Усі фінтех-компанії України, починаючи з 1991 року

4419

Українська асоціація фінтех та інноваційних компаній оприлюднила Каталог фінтех-компаній України 2019. Це дослідження українського фінтех-ринку, проведене за підтримки НБУ та компанії Visa. AIN.UA представляє скорочену версію каталогу.

Скільки фінтех-компаній в Україні

Кількість фінтех-компаній в Україні збільшується: 2018 року на ринку з’явився 21 новий стартап. Загалом на сьогодні в Україні працює понад 100 фінтех-компаній, причому більше половини засновано протягом трьох останніх років.

Українські фінтех-компанії за роком заснування

До 2006 року в Україна майже не створювали нових фінтех-компаній. Галузь почала стрімко розвиватись лише починаючи з 2014 року, коли було засновано одразу 9 технологічних компаній у сфері фінансових послуг.

2017 і 2018 роки стали рекордними — за цей період на ринку України з’явилося одразу 40 нових фінтех-компаній.

В яких галузях розвивається український фінтех

Переважно це платіжні сервіси, кількість яких зросла на 13%, проте ця сфера вже не викликає такого інтересу у стартаперів: якщо у 2016 та 2017 роках частка нових компаній тут становила 38% від новостворених компаній, то в минулому — 24%.

Personal finance/wealth management показав у 2018 році зростання на 50%. Загалом п’ять з шести компаній, що надають на вітчизняному ринку подібні послуги, з’явились за останні два роки. Це свідчить про те, що фінансова грамотність населення зростає.

Все більше людей задумуються про управління власними фінансами: якщо раніше це був наділ виключно людей з дуже високими доходами, то зараз ця планка знизилася.

Водночас інтерес до технології блокчейн ще не відновився: після піку 2016 року (38% від усіх нових компаній), у 2017 та 2018 року з’являлися лише по дві компанії, що працюють у цій  галузі. 

Напрям консалтингу та аналітичних систем досить популярний серед стартапів протягом останніх трьох років і в 2018 році випередив за популярністю сферу мобільних гаманців.

Наскільки розвинуті українські фінтех-компанії

Більшість українських фінтех-компаній за ступенем розвитку  перебувають на стадії початку продажів або масштабування бізнесу й лише кожна п’ята є зрілою. Усього 8% компаній заявили, що  перебувають на стадії реалізації ідеї чи мінімально життєздатного продукту (MVP).

Скільки людей працюють в українських фінтех-компаніях

Загалом у фінтех-компаніях України працюють понад 4000 осіб. Це приблизно 2,4% від усієї кількості зайнятих у галузі інформаційних технологій у країні.

Географія послуг

На  сьогодні 57% компаній працюють винятково на вітчизняному ринку. Проте більшість із них — 73% — планують згодом розширювати поле діяльності й починати працювати також за кордоном. Причому майже 60% таких компаній планує зробити це вже поточного року.

Компанії, засновані з початку 2018 року, більше глобально-орієнтовані: лише 43% із них працює винятково в Україні.

Загалом серед компаній, що надають послуги не лише в нашій державі, найпопулярніший ринок — Європа, за нею йдуть пострадянські країни та США. Найменшим попитом серед вітчизняних фінтех-компаній користуються ринки країн Азії та Африки.

В Україні близько 63% фінтех-компаній (як стартапи, так і зрілі компанії) працюють без залучення коштів сторонніх інвесторів. А для компаній, що засновані з 2018 року, даний показник становить понад 70%. Такі цифри в цілому збігаються зі світовими тенденціями, а деякі розбіжності пояснюються невеликою кількістю фінтех-стартапів в Україні. 

Серед компаній, які залучають інвестиції, джерела фінансування розподіляються приблизно порівну між приватними інвесторами та венчурними фондами. При цьому приблизно п’ята частина компаній надалі розраховує винятково на власні кошти. Лише одна провела ICO для залучення інвестицій і жодна не збирається робити це в майбутньому. 22% компаній на ринку не планують залучати додаткове фінансування взагалі. Інші розраховують переважно на приватних інвесторів та венчурні фонди.

Кому надають послуги

Починаючи з 2010 року зберігається тенденція, за якої більшість фінтех-компаній працює на задоволення потреб бізнесу. Наразі частка таких компаній становить по 37% для МСБ та великого бізнесу.

Масовий ринок обслуговування фізичних осіб має частку 21% серед напрямів діяльності компаній, а преміум-сегмент обслуговування фізичних осіб — лише 6%. Але при цьому жодна компанія у 2018 не почала працювати у сфері кредитування бізнесу.

Бізнес-моделі

На сьогодні серед моделей доходів все ще домінують разові – комісійні та ліцензійні доходи. Водночас, помітною є тенденція до зростання популярності транзакційної моделі, підписки (регулярних платежів), freemium тощо.

Географія офісів

Левова частка українських фінтех-компаній має головні офіси в Києві. Інші міста базування — Дніпро, Одеса, Харків, Рівне та Львів, але сумарно регіональні фінтех-компаії мають менше 20%.

Такий розподіл  насамперед пояснюється тим, що в столиці розташовані штаб-квартири великих банків, загальною централізованістю ділового життя в столиці тощо.

Дослідження було проведене у формі онлайн-анкетування серед фінтех-компаній та банків України у період лютий–травень 2019 року.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск