Практичний посібник для проект-менеджерів із використання Agile, Scrum, Kanban — уривок з книги «Блискучий Agile»

2362

У видавництва «Фабула» вийшов український переклад книги Роба Коула та Едварда Скотчера «Блискучий Agile. Практичний посібник для проект-менеджерів із використання Agile, Scrum, Kanban».

У книжці автори розповідають про метод використання гнучкого управління проектами в бізнес-середовищі, а також дають практичні поради з упровадження Agile у будь-якій організації або групі.

AIN.UA публікує уривок з другого розділу під назвою «Інший. Вітаючи зміни».


Зміни — річ неминуча, але часто вони стаються надто швидко. Зміни не обов’язково є породженням внутрішньої кухні організації, і не обов’язково вони стають відповіддю на тиск клієнта або споживача. Технологічний прогрес та дуже мінливі підходи самі по собі гарантують, що навіть найменша нездатність реагувати на зміни може означати втрату конкурентної переваги на ринку. Традиційні схеми управління проєктами в процесі розробки самі створюють перешкоди цьому — оскільки карають за зміни. Це абсолютно контрпродуктивно — все одно, що плисти проти течії. Agile, навпаки, заохочує гнучкість і сприяє змінам. 

Зміни лежать в основі всієї філософії гнучкого управління проєктами. Щоб стати і залишатися гнучким, доведеться суттєво мінятися.

Розробка продукту  — процес, що сам по собі є втіленням постійних змін, — полегшується за рахунок того, що розбивається на кілька менших та зручніших етапів.

Великі проблеми подрібнюються на кілька маленьких, які простіше зрозуміти, обговорити і вирішити. Проект швидше рухатиметься дрібними кроками — тому що сотнею рибальських човників простіше маневрувати, ніж велетенським нафтовим танкером. І кожен, хто осягне цю просту істину, — той по-справжньому agile. 

Хтось трактує цю здатність змінюватися у такий спосіб: мовляв, застосування гнучкого управління проєктами означає, що зміни доводиться вносити в останню хвилину і проєкти «допилюються на колінці». Звичайно, таке може трапитися із будь-яким проєктом, навіть за умови застосування аgile-концепції, якщо застосовувати її абияк. Але вже з давніх давен у методі Lean, про який ми вже згадували, існує концепція прийняття рішень точно в строк.

Без будь-яких сумнівів, кращими рішеннями виявляються ті, що прийняті на основі не припущень або спекуляцій, а фактів, хоча з’ясування подробиць може забрати чимало часу. Agile тільки вітає запізнілі, але інформовані рішення, окрім тих випадків, коли задачу необхідно вирішити вчасно, інакше вона спричинить нові проблеми. Менш гнучкі методи управління із цим не справляються.

Жити стає легше 

Є прекрасні новини для СЕО, ради директорів та старших менеджерів. Це не означає, що їм треба спокійно відкинутися в кріслах та розслабитися, ні. Але тепер вони можуть більше зосереджуватися на стратегії, а не постійно перейматися тим, чи вдасться добити проєкт до стадії поставки. Висока прозорість гнучкого управління проєктами, а також ранній та поетапний випуск продукту — це благословення для керівництва, що повністю змінює правила гри та стосунки між топ-менеджерами і проєктами, які вони підтримують.

Проте основні відмінності при переході на гнучке управління стосуються саме команди проєкту. Сплеском своєї популярності Agile зобов’язаний тому, що люди починають отримувати більше задоволення від результатів своєї роботи, а це автоматично йде на користь кар’єрі. Крім того, Agile створює кращу оперативну обстановку.

  • Чіткіше розподілення ролей та обов’язків. Це не про ухиляння від обов’язків або перекладання їх на когось іншого; це про те, що рішення приймають правильні люди. Бізнес отримує слово тільки тоді, коли в цьому є потреба; те саме стосується і членів команди. 
  • Розширення можливостей. Більше жодного перекладання рішень на вище керівництво, яке, до того ж, далеко й не завжди в курсі справ. Можливість приймати обґрунтовані рішення як доросла та відповідальна людина — підвищує ефективність працівника, і в той самий час робить його вільнішим. 
  • Сила в єдності. В agile-командах відчувається дух єдності, і тому значно зменшується вага одинаків-героїв. Звичайно, ви матимете нагоду продемонструвати свою індивідуальність — але в променях сяяння колективної думки. Колективна робота — основа всієї концепції. 
  • Чудова енергія та позитив. Оперативна обстановка є оптимістичною, надійною, конструктивною та ненапруженою. Це формує переконаність команди в її спільній спроможності добитися результату. 
  • Кращі результати. Нікому не подобаються невдачі, і, само собою, бути частиною успішної команди — набагато краще. Зведення успіху в ранг звички закріплює вашу впевненість у власних силах. Успіх породжує успіх.

Найбільш важливою регулярною дією в організаціях, що дотримуються принципів гнучкого управління проєктами є усунення перешкод, які заважають команді працювати. Ці фактори можуть варіюватися в діапазоні від незначних подразників до складних організаційних проблем. Усе це вбиває продуктивність. Можливість зосередитися виключно на виконанні роботи і не відволікатися ні на що інше — це як ковток свіжого повітря.

Результати Agile

Якби генеральному директору на зборах ради директорів довелося кількома фразами окреслити досягнення — на що би він звернув увагу? На які саме результати сподіваються керівники, акціонери та колеги? 

Якщо формулювати максимально просто, грамотна реалізація підходів із гнучкого управління проєктами дозволяє отримати такі результати: 

  • y Раннє одержання мінімально життєздатного продукту або мінімального набору функціональностей. Інакше кажучи, того з  чим можна вийти на ринок і швидко перевірити працездатність концепції. Потреби довго чекати на це більше немає. 
  • y Продукт, що повністю відповідає вимогам клієнта. Продукт стабільно виконуватиме поставлені перед ним завдання. І без молитов та схрещених на удачу пальців.
  • y Менші стартові інвестиції. Почніть з прийнятного бюджету і  в  разі успіху інвестуйте ще. Кінець ризикованим інвестиціям.
  • y Абсолютна гнучкість. Можливість пристосовуватися й  адаптуватися до зміни обставин. Більше ніяких пошуків винних у невдачі.
  • y Підвищення командної продуктивності. Підвищення задоволеності та мотивації співробітників призводить до підвищення продуктивності. Немає нічого страшного в  тому, якщо члени команди посміхаються.

Найголовніше тут те, що взагалі не йдеться про штучне заниження планки. Уже від самого початку роботи ви отримаєте докази того, що її буде виконано. Будьте розсудливі, звичайно, проте всього, що перелічено вище, можна очікувати негайно!

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск