, а не як зі штатними працівниками. Мовляв, 5% — це дуже мало на тлі того, що інші платять 41,5%. Насправді, крім 5% ФОП ще платять ЄСВ за ставкою 22%, але про це не всі знають, окрім власне ФОП та компаній, які з ними працюють, звісно. То хто платить більше і що вигідніше державі?

Щоб з’ясувати це, необхідно відповісти на три питання:

  1. Хто платить більше податків зі свого доходу: ФОП чи штатний працівник?
  2. За кого більше податків платить компанія: за ФОП чи за штатного працівника?
  3. Що державі вигідніше?

Ми взяли офіційні дані і порахували, хто платить більше, а також проаналізували, що ж вигідніше державі.

Податки за штатного працівника

  • ПДФО — 18%;
  • військовий збір — 1.5% (утримуються із зарплати працівника);
  • ЄСВ — 22% (платить компанія).

Всього — 41.5%.

Згідно даних Держкомстату, середня офіційна заробітна плата в Україні за 2018 рік склала 8865 грн на місяць.

Сума податків, які утримуються із заробітної плати працівника — 1729 грн (8865 грн * 19,5%), додатково компанія платить ЄСВ в розмірі 1950 грн (8865 грн * 22%).

Загальна сума податків — 3679 грн.

Податки за програміста (ФОП 3ї групи)

  • Єдиний податок — 5%;
  • ЄСВ 22% від бази оподаткування (від 1 до 15 мінімальних заробітних плат, обирається ФОПом самостійно).

Мінімальна заробітна плата у 2018 році — 3723 грн. Середня заробітна плата програміста в Україні за даними профільної асоціації в сфері високих технологій IT Ukraine дорівнює $2000 або 54400 грн по курсу 27,2 грн/долар (середній курс за 2018 рік за даними НБУ).

Сума податків складає: 54400 грн * 5% + 3723 грн * 22% = 3539 грн.

Важливо: при курсі 28,6 грн/долар загальна сума податків з ФОП та за штатного працівника однакова.

Отже, програмісти платять значно більше податків зі свого доходу (3539 грн), ніж в середньому утримується зі штатних працівників (1729 грн). ФОП усі податки сплачують самі, тоді як за штатних працівників більше половини суми сплачує роботодавець. При курсі долара до 28,6 грн/долар бюджет отримує більше податків за штатних працівників.

Що вигідніше державі?

Державі вигідніше той варіант, коли вона ефективно реалізує взяті на себе зобов’язання. Одні держави більше залишають завдань у своїй відповідальності і менше довіряють суспільству та ринковій економіці, інші — навпаки. Традиційно з підвищенням рівня розвитку країни, залученість держави зменшується і, відповідно, зменшується потреба в збиранні податків.

Україна — країна, що розвивається, і за таких обставин влада активніше втручається у справи суспільства та економіки. Однак усі чудово знають, у тому числі і міжнародна спільнота, що в країні високий рівень корупції, а отже значна частина зібраних податків розкрадається. Тому держава не виконує або виконує неефективно значну частину своїх обов’язків.

За таких обставин чи не єдиним справді дієвим механізмом боротьби з розкраданням бюджетних коштів є зменшення їх суми. Менше коштів — менше можна вкрасти так, щоб ніхто не помітив. Тому державі доцільно залишати серед своїх обов’язків лише основні функції, а решту делегувати суспільству та економіці.

ІТ-галузь допомагає державі виконувати її функції: приваблює в Україну інвестиції, з яких потім будуть сплачуватись податки; один програміст створює 4 додаткових робочих місця в інших галузях економіки, що дозволяє державі економити на виплатах по безробіттю; в Україну заходить значна сума валютної виручки, яка стримує знецінення гривні. Загальний сприятливий ефект галузі на економіку країни важко переоцінити.

ІТ-індустрія в Україні виросла до другої за обсягом експорту продукції, і це незважаючи на війну на сході, незахищеність бізнесу від «маски-шоу», непостійність податкового законодавства та цілого ряду інших несприятливих факторів. Безперечно однією з головних причин такого розвитку стала сприятлива система оподаткування.

Поточна система оподаткування ІТ-бізнесу є однією з ключових переваг України на міжнародному ринку. Від її збереження прямо залежить доля індустрії, оскільки вона конкурує безпосередньо з усіма країнами світу. Це зумовлено особливістю ІТ-галузі: програмне забезпечення — це продукція, яка може розроблятись віддалено, пересилається миттєво та практично безкоштовно. Її не можна прирівнювати в умовах до традиційних видів діяльності, які виграють конкуренцію за рахунок близького розташування до споживача, економлячи на транспортних витратах чи встигаючи довезти товари з коротким строком придатності.

Під час переговорів з іноземними ІТ-компаніями США, Великої Британії, Ізраїлю та інших країн, які прибувають до України з метою створення власного R&D-центру, необхідні вагомі аргументи, чому саме Україна, особливо враховуючи ситуацію на сході країни. Іноземці порівнюють нас з іншими країнами, в яких всіляко стимулюють розвиток ІТ-галузі, у тому числі податковими преференціями. Україні потрібно зберігати конкурентну систему оподаткування, щоб не втратити конкурентні переваги і надалі сприяти розвитку країни.

Автор: Андрій Попович, PhD, експерт фінансово-правового комітету асоціації «ІТ України», Head of Finance в Alcor

Оставить комментарий

Комментарии | 13

  • НДС и акцизы удобно умалчиваются. Налоговая нагрузка на ФОП зарабатывающего $2000 в месяц, при условии что он эти деньги тратит — 14000 грн. Что уже равно 25.5%.

    Источник: калькулятор на cost.ua. Входные данные: доход 55000, расход 55000, 100л бензина в месяц.

    • НДС ФОП не платит, акцизные товары не имеет права продавать

      • Как будто не понятно, что речь о тратах ФОПа как физлица в розничных торговых точках, где почти на любой товар есть НДС, акциз и так далее.

        • -Штатный работник 41,5 20 ндс=61,5% (за возможность быть под «крылом» у государства и порицание работодателя при жалобах, за возможность получить пенсию минималку через 25лет,и если доживешь до пенсии))))
          -ФОП 30%сам за свою пенсию отвечает.Но еще отвечает всем своим имуществом движимым и не движимым перед государством.Так что лучше ООО.

  • «необхідні вагомі аргументи, чому саме Україна, особливо враховуючи ситуацію на сході країни. Іноземці порівнюють нас з іншими країнами, в яких всіляко стимулюють розвиток ІТ-галузі, у тому числі податковими преференціями. »

    Ну что ж, надо тогда снизить до 1%.

  • ФОПЫ, ФОПЫ…. Почему никто не возмущается, что если человек зарабатывает среднюю зарплату 8865, $330! Ему, вместо пособия по бедности, «выставляют счет» на 3679 грн + акцизы, ндс в магазинах и прочее. Да, часть платит работодатель. Но если бы эту сумму не брали с работодателей, то хотя бы часть доставалась человеку.

  • Финансист ху*плет. Сравнивает теплое с мягким.

    1.ЄСВ – 22% (платить компанія) — с ЗАРАБОТАННЫХ ДЕНЕГ САМИМ ШТАТНЫМ СОТРУДНИКОМ.По сути сотрудника лишают права распоряжаться собственными заработанными средствами с помощью выбора группы налогообложения и выбора %. Я думаю у нас должно быть право и возможность самостоятельно заботится о своей пенсии,самостоятельно распоряжаться 22%,а не поручать эту «тяжелую работу» государству.Для снижения данных затрат всех просто оформляют на минималку, и это далеко не средняя по палате -8865грн. Последствия минимальная пенсия в будущем.

    Пример: чтобы получать пенсию нужен стаж 25 лет.Размер минималки 4173грн после ЄСВ. ЄСВ=4173*0,22=918,06грн/мес.
    Для упрощения расчетов, примем следующее: будем просто складывать 22% от ЗП в банку с под огурцов.Рост цен остановился, за 25 лет ничего не поменялось,сохраняется постоянная стабильность.% по депозиту в любом банке = или чуть

    • чуть < % инфляции,так что рост пенсии учитывать тоже не будем.
      Размер мин пенсии 1638грн(на декабрь 2019).

      Итого за мин стаж 25 лет получим: 918,06*12(мес)*25(лет)=275418грн
      При выходе на пенсию можно начинать смело жить на %.
      Сегодня % по депозиту на 1год — 13%-2,34%=10,66% реальный % по депозиту после выплаты налога ПДФО.
      275418*10,66%/12=2446,63грн
      2446,63-1638=808,63грн нам не будет доплачивать госудаство,с наших же денег,которые мы платили 25лет…

      И не менее важное, и прискорбное: после смерти пенсионера, его детям внукам останутся 275418грн что является ростом семейного капитала.Что дает возможность развиваться последующим поколениям. Пример многие и европейские страны, где люди занимаются семейным бизнесом нескольким поколениями подряд. лучший пример: Японцы очень серьезно относятся к институту собственности. Именно в этой стране можно встретить заведения, которым несколько сотен лет. При этом собственниками из поколения в поколение является одна и та же семья. Так, гостиница Хоши Рьёкан работает с 718 года и имеет одну и ту же династию владельцев.

      У НАС же каждое поколение обворовывается(инфляция.смена режима,смена валюты, деноминация),и последующее начинает с 0.Я встречал в обиходе центы США 1910г. А бумажные деньги не только в обиходе но и перешли в категорию антиквариат и стоят больше своего номинал…Ось така ху*ня,малята..

      2.ПДФО – 18% слишком большой налог. Я не хочу кормить не эффективное государство, и 400депутатов, 17 министерств, 20 гос служб, 3000шт гос предприятий, и 300 000 чел ОФИЦИАЛЬНО гос аппарата. Его нужно снижать — отменять.

      • Все хорошо, вот только у нас солидарная пенсионная система (работающие зарабатывают не себе на пенсию, а платят сегодняшним пенсионерам). Мне даже сложно себе представить, сколько денег будет стоить возможность спрыгнуть с этой хрени.

        • 1.Вас не беспокоит тот факт что «менеджеры по управлению» получает от работодателя — государства от 1000$ в мес, и они советуют,рассуждают как пожить остальным на 1630грн(прожиточный минимум)??
          Левченко Юрій Володимирович declarations.com.ua/…​ad-465b-aae8-2e2a4d50080a
          https://dou.ua/forums/topic/26483/
          2.Солидарная только на бумаге,почему никто никогда не хочет считать поступления от предприятий и компаний??.Даже дтек и тот на кипре зарегистрирован. 2/3 бюджета от налогов с ГРАЖДАН.
          3.Подобная херня будет длится до тех пор пока у граждан на подсосе,те то кто получает соцвыплаты(пенсии,стипендии, и т.д. от государства) есть право голоса.Такие граждане не несут ответственности за свои поступки,они ничего не требуют.ничем не рискуют, им никогда ничего не нужно.Им проще постоять на митингах за 200-500грн/день.А не заебывать чиновника выполнять свои прямые обязанности.
          4.Конечно не будет возможности — потому что чиновники хотят жить хорошо,нихуя не делая, и кататься в отпуск за бугор.И с каждым годом чиновников только все больше и больше. Они делают вид работы,а основная масса граждан просто репостит их бездеятельность и ржет.

  • а в чому суть цього порівняння? Тобто ви по замовчуванню вважаєте, що роботодавець який буде приймати програміста на роботу, буде оподатковувати тільки частину заробітної плати в розмірі середньої по країні? а різницю платити в конверті? Таке порівняння взагалі маніпуляція. Порівнюйте однакову ЗП (2000$) при різних формах оподаткування.

    • суть сравнения в том чтобы вызвать возмущения у основной «массы» народа,которая не умеет пользоваться ручкой,бумагой, калькулятором.Это как: все коммерсанты пи*оры!!!! Но лучше у них купать смартфоны с под полы. Многие магазины-сети не выдают фискальный чек,требуют расчет наличными,а выдают товарный чек на ФОПа с Днепра..И если че, претензии все к нему))))

  • Финансист забыл, что программисты зарабатывают валюту.
    Это самое главное.

Поиск