10 причин, через які здоров’я айтішників під загрозою

3442

Робота в ІТ змушує багато часу проводити сидячи перед монітором. Це є проблемою, яка серйозніша, ніж здається на перший погляд: медичні працівники в один голос підтверджують, що вона дуже часто стає причиною проблем із здоров’ям.

Потенція чи імпотенція в ІТ?

У своєму інтерв’ю, компанії TehnoTable, доктор медичних наук, андролог, сексопатолог і уролог Заседа Юрій Ігорович підтвердив, що сидячий спосіб життя стає однією з основних причин еректильної дисфункції, гормонального дисбалансу і простатиту. Крім того, він помітно підвищує сприйнятливість організму до інших негативних факторів. Юрій Ігорович зауважив, що кожен другий його пацієнт – працівник ІТ-галузі. 

Сидяче положення і тривала (2-3 години і більше) нерухомість нижньої половини тіла погіршує циркуляцію крові в області малого тазу. Розвивається застій, який далі переходить у запалення і провокує все більш серйозні проблеми.

Крім того, коли людина сидить, знижується рівень обміну речовин й істотно швидше накопичуються жирові відкладення. Це порушує гормональний баланс, тому що в жировій тканині виробляються естрогени (жіночі статеві гормони).

Підвищений ризик інфаркту

Це не теоретичні дані, факти підтверджені експериментально. У дослідженні брали участь близько 17 тис. людей, а тривало воно понад 13 років. Аналізуючи отримані дані, лікарі дійшли висновку, що сидячий спосіб життя підвищує ризик смерті від серцевого нападу на 54%.

Причина проста: через низьку фізичну активність падає тонус м’язів, а слідом за ними – і судин. Погіршується кровопостачання – мозку, серцевого м’яза, інших внутрішніх органів. Поступово розвивається атеросклероз. Організм намагається компенсувати недостатність кисню і підвищує тиск – так виникає гіпертонія. Ще одним негативним результатом нестачі рухливості стає підвищення ризику ішемічної хвороби серця.

Варикоз і тромбоутворення

Коли людина сидить, нижня частина тіла практично не працює. Відтік крові з судин ніг погіршується – адже одним із чинників, який «виштовхує» її нагору, до серця, є скорочення м’язів гомілки і стегон. Вени поступово розтягуються і стають все більш помітні. Особливо схильні до варикозу жінки – вони часто сидять, закинувши ногу за ногу, а це ще сильніше стискає судини.

Лікар-флеболог Гречка Т.Г, судинний хірург клініки Ameda, підтверджує, що гіподинамія – одна з основних причин варикозу. І це не тільки косметична проблема. Один з найнебезпечніших результатів застою крові – утворення тромбів. Вони не тільки додатково погіршують кровообіг, але й можуть руйнуватися. Нерідкі випадки, коли шматочок тромбу відривається і з током крові потрапляє в серце або мозок, закупорюючи одну з важливих судин, що призводить до смерті людини.

Підвищення ламкості кісток

Без навантаження слабшають не тільки м’язи. Висока щільність і міцність кісток потрібна для того, щоб постійно підтримувати вагу тіла, амортизувати навантаження при ходьбі, бігу та стрибках.

Сидячий спосіб життя розвантажує кістки, адже людина весь день сидить. З кісток поступово виводиться кальцій і фосфор, вони стають легшими і менш міцними. У результаті навантаження, які були цілком доступні кілька років тому, викликають біль у кістках або навіть травми – від тріщин до переломів.

Щоб зупинити цей процес, ортопед-травматолог Марусич О.А., рекомендує чергувати роботу сидячи та стоячи, крім того, використовувати акупунктурні килимки для ніг.

Зростання індексу маси тіла

За цим нейтральним терміном ховається одна з найбільших проблем розвинених країн – надмірна вага. Малорухливий спосіб життя знижує швидкість спалювання жиру приблизно на 90%.

Надлишки спожитих калорій відкладаються у вигляді жиру, поступово округляючи фігуру. Підраховано, що цій проблемі близько 50 років, тобто, вона стала платою за зниження кількості фізичної роботи й збільшення кількості тих, хто цілими днями сидить за столом в офісі.

Розлад системи травлення

Тонус м’язів кишківника при гіподинамії теж істотно знижується. Це призводить до різних розладів роботи шлунково-кишкового тракту, які без лікування з часом тільки посилюються. Часто розвивається синдром подразненого кишківника, можуть виникати запори, а через кілька років справа нерідко доходить до геморою.

Виникають складнощі і з роботою підшлункової залози. Інсулін, який вона виробляє, допомагає глюкозі проникати в клітини. Але в умовах, коли м’язи майже не працюють, споживання глюкози падає, а вироблення інсуліну залишається на колишньому рівні. У результаті виникає схильність до діабету – ще однієї поширеної патології ХХI століття.

Постійне неприродне положення тіла

Лікарі й біологи стверджують, що тривале сидіння – неприродне. Звісно, первісні люди могли сидіти – але вони не робили цього по 12-14 годин щодня. Вони стояли й ходили, бігали й стрибали, лазили й плавали. При більшості цих дій хребет зберігав свою природну S-подібну форму, а м’язи тіла активно працювали.

На противагу цьому під час тривалого сидіння, особливо якщо офіс обладнаний стандартними меблями, хребет постійно знаходиться в формі букви С. М’язи тіла працюють дуже слабо, а м’язи черева взагалі практично атрофуються.

За словами невролога, заслуженого лікаря України Москаленко Д.Н., при тривалому сидінні зростає навантаження на міжхребцеві диски, м’язи спини не справляються з бічними вигинами, а нахилена вперед шия стає причиною остеохондрозу цього відділу. Стиснені судини гірше постачають кров у мозок, у результаті прогресують головні болі, погіршується слух.

Неправильне положення здатне погіршувати і зір. За словами лікаря-офтальмолога вищої категорії Капіцяк Н.М., зараз виділяють цілий комплекс патологій, які об’єднали під загальною назвою «комп’ютерний зоровий комплекс». КЗС діагностують у 75% людей після 40 років, які постійно працюють за комп’ютером.

Прискорене старіння організму

За оновлення клітин організму «відповідає» код ДНК. Хромосоми, в які він «упакований», захищені від ушкодження особливими кінцевими ділянками – теломерами. У міру старіння ці ділянки коротшають, а потім і зовсім зникають. Усе більше клітин відтворюється з помилками, що й призводить у результаті до старіння організму в цілому.

Ще у 2011 році було доведено, що сидячий спосіб життя істотно прискорює руйнування теломер, а значить, і старіння людини.

Стреси та тривожність

Медична статистика показує, що люди, які ведуть сидячий спосіб життя, помітно більше схильні до виникнення депресій та інших нервових розладів.

При тривалій нерухомості падає вироблення ендорфінів – гормонів, які покращують настрій, заспокоюють, розслабляють і допомагають відчувати себе щасливим. Ці речовини масово вивільняються під час фізичних навантажень, як і ще один гормон – серотонін. Він «відповідає», зокрема, за пам’ять, нормальний апетит та за захист від депресії.

Розлади сну

Частково їх провокують тривожність і стрес. Але є і фізичний аспект: організм вважає, що якщо тіло весь день не працювало, значить, це був відпочинок. Тому в кінці нервового і психологічно складного робочого дня буває так складно заснути – адже, на думку мозку, організм не втомився.

Відмінним рішенням може стати вечірній комплекс фізичних вправ. Він вирішує обидва питання – утилізує гормони стресу і дає навантаження, після якого організм погодиться вчасно й міцно заснути.

Розв‘язання проблеми гіподинамії

C:\Users\Alex\Downloads\TehnoTable_Статья_10.jpg

Саме гіподинамія – причина процесів, які призводять до хвороб. Щоб здолати її, кандидат медичних наук, завідувач реабілітаційного відділення клініки «Медбуд» Бушуєв Ю.В. у своєму інтерв’ю для компанії TehnoTable рекомендує:

  • Працювати у динамічній позі, змінюючи положення тіла кожні 40-45 хвилин. При такому режимі спалюється на 35% більше калорій, і працюють практично всі основні м’язи тіла.
  • 3-4 рази на день робити комплекс простих вправ з власною вагою – присідати, відтискатися, качати прес.

Для тих, хто дійсно дбає про своє здоров’я, варто звернути увагу на столи з регулюванням висоти, які дозволяють чергувати положення тіла без відриву від робочого процесу. 

Компанія TehnoTable — єдиний в Україні виробник столів з електронним регулюванням висоти від креслення до виробництва, постійно консультується з медичними фахівцями-практиками – офтальмологами, флебологами, кардіологами, травматологами, ортопедами, та пильно слідкує за новими трендами в галузі ергономіки. Результатом такої плідної праці стали власні розробки, усі столи TehnoTable обладнані стільницями з ергономічним вирізом, який дозволяє правильно розташувати тіло, згідно з отриманими від провідних лікарів порад, та відповідно до міжнародного стандарту з ергономіки робочого місця ISO4291. Пульт управління столом має кнопки для чотирьох найбільш зручних для власника позицій, а зміна положення займає до 20 секунд і зовсім не відволікає від роботи, також усі столи обладнані мережевим фільтром, який розташований на рамі, під стільницею, для зручності підключення дротів від моніторів, системного блоку, тощо. 

На сайті компанії представлена лінійка комп’ютерних столів з регулюванням висоти, власного виробництва, та ортопедичних крісел від світових лідерів, що дозволяє повністю нейтралізувати негативний вплив гіподинамії на організм.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск