Як розмовляти з босом, питати про зарплату і достукатись до колеги — уривки з книги «Запитай у керівника»

3661

У видавництві Vivat вийшов український переклад книги «Спитай у керівника: як працювати з нетямущими колегами й босами, які крадуть ваш робочий час». Це добірка порад щодо комунікації на роботі. AIN.UA публікує декілька фрагментів із книги: про розмови з керівництвом, зарплату і колег.

Ваша робота — не те, на що ви погоджувалися

Якщо ви виявите, що ваша нова робота — зовсім не те, на що сподівалися, треба про це сказати. 

По-перше, якщо ви будете мовчати, ваш начальник може про це й не здогадатися. Можливо, він буде настільки заклопотаний іншими справами, що зовсім не звертатиме уваги на те, що відбувається з вами.

По-друге, вам слід з’ясувати, чи ви підміняєте когось на короткий термін (імовірно, допоки хтось натренує вас у виконанні ваших головних обов’язків або ще щось не зміниться), чи обсяг вашої роботи не зміниться і в довгостроковій перспективі.

І, по-третє, ви маєте чесно визнати, що виконуєте зовсім не ту роботу, на яку погоджувалися. Вам не треба думати, що все це очевидні речі.

Розпочніть розмову приблизно з таких слів:

  • «Місяць тому я розпочав роботу, і більшість часу провів, обслу­говуючи бази даних. Ми можемо поговорити про переведення мене на бухгалтерську роботу? Я був би радий допомогти з базою даних, оскільки знаю, що ми були у скрутному станови­ щі через відсутність Найлза. Та я справді хочу сконцентрува­ тися на бухгалтерській роботі, для якої мене й було найнято». 

Якщо ваш менеджер каже, що на сьогодні у цьому немає нагальної потреби, ви можете сказати таке:

  • «Ви готові поговорити про те, щоб змінити точку зору на цю проблему? Я не очікував, що мені доведеться зосередитися на базі даних, коли я брався за роботу. І ця робота — не те, у чому я бачу своє призначення».

Цілком імовірно, ця розмова змусить вашого менеджера усвідомити, що йому потрібен інший план. І це чудово — проблему буде вирішено. Також можливо, що ви почуєте й таке: «Так, мені шкода, що так склалося. Але зараз саме це нам потрібно від цієї посади». У такому випадку ви маєте вирішити, чи потрібна вам ця робота за таких умов. Звичайно, це нечесно, але це реальна ситуація. Буде краще розібратися з цим якомога раніше, щоб ви могли вирішити, як вам діяти далі.

Як відповісти на запитання стосовно вашої заробітної плати, якщо нова посада передбачає значне підвищення

В ідеалі ви не маєте обговорювати з потенційним роботодавцем вашу нинішню зарплату або історію ваших винагород. його не має турбувати ваш прибуток, і він має бути спроможним розібратися, як оплачувати роботу, без ознайомлення з вашими особистими фінансовими справами.

Насправді ж багато роботодавців наполягають на тому, щоб ви розповіли про те, скільки заробляли. А іноді використовують цю інформацію для применшення винагороди, яку вам пропонують. Якщо це ваш випадок, то найкраще, що можна зробити, — це прямо висловитися з цього приводу: 

  • «Одна з основних причин пошуку нового робочого місця полягає в тому, що мені мало платили. Я пішла, щоб узгодити мою зарплату з ринковими розцінками, тобто $X­$Y за ви­ конання такої роботи, як ця».
  • «Я погодилася на мою нинішню роботу, оскільки мені було комфортно працювати в цій організації і я захопилась можливістю навчитися безлічі робочих моментів під керівництвом чудових наставників, хоча знала, що оплата є значно нижчою за ринкову. Та зараз я вже накопичила багатий досвід і готова перейти до нового ступеня в кар’єрі. Я залишаю своє робоче місце почасти через те, що хочу ринкової оплати моєї праці». 

На початку своєї кар’єри я сказала щось подібне до другого варіанта, і як результат мою винагороду було збільшено удвічі. Я працювала на некомерційну організацію, яка виплачувала дуже низькі заробітні плати. Мене це влаштовувало, оскільки мені приємно було працювати в цій організації і я любила свою роботу. Але коли я проходила співбесіду на своє наступне робоче місце, то виявилося, що зарплата, яку я просила, була в понад удвічі більшою за ту, яку я заробляла. 

Інтерв’юер спитала мене, чому вона має робити таке значне підвищення, на що я відповіла так:

«Мені подобалася робота, яку я виконувала, і я б хотіла про­довжувати її робити навіть за оплату, набагато нижчу за ринкову, оскільки я особисто багато вклала в організацію та навчилася багатьох речей, котрих не навчилася б у жодному іншому місці. Та зараз я готова рухатися далі, і причина мо­го звільнення частково полягає в тому, що я хочу нормальної ринкової оплати праці».

Це спрацювало!

Колега не відповідає на ваші електронні листи

Якщо ви працюєте з людиною, яка не відповідає на електронні листи, іноді найкращим рішенням буде відмова від використання електронної пошти та перехід на особисті або телефонні розмови. Це дратує, якщо ви звикли до листування, та в деяких випадках це єдиний спосіб отримати те, що вам потрібно.

Але, перш ніж повністю покінчити з електронними листами, варто прямо спитати людину, чи можете ви якимось чином вплинути на те, щоб їй було легше відповідати вам: 

«Я дуже часто не отримую від тебе відповідей на запи­ти, які надсилаю електронною поштою. Можливо, я маю діяти якось по­іншому, коли мені потрібна від тебе певна інформація?»

Як мінімум, це допоможе звернути увагу людини на проблему і, можливо, трохи присоромить її, що теж непогано. Але також це може дати вам певну корисну інформацію. Наприклад, про те, що колега буде відповідати вам набагато швидше, якщо ви помічатимете прапорцями повідомлення у рядку теми. Або що їй вдається швидше розбиратися з електронними листами вранці, або щось інше.

Також ви можете спробувати запропонувати план дій на випадок, якщо не отримаєте від неї відповіді до певного часу. Це підійде не для кожної ситуації, та зазвичай можна сказати так:

«На випадок, якщо не отримаю від тебе зворотного зв’язку до четверга, я планую зробити Х задля того, щоб ми не ви­бивалися з графіка».

Пам’ятайте: якщо ви збираєтеся так вчинити, то маєте надати людині розумну кількість часу для відповіді (наприклад, години зазвичай недостатньо).

І, звісно, ви не можете робити так у ситуаціях, у яких не маєте права рухатися вперед без участі іншої людини, хоча в більшості випадків це допоможе вам просувати справу разом.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск