Особливості видання американської книги в Україні — кейс Vivat

2632

Юлія Орлова, керівник видавництва Vivat, написала для AIN.UA колонку про видання в Україні перекладу американської книги «Зробіть з дитини фінансового генія!». Здавалось — переклали і полетіли. Насправді ж, аби книга була цікавою і успішно продавалась, її довелось сильно адаптувати під місцевий ринок: в США все зовсім не так, як в Україні. Орлова розповідає, з чим довелось зіштовхнутись, видаючи книгу.

Фото: Vivat

Історія, незвична навіть для команди топового українського видавництва, яке щороку готує до друку кілька сотень книжок з різних напрямів – від non fiction – до художньої і дитячої літератури. Заради того, щоб видати книгу з однієї з найактуальніших для українського суспільства тематик, – фінансової грамотності – Vivat пішов на комерційний ризик і грошові  видатки. Проте, яка кажуть, гра виявилася вартою свічок.

Американський хіт, який спільними зусиллями видавництва, запрошених консультантів і авторки побачив світ в Україні – набув додаткової практичної цінності. А міг би залишитися виключно якісним носієм теоретичної інформації та цінного інструментарію, практично скористатися яким поза межами США було б відверто складно. 

Немає в світі успішних видавництв, які б не слідкували за трендами і темами, затребуваними суспільствами своїх країн. Питання якісної фінансової освіти в Україні – на вістрі актуальності. Фінансово неграмотні батьки виховують фінансово неграмотних дітей, а взаємовідносини з грошима всередині родини природно екстраполюються молодшими поколіннями на власне життя. Засади розуміння важливості здорових відносин з грошима, які ми з вами закладаємо у власну дитину зараз – відіб’ються через 10-15 років у суспільний тренд.

Логічно думати, що уроки з фінансової грамотності й література з цього питання згідно з віком повинні входити до стандартної шкільної програми. Проте, доки ні того, ні іншого немає – такі знання українські родини повинні мати змогу черпати з книг. 

З огляду на це, рішення про придбання авторських прав і видання книги «Зробіть з дитини фінансового генія!» відомої американської експертки з фінансів було прийняте без вагань. Бет Коблінер — американська спеціалістка з фінансової грамотності для молоді, фінансова оглядачка журналів Money, Glamour та Redbook, співпрацювала з The New York Times, The Wall Street Journal та багатьма іншими, виступає як коментатор на телебаченні та радіо, де разом з донькою та своїм батьком обговорює ставлення до грошей.  Та робота над виданням саме цієї книги стала для нас справжнім випробуванням на професійність, системність та соціальну відповідальність.

«Україна – не США. Перші ластівки неочевидного»

Видавці доволі часто стикаються з проблемою розбіжності менталітету або культурологічними особливостями під час перекладу закордонних авторів. З одного боку, ми не маємо права змінювати текст і зобов’язані знайомити українських читачів з культурологічними нюансами інших країн. З іншого боку, ми повинні звертати увагу на відповідність змісту українським реаліям. Зазвичай в процесі придбання авторських прав видавці, і ми не виключення, намагаються відстежити такі моменти ще під час ознайомлення з PDF-файлом. Але неможливо передбачити абсолютно всі нюанси.

У ситуації з «Фінансовим генієм» Бет Коблінер той факт, що банківський інструментарій, який використовується в Америці, не є релевантним для нашої країни, став очевидним вже під час роботи над перекладом. Виявилося, що текст містить безліч посилань на закони, норми та реалії фінансового життя США. Безумовно, ця інформація є цікавою з точки зору розширення світогляду і корисною для тих, хто пов’язує власне майбутнє з розвитком бізнесу на території США. І ми могли б все так і залишити, і читач отримав би цікаву теоретичну частину з прикладами розумного розпорядження фінансами в умовах проживання в іноземній державі. Але ми прагнули більшого: створення сильного теоретичного і водночас практичного керівництва для українського читача. Ми відчули потребу у консультації професійних фінансистів. 

Співпраця з українськими фінансистами та з авторкою-американкою

Рішенням стало залучення до розширеного коментування експертів з банківської сфери України. 

Одночасно ми зв’язалися з правовласниками книги «Зробіть із дитини фінансового генія!» і попередили про свій намір додання експертних коментарів. Ми аргументували нашу ініціативу суттєвими відмінностями між фінансовими системами наших країн та бажанням зробити цю корисну і потрібну книгу максимально практичною для українських батьків та їхніх дітей. Бет Коблінер досить легко пішла на співпрацю і підтримала нас. 

За порадою наших партнерів з «ПриватБанку» ми звернулися до Ірини Пасічник, заступника директора з навчально-виховної роботи Харківського інституту банківської справи. Пасічник, фахівець в банкінгу, підібрала аналогічний або дотичний до наведеного американського, — інструментарій, який можна застосувати у в Україні (в залежності від типу ситуації, яка описувалася в книзі). Практичні рекомендації Бет Коблінер з посиланнями на американське законодавство ми також залишили. 

Ми надавали Коблінер переклади усіх коментарів та у письмовому порядку узгоджували всі зміни. Це була кропітка і відповідальна робота, окремий додатковий процес, який складався з кількаярусних конструкцій узгоджень та затверджень. Проте віднині уважний і вдумливий читач має можливість порівняти фінансові підходи наших країн.

IMG_7105.JPG
Фото: Vivat

«Українські реалії»: + 20% до обсягу книги та +20% у собівартості

Статистика оригінального тексту після перекладу та редагування складала 480 000 знаків з пробілами, а статистика всіх коментарів — 120 000 знаків з пробілами. А це – 25% до оригінального тексту! Після погодження коментарів з авторкою та правовласниками, до книжки потрапило близько 100 000 експертного тексту. Обсяг книги склав 320 сторінок.

Не варто приховувати, що маніпуляції з доопрацюванням тексту призвели до затримки здачі проекту до друку і це спричинило відчутні фінансові втрати.

Зазвичай, книга готується до видання близько 1 року. І ми планували відправити «Фінансового генія» до друку на початку 2019 року. Проте після прийняття рішення щодо адаптації контенту — отримали +6 місяців та 20% підвищення собівартості видання. Але ми прийняли усвідомлене рішення не здорожувати книгу. Для нас важливо, щоб книга виправдала очікування читача, принесла максимальну користь і була доступною для людей. Тому абсолютно всі доопрацювання проводилися за рахунок видавництва, але в результаті народився справжній «фінансовий геній» — книга, якою ми пишаємося. 

Про що пише Бет Коблінер? 

У своїй книзі «Зробіть із дитини фінансового генія!» Коблінер наводить правила розмови з дітьми про гроші, розповідає про заощадження, важливість освіти в коледжі та наполегливої праці, радить, як позбутися боргів та жити краще й більш ощадно, надає інформацію про важливість страхування й інвестиції та підказує як безпечно купляти у мережі. У книзі багато фінансових порад для батьків.

Наприклад, так виглядають заголовки з розділу «14 правил розмов із дітьми про гроші»:

  1. Розпочинайте набагато раніше, ніж вважаєте за потрібне.
  2. Не забувайте, що вік дитини теж має значення.
  3. Розповідайте історії.
  4. Використовуйте цифри, навіть якщо ви їх боїтеся.
  5. Не приховуйте свого фінансового минулого, але й не розповідайте забагато.
  6. Ніколи не брешіть, скільки грошей у вас при собі.
  7. Зазирніть в очі колишнім образам і залиште їх у минулому.
  8. Тримайте грошові сварки за закритими дверима та намагайтеся, щоб ваші діти не стали їх свідками.
  9. Не очікуйте, що ваші діти матимуть гроші, якщо гроші – це все, що ви їм дали.
  10. Долучайтеся до розмови.
  11. Уникайте гендерних розбіжностей.
  12. Не намагайтеся гнатися за багатими (хоч би кого ви собі обрали за приклад), бо ваші діти робитимуть те саме.
  13.  Виберіть час та місце.
  14. Не афішуйте перед дітьми свої погані фінансові звички.

Дізнайтеся «7 речей про гроші, які не варто розповідати дітям»

  1. Ваша заробітна плата.
  2. Хто з батьків заробляє більше.
  3. Сума на вашому пенсійному рахунку.
  4. Ваші переконання щодо скупості /багатства/ледарства кузена Джона чи тітки Луїз.
  5. Скільки ви сплачуєте доглядальниці/няні/репетитору.
  6. Скільки ви витрачаєте на подарунки.
  7. Як ви непокоїтеся через плату за коледж.

Авторка книги «Зробіть із дитини фінансового генія!» радить починати розмови про гроші з дітьми якнайраніше, тому що «Ставки ще ніколи не були настільки високими. Сучасний підхід держави до ведення громадянами фінансів, починаючи з медичного обслуговування і закінчуючи виходом на пенсію, можна описати одною фразою: «Кожен сам за себе». 

Автор: Юлія Орлова, CEO видавництва Vivat

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск