«Усіх перевели на однакову базову зарплату», — Ярослав Ажнюк, CEO Petcube про коронакризу

8036

Через коронавірус та карантин багато бізнесів стикаються з обмеженнями та складнощами. Редакція AIN.UA поговорила із CEO компанії Petcube Ярославом Ажнюком про те, чи відчула компанія вплив коронакризи та як планує із ним впоратись.


Як карантин та коронакриза вплинули на вашу роботу?

Ми відчуваємо вплив з початку лютого. Виробництво у Китаї і затримки з виробництвом були на 6-7 тижнів. Минулого тижня справи більш-менш повернулися до норми на основній фабриці у Шеньчжені, але у Малайзії тепер все стоїть.

Ми розуміли, що це буде і в Штатах, і в Україні, тому готувалися трохи заздалегідь. Перші заходи зі скорочення витрат прийняли у кінці лютого, розуміли, що окрім труднощів із постачанням буде ще й і зниження попиту в Штатах.

Відчуваєте вже просідання попиту, чи прогнозуєте складнощі з інвестиціями?

Однозначно є зменшення попиту, як і очікувалося. Очікуємо, що буде ще гірше, перед тим, як стане краще. Інвестиції зараз усі на паузі, доки світ та інвестори не розуміють, як буде розвиватися ситуація глобально.

Сентимент від інвесторів — це гірше, ніж криза 2008 року.

Які заходи вживаєте в команді (перехід на ремоут, зниження зарплат, і назагал — витрат?)?

Перейшли на віддалену роботу ще два тижні тому. Щодо зарплат я раніше уже писав: попри значне зниження доходів ми нікого не звільняємо.

Починаючи з квітня усі працівники Petcube, у тому числі менеджмент, будуть отримувати однакову зарплату, «мінімальний базовий дохід», до настання ясності з тим, як розвиватиметься криза, наскільки сильними виявляться удари по постачанню, споживанню, і кредитуванню.

Ми взяли прогноз, виходячи з того, що вплив кризи на попит збережеться до липня-серпня, подивилися, скільки можемо виділити на зарплатний фонд і розділили його на кількість працівників.

Ця стратегія актуальна для компаній, які, як і ми, вірять що за 2-4 місяці справи почнуть іти на краще, попит зросте і їхній бізнес, загалом не втратить актуальності. Це — підхід з позицій гуманізму і колективної безпеки, радикальні капіталісти мали би робити радикальні скорочення.

Чи є складності із оплатою оренди офісних приміщень?

Ми вже бачимо, що ціни на оренду падають. Житлові площі подешевшали на третину за минулий тиждень, імовірно з комерційною нерухомістю буде навіть більше падіння.

Скільки зможете протриматись при поточній ситуації, враховуючи, що в Україні карантин подовжили?

Річ, яка допомагає нам — диверсифікованість бізнесу, крім продажу пристроїв, про які усі знають, значну частину доходу компанії складають продажі сервісу Petcube Care. Крім того, є дочірня компанія Ozero Design, дизайн-продакшен-студія з клієнтами по всьому світу.

Протримаємось. Питання тільки у тому, у якому вигляді і до якого світу ми повернемось, коли це закінчиться.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск