Українська аудиторія Facebook та Instagram. Як змінюється, росте, реагує на рекламу

4402

Агенція PlusOne оприлюднила дослідження української аудиторії у соцмережах Facebook та Instagram. Аналітики дослідили, як вона змінювалась, реагувала на рекламу та сформували профіль користувача. AIN.UA вибрав найцікавіше.

Чисельність української аудиторії

У 2019 році в українському сегменті Facebook та Instagram відбулися дві суттєві зміни чисельності аудиторії. Після того, як кількість користувачів обох платформ досягла піку в лютому 2019 року, адміністрація Facebook здійснила масове видалення фейкових акаунтів. Тоді кількість користувачів українського Facebook скоротилася з 13 до 12 мільйонів, а Instagram — з 11 до 10.

Однак станом на вересень чисельність аудиторії відновилася.

  • За даними агенції, українська аудиторія Facebook станом на вересень 2019 року становила 0,7% від світової. За кількістю користувачів Україна опинилася на 33 місці у світі та на 8 у Європі.
  • Українська аудиторія більша за російську (0,4% від світової), яка посідає лише 42 місце у світі.
  • Проникнення Facebook в Україні – 31%, що нижче, ніж у країнах ЄС (для порівняння у Чехії – 47%, Франції – 46%).
  • Щодо Instagram – Україна в лідерах (26%), але поступається Росії (28%) та Туреччині (48%).
  • Ключовим фактором, що визначає таку популярність Facebook в Україні, залишається заборона російських соцмереж. Без цього кроку картина могла бути схожою на показники сусідньої Білорусі, які майже повторюють пропорції Росії (Facebook тут користуються лише 6-7% населення, Instagram – 26-28%).

Активність українських користувачів

Українці стали значно активнішими користувачами мережі Facebook протягом першого півріччя 2019 року. Так, станом на вересень 2019, в середньому протягом місяця один юзер поширював 2 пости, залишав 3 коментарі та ставив 17 лайків. Це вищі показники, ніж середні у світі.

Особливо привертає увагу активна взаємодія українців із рекламними постами. За пів року вони стали у півтора рази частіше тиснути на них (18 у вересні проти 13 на початку року). Тут українська аудиторія теж значно випереджає світові показники (в середньому 12 натискань).

Instagram для молоді, Facebook для дорослих

Instagram неймовірно популярний у молоді – 99% українців у віці 18-24 роки мають тут свої профілі. В Instagram зареєстрований кожен другий (56%) громадянин у віці 25-35 років й лише чверть (27%) тих, кому між 36-45.

В українському Facebook переважає жіноча аудиторія, яка становить понад 61% або ж 7,6 млн користувачів. Чоловіків зареєстровано 4,9 млн, це приблизно 39%. Найбільше, як чоловіків, так і жінок, зареєстровано у віці від 29 до 35 років.

Міграція у мобайл

Протягом 2019 року посилилася тенденція переходу на мобільні пристрої користувачів Facebook. Соцмережею зі смартфону або планшету користується вже понад 12,3 млн юзерів.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск