Підсумки ринку електронної комерції в Україні по даним EVO: 107 млрд грн на покупки в інтернеті

3227

Група компаній EVO оприлюднила підсумки 2020 року на ринку електронної комерції в Україні. Так, загальна сума фізичних товарів і послуг, які придбали українці в інтернеті у 2020 році, сягнула 107 млрд грн. Це на 41% більше ніж торік. Зросла і кількість онлайн-оплат — щонайменше на 50%. 

Ілюстрації тут і далі: EVO

Сovid-19 істотно пришвидшив розвиток e-commerce 

Рік тому EVO прогнозували приріст e-commerce у 2020 році в Україні на рівні 15%, але пандемія його істотно скоригувала. Безліч нових гравців з’явилося в онлайні — від міні-виробництв до кав’ярень. Великі онлайн і офлайн-магазини та маркетплейси здебільшого посилили свої позиції. 

Тепер майже 9% всіх покупок в Україні відбувається онлайн — на маркетплейсах, в онлайн-магазинах і соцмережах. До Китаю, де понад 30% всіх покупок в онлайні, ще далеко, але приріст за рік чималий. Для порівняння, у 2019-му частка e-commerce у ритейлі в Україні оцінювалась у 7%, а виріс ринок тоді на 17% за рік.

Зросла кількість покупок, впав середній чек

За рік кількість замовлень на маркетплейсах EVO — Prom.ua, Bigl.ua, Crafta.ua, Shafa.ua, IZI.ua та сайтах компаній Prom.ua зросла на 42%. Середній чек впав на 10%. Це може бути пов’язане з тим, що люди почали купувати онлайн значно частіше і дешевші товари — одяг, товари щоденного вжитку, їжу, маски. 

Найбільший приріст за 2020-й рік стався у категорії «Медичні товари» — гуртом і в роздріб купують маски, санітайзери, пульсоксиметри, рукавички тощо. 

Значно більшим попитом ніж торік користувались товари для садівництва і городництва — тут купували все: від насіння до міні-комбайнів. 

Також у топ найпопулярніших товарів увірвалися зоотовари — корм і аксесуари для домашніх тварин. А ще — продукти харчування. 

Онлайн-оплати стали звичними 

Кількість онлайн-оплат за товари і послуги цього року зросла на понад 50%. На маркетплейсах вже зараз приблизно 15% розрахунків — карткою у момент покупки. З такими темпами за декілька років післяплата готівкою за придбані онлайн товари та оплата «на картку» втратять популярність, як менш безпечні і зручні. 

Важливий фактор, який стримує ріст оплат уже зараз — ціна транзакцій для продавця, яка в Україні в середньому більше 2% від ціни товару. Це в 4 рази більше, ніж у Європі.

Прогноз 2021: зростання продовжується 

В EVO очікують, що у 2021 році темпи зростання e-commerce частково збережуться і e-commerce зросте ще на третину. Цьому сприятимуть:

  1. Поява безпечних способів онлайн-оплати на маркетплейсах (приміром, «Пром-оплата», оплата через Shafa, безпечна оплата на IZI тощо).
  2. Здешевлення доставки (в т.ч акції безкоштовної доставки від маркетплейсів з логістами). 
  3. Швидкість і ріст якості обслуговування продавцями. Покупці стали більш вимогливими і продавці підлаштувалися: моментальна обробка замовлень, відправлення сьогодні, просте повернення товарів вже стали звичними.  
  4. Пандемія виштовхнула в онлайн традиційно офлайнові ніші, зокрема ліки та харчі. У декілька разів зріс попит на доставку з магазинів і ресторанів. Навіть після пандемії, малоймовірно що покупці відмовляться від цих зручностей. 
Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск