Українська «Вікіпедія» змінила дизайн. Його запропонував один із дописувачів

3006

Українська «Вікіпедія» оновила дизайн стартової сторінки. Його запропонував один із дописувачів. Журналіст AIN.UA запитав у Назара Токаря, адміністратора українського розділу онлайн-енциклопедії, що саме змінилось і чому.

Оновлена сторінка «Вікіпедії»

Чому змінили дизайн стартової сторінки

Стартова сторінка українського розділу «Вікіпедії» є найпопулярнішою за переглядами. Більшість людей переглядають саме її. Це можуть бути десятки тисяч переглядів на день. Зі стартової сторінки люди можуть переходити на необхідні статті. І від того, наскільки вона зручна, корисна і продумана залежить дуже багато.

Сатистика переглядів стартової сторінки

Що змінилось

Змінився стиль написання: було прибрано зайві та старі стилі. Загалом все стало більш простим, без зайвого пафосу, картинок прапорів, гербів і того подібного — дизайн суттєво спростили. Функціональність не змінилася.

Головна особливість редизайну — його було запропоновано одним із дописувачів і ухвалений спільнотою української «Вікіпедії».

Нова стартова сторінка більш сучасна: у дизайні немає нічого зайвого. До того ж, він простий і продуманий. Однак є люди, яким він не подобається. Але наявність таких відгуків доволі логічна.

Як проходить процес впровадження змін

Будь-які кардинальні зміни відбуваються за рішенням спільноти. Тобто кожний мовний розділ може змінити дизайн або функції, якщо це підтримає більшість редакторів. Такі рішення не погоджуються з головним офісом «Вікіпедії», що у Сан-Франциско. Там займаються перерозподілом донейтів на різні країни та іншими більш глобальними питаннями. В основному, це пов’язано з розвитком самого проекту і зовнішньою комунікацією.

Кожний мовний розділ є більш-менш автономним — може самостійно вирішувати, що робити.

Тобто спільнота обговорює запропоноване рішення (за процесом обговорення можна слідкувати на спеціальній сторінці). Хоча є окремі люди, що погоджують це рішення, затверджується воно на основі консенсусу спільноти. Немає, умовно, трьох людей, які придумують, як буде виглядати «Вікіпедія». Це все відбувається колегіально.

Плани

Плани є і їх багато. Є досить велика кількість пропозицій. Наприклад, вже працює чорний список джерел — сайти, які не можна використовувати як джерело. Також є список неавторитетних джерел, вони мають відповідну позначку. В майбутньому може додатися список сумнівних або контроверсійних джерел, які за крайньої необхідності зможуть використовувати тільки адміністратори або патрульні української «Вікіпедії». Це нововведення перебуває на стадії обговорення.

При цьому, оновлення дизайну відбувається постійно. Він включає оновлення шаблонів, стилів, з‘являються різні бета-функції. Це нормальний процес і він ніколи не зупиняється.

Нагадаємо, 30 січня 2020 року українському розділу «Вікіпедії» виповнилось 16 років. Перша стаття на сайті української онлайн-енциклопедії з’явилась на початку 2004 року.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск