Иллюстрации: Ouch.pics
Новий навчальний рік у школах буде тестом на те, наскільки ми готові до інновацій. Адже карантин і обмеження, пов'язані з ним, спонукають до оновлень у вже усталених процесах.

Автоматизувати навчальний процес у школах — це завдання, вже давно актуальне. Нині в школах запроваджується нова автоматизована система «Єдина Школа». Нею користуються вже 110 000 учнів у понад 500 навчальних закладах у 16 областях України.

Розповідаємо, як користуватися платформою батькам і дітям, та в чому користь для вчителів.
Матеріал підготовлено за підтримки Єдина школа
Що це означає?
Цей матеріал підготовлений журналістами AIN.UA за редакційними стандартами і опублікований за підтримки рекламодавця
По суті, «Єдина школа» переводить в електронний формат усі процеси, які досі відбуваються на папері і навіть більше. Доступ до системи матимуть вчителі, учні та батьки за допомогою звичайного додатку у смартфоні. Батьки таким чином отримують інтерактивний зв'язок з учителем і доступ до електронного журналу та щоденника. Вони можуть контролювати присутність своєї дитини на уроках та стежити за її успішністю. Все як раніше, але тепер у гаджеті й з доступом 24/7.

Електронний журнал автоматизує більшу частину роботи вчителя з ним. У результаті, вчитель має більше часу на пошук інформації до уроку та індивідуальну роботу з учнями.
Щодо останнього, то це також передбачено платформою. Через опцію зворотнього зв'язку вчитель має більш розширену можливість керувати навчальним процесом та допомагати учням з їх завданнями.

Велика перевага системи в тому, що вона відповідає викликам карантинних обмежень і дозволяє проводити уроки онлайн. Адже для того, аби проконтролювати присутність і залученість учня до процесу, фізична присутність на уроці не потрібна.
У кожній із дисциплін учитель має вибрати тип занять та вид оцінювання. Він вносить навчальну програму в електронну систему та проводить відповідно до неї кожен урок.

Щоб дізнатися, як працює система в залежності від ролі, що вас цікавить, користуйтеся перемикачами:
Вчитель
Учень
Батьки
Вчитель має свій логін і пароль, та бачить тільки ті класи, у яких він викладає. Класний керівник має доступ до всіх учнів свого класу, а керівник закладу бачить увесь процес і може зайти на сторінку будь-якого класу чи учня.

У системі вчитель створює домашнє завдання з додатковими файлами. Додавати можна фото-, відео- та аудіо- матеріали. Працювати можна як з усім класом, так і з кожним учнем індивідуально. Також вчитель має змогу розробити власні тести на наявному в системі конструкторі тестів.
Учень відкриває свій електронний кабінет й отримує доступ до завдань або надіслані йому тести. Після їх виконання так само в електронному форматі надсилає вчителю. Файли з виконаним завданням можуть бачити лише вчитель, батьки учня та він сам. Інші ж учні класу доступу до них не мають, а тому «списати» не можуть.

Додаток для учня також передбачає електронний щоденник. Там записаний розклад і дублюються оцінки із журналу. Запланований вчителем онлайн-урок відображається у додатку учня. Зайти на нього він може у своєму особистому кабінеті або у будь-який час переглянути його в записі.
Для батьків своєю чергою відкрита повна інформація щодо освітнього процесу їхньої дитини. Вони бачать розклад, статистику успішності у вигляді графіку, оцінки, відвідуваність та домашні завдання. Знають у якому форматі та, навіть, у якому кабінеті відбувається навчання.

Батьки спілкуються з класним керівником та іншими вчителями, які викладають у їхньої дитини через наявний в системі месенджер. У них також є можливість отримувати актуальні новини та повідомлення школи.
«Єдина школа» полегшує процес навчання для всіх його учасників. Кожен з них має власний профіт.
Вчителі
Учні
Батьки
мають спрощену систему роботи зі шкільним журналом;
формують уроки в електронному вигляді;
виставляють оцінки, фіксують відвідуваність учнів, створюють домашні завдання в електронному вигляді;
за необхідності проводять уроки в дистанційному режимі, мають швидкий і зручний зв'язок з учнями та їх батьками;
створюють онлайн-тести для перевірки знань;
автоматично складають звіт та мають можливість імпорту та експорту даних.
займаються онлайн і мають збережену інформацію про уроки;
мають повний перелік домашніх завдань;
можуть завантажувати навчальні матеріали просто з додатку;
мають повну інформацію про розклад занять, теми уроків, списки вчителів та предметів;
отримують інформацію в режимі онлайн щодо шкільних новин та новин класу, готують домашні завдання та надають онлайн відповіді, проходять тестування.
слідкують за оцінками й контролюють рівень знань, не виходячи з дому;
можуть швидко знайти дитину у школі, знаючи розклад уроків та номер аудиторії.
контролюють присутність дитини на заняттях, отримуючи push-повідомлення;
моніторять виконання домашнього завдання онлайн і мають зв'язок з вчителями;
Наразі Міністерство освіти і науки рекомендувало «Єдину школу» для покращення процесу. Там зазначили, що платформа забезпечує захист інформації та персональних даних, має безперервну технічну підтримку та максимально проста у використанні.

Розробила систему українська компанія TATL Technology. Її керівники говорять, що мали на меті створити сервіс, який у першу чергу, сприяв би безпеці дітей та полегшив батькам контроль за ними.

«Три роки тому, працюючи разом з київським головним управлінням поліції над спільним проектом, я відвідав лекцію щодо проблем дітей у шкільному віці. Тоді я був до глибини душі вражений сумною статистикою: 80% школярів спробували наркотики, прогулюючи уроки в школі. Ця лекція дала поштовх для створення електронного журналу з мобільним додатком, який дав би змогу батькам бачити присутність дітей на уроці в реальному часі та відслідковувати їхні успіхи у навчанні на своєму смартфоні. Таким чином ми хотіли залучити батьків до шкільного життя своїх дітей», — розповів Олексій Кошевець, засновник та один з керівників компанії TATL Technology.

З часом у системі почали з'являтися все більше нових блоків, такі як статистика успішності, інтерактивний зв'язок з учителями та дистанційне навчання. Зараз таких блоків вісім. Розробники пояснюють, що це було зумовлено потребами шкіл і вчителів. Тепер система перетворилася на ціле навчальне середовище, і розробники вже отримали перші відгуки від її користувачів.

«Вчителям дуже подобається інтуїтивна схожість електронного журналу на звичайний паперовий, до якого вони так звикли», — констатує Олексій Кошевець.
Також із вподобань вчителів він виділяє можливість користуватися повним обсягом функцій у мобільному додатку «Єдина Школа» та автоматизацію процесів, що заощаджує робочий час.

Через карантинні обмеження в Україні платформу продовжують удосконалювати та адаптовувати до реалій навчання.

«Освітяни залишилися сам на сам з карантином, тому ми маємо передбачити все. Наразі в системі створений блок дистанційного навчання, що дає змогу проводити відеоуроки онлайн, та конструктор тестів для якісного оцінювання знань. Такі інструменти можуть використовуватись для змішаного навчання, як наприклад для дітей з обмеженими можливостями або в період карантину», — зазначив СЕО «Єдиної школи».

Також у системі є блок «Аналітика», передбачений для департаментів і управлінь освіти. Це зменшує навантаження на вчителів, оскільки створює всю звітність автоматично і в реальному часі. Статистика успішності учня доступна і для батьків.

Система є універсальною. Вона підходить під будь-яку школу та різне технічне забезпечення.
Підключення школи до платформи відбувається доволі швидко. Для цього є форма на сайті «Єдиної школи». Туди потрібно внести дані директора школи та людини, яку визначили адміністратором.

Вже коли заявку обробили і школа приєдналася до системи, батьки учнів дають згоду на обробку персональних даних і контактні номери телефонів. Після реєстрації на телефон присилають повідомлення із паролем доступу до системи. Його потрібно використати під час входу у систему через мобільний додаток.

Вчителів навчають користуватися системою дистанційно.Зараз адміністратори платформи отримують від 5 заявок на день про підключення системи з різних куточків України.

Оплачується система, переважно, коштом місцевих бюджетів. Ціна за одного учня складає 90-130 грн на рік. Як кажуть розробники, це втричі дешевше за аналоги на ринку. Навчання, технічна підтримка та підключення є безкоштовним.

«Головна місія команди — це створення нашого українського єдиного електронного освітнього середовища, яке дасть всі необхідні інструменти освітянам, школярам та батькам», — підсумовують автори «Єдиної школи».
При использовании материалов сайта обязательным условием является наличие гиперссылки в пределах первого абзаца на страницу расположения исходной статьи с указанием бренда издания AIN.UA. Материалы с пометками «Новости компаний» и PR публикуются на правах рекламы.
© 1999-2020 AIN.UA