Хто і за скільки розміщує на «Вікіпедії» тексти. І наскільки це легально

3874

«Вікіпедія» твориться силами спільноти, але оскільки це один з найпопулярніших ресурсів у світі, його часто використовують у власних інтересах, а також знаходять способи наживитись на енциклопедії. Зокрема, мова про розміщення текстів за гроші про самих себе. Якщо зробити все згідно з правилами майданчика — проблем не буде. Але за наявності порушень редактори «Вікіпедії» текст видалять, або ж відредагують так, щоб він відповідав енциклопедичному стилю подання інформації: все ж, «Вікіпедія» — це енциклопедія, а не блог.

Редакція AIN.UA дослідила ринок і знайшла декілька компаній, які готові написати текст для «Вікіпедії» за гроші. Стаття може коштувати декілька сотень доларів, а наслідки її публікації — неочікуванними для замовника. Розповідаємо, чому адміністратори «Вікіпедії» не радять звертатись до таких компаній та як легально потрапити до «Вільної енциклопедії».


23 березня українська «Вікіпедія» перетнула позначку в мільйон статей, а її відвідуваність досягла 63,7 млн переглядів на місяць. Статті з «Вільної енциклопедії» потрапляють до вищих результатів видачі Google, тому зірки, політики та власники компаній прагнуть мати статтю на «Вікіпедії». 

Якщо ви є достатньо відомим, волонтери створять публікацію незалежно від вас. Але що робити, якщо хочеться прискорити цей процес? Можна спробувати написати статтю самостійно, але важко бути об’єктивним щодо самого себе. Як варіант — пошукати компанію або фрілансера, які зроблять це за вас. 

Хто і за скільки пропонує додати статтю про вас до «Вікіпедії»

В Україні існують компанії, які пропонують за гроші вносити редагування або публікувати статті на «Вікіпедії». Важливо, що згідно з правилами сервісу, людина, яка отримала оплату за створення статті або внесення правок, має вказати це на сторінці або у примітці до редагування. 

«Автор має написати, хто їй заплатив та за що. Наприклад, “я отримала оплату за статтю від PR-відділу компанії (назва)”. Проблема в тому, що платне редагування буде викликати підвищений інтерес збоку громади. У спірних питаннях буде зрозуміло, що автор є зацікавленим, тож його аргументація буде прискіпливо перевірятись. Це призводить до того, що примітку про оплату ставлять вкрай рідко», — розповідає адміністратор «УкрВікі» Назар Токар.

В Україні ми знайшли декілька компаній, що пропонують свої послуги за гроші.

  • Вікібізнес — $200-$420 залежно від пакета послуг. Вони допомагають просувати компанії, політиків, селебрітіз та івенти. На сайті зазначено, що написання та публікація сторінки на «Вікіпедії» займає 10-14 днів, якщо персона чи компанія мають достатнє висвітлення в медіа. Якщо ж його замало, спеціалісти будуть нарощувати рівень згадок в авторитетній пресі, довідниках, енциклопедіях. Цей процес займе 40-60 днів. За $200-$250 спеціалісти обіцяють прибирати позначку «реклама», що не відповідає вимогам «Вікіпедії».
  • Best SEO space — $100-$500 залежно від пакета послуг. Компанія пропонує написання та редагування статей на «Вікіпедії» для компаній, політиків та інших персон. В компанії зауважують, що перед початком робіт вони визначать енциклопедичну значущість вашої персони або компанії та оцінять шанси на розміщення. За нестачі джерел для публікації обіцяють розробити план розв’язання питання. Внесення правок компанія оцінює у $100, написання статті у $200, а річну підтримку у $500. Щодо того, чи буде розміщена помітка про оплату у «Вікіпедії», інформації немає. 
  • MP consulting — 800-1200 грн залежно від пакета послуг. У компанії обіцяють легальність процедури публікування матеріалу та говорять, що ставлять відповідні помітки. Серед послуг — «Вікіаудит» (800 грн), що допомагає оцінити вірогідність публікації; «Вікі менеджер» (від 1200 грн) — створення статті та захист від атак; також «Вікі консалтинг», що означає консультації, аналітику та тренінги (вартість за домовленістю).

Адміністратори «Вікіпедії» борються з платним розміщенням, яке намагаються приховати. Для цього існує спеціальний механізм:

«Якщо ми бачимо, що акаунт створений нещодавно, а вся сфера його інтересів — тільки одна політична особистість або одна компанія та два-три керівники, то з високою ймовірністю це людина, яка редагує за гроші. Наприклад, ми бачимо, що дії акаунту — це тільки відбілювання, прибирання критики та опис того, які ці люди хороші. В такому випадку адміністратори додають до статті шаблон, який називається “платне редагування без розкриття”. Вгорі такої статті буде висіти пояснення, що редагування скоріш за все платні, але не розкриті. Це допомагає захистити наших читачів».  

Назар Токар, адміністратор «УкрВікі»

Час від часу, акаунти компаній, які публікують інформацію без відповідних поміток, видаляють, а тексти отримують відповідні помітки. Відповідно, замовляючи послугу по розміщенню текстів у подібних організацій, на виході можна отримати не зовсім те, що очікуєш. Більш того, відмовляючись від якихось послуг (як от підтримка статті), можна взагалі залишитись без тексту, за який було оплачено раніше: деякі компанії погрожують видалити текст або ж змінити тональність на негативну.

Адміністратори «Вікіпедії» не радять замовляти платне створення та розміщення статті про себе чи компанію взагалі.

Якщо ваша персоналія, компанія і т.д. значущі — спільнота волонтерів самостійно створить матеріал. У крайньому випадку, можна створити матеріал власними силами.

Написати статтю до «Вікіпедії» про себе

«Вікіпедія» не рекомендує писати статті про себе/свою компанію. Це викликано тим, що писати про самого себе неупереджено — важко. Але багато хто просто реєструється під певним нікнеймом та пише статтю, у якій зацікавлений. 

«Якщо стаття відповідає критеріям значущості та написана об’єктивно згідно з правилами, адміністратори її не видалять, — розповідає Назар Токар. — Якщо ваша стаття не відповідатиме стандартам, існує два шляхи: 

  • людина чи компанія значуща — стаття має залишатись, але потрібно вносити правки та опрацьовувати;
  • людина чи компанія не значуща — стаття видаляється».

Те ж саме стосується редагування матеріалу. Припустімо, вам не подобається певний контроверсійний факт, який зазначений про вас у «Вікіпедії». Ви можете спробувати відредагувати статтю, позбувшись цього факту. Якщо інформація, яку ви видалили, має підтвердження в авторитетних джерелах та адміністратори вирішать, що це значущий факт і відсутнє порушення правил, на ваш акаунт може чекати наступне: 

«Спочатку адміністратор може попросити пояснень дій або видати “попередження” з поясненням порушення й подивитись на подальшу поведінку людини. Якщо ви продовжуєте порушувати правила, вас блокують на короткий термін, після того на довший, а найбільше покарання — блокування акаунту назавжди. Також існує заборона редагування певних статей. Адміністратори можуть обмежити вам можливість редагування тієї статті, де помітили вандалізм».

Назар Токар, адміністратор «УкрВікі»

Вимоги до матеріалу на «Вікіпедія»: головне — значущість та енциклопедичність

Для того, щоб потрапити до «Вікіпедії», ви або ваша компанія/гурт/книжка/etc, маєте відповідати критеріям значущості. Вони прозорі та є у публічному доступі: загальний список, критерії для осіб. Наприклад, «важливим критерієм значимості нині живої особи є наявність статей про неї у відомих бібліографічних довідниках». Також важливі згадки у ЗМІ та медіа. 

Ви зможете потрапити до «Вікіпедії», якщо брали участь в історичних, політичних або інших подіях, вартих оголошення, а також якщо ви автор, редактор або фотограф, музи́ка, художник, скульптор, архітектор, інженер або інший митець, твір якого визнано видатним і, ймовірно, надовго стане частиною історії у певній галузі. Окремі критерії існують для політиків, науковців, діячів мистецтва.

Потрібно розуміти, що «Вікіпедія» — це, перш за все, енциклопедія. Стаття має бути написана в енциклопедичному стилі, бути об’єктивною та нейтральною. Адміністратор української «Вікіпедії» Назар Токар наводить приклад:

«Не можна писати умовно “депутат зробив страшну річ”, оскільки це виявляє нашу оцінку. Ми маємо користуватись фактами, наприклад, “депутат мастурбував у Верховній раді”. Відповідно потрібно вказати джерела інформації. Пишучи статтю, ти ставиш за мету додати найбільш об’єктивну й всебічну інформацію про людину. На рівні з мастурбацією треба вказати військовий досвід, освіту, здобутки, нагороди, участь у спортивних заходах».

Назар Токар, УкрВікі.

Як легально розмістити статтю про себе/свою компанію у «Вікіпедії»

Як зазначає Назар Токар, якщо людина чи компанія дійсно значуща, є велика ймовірність того, що волонтери «Вікіпедії» самостійно створять статтю. Якщо ж вам хочеться пришвидшити цей процес, ось алгоритм дій: 

  1. Перевірити, чи персона/компанія відповідає критеріям значущості.
  2. Зареєструватись на «Вікіпедії», переглянути рекомендації та правила, які автоматично з’являються на сторінці нового користувача.
  3. Поредагувати кілька різних статей, щоб зрозуміти, як це працює та чим відрізняється текстовий редактор від візуального.
  4. Створити статтю слідуючи усім рекомендаціям. В цьому допоможе відео від Назара Токара.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск