Як ділити акаунт в соцмережі під час розлучення?

1806

Як правильно ділити прибутковий акаунт у соцмережах, який належить сімейній парі, що розлучається? Про це у своїй статті розповідають Таїсія Білоцька, бізнес-партнер сімейної практики, та Владислав Білоцький, бізнес-партнер практики IP & Data protection компанії Jusutum.


Раніше тема сімейних блогів, які розвивають пари в соцмережах, була суцільною terra inсognita. Зараз, коли розмір доходів від блогінгу може перевищувати об’єми заробітків більшості представників класичних професій, майданчик з напрацьованою аудиторією може стати серйозним предметом спору. Особливо тоді, коли пара авторів такого контенту вирішує розійтися.

Як ділити такий бізнес при розлученні? І що це за такий вид майна як «акаунт в соцмережі»?

Уявімо ситуацію. Подружжя є відомими фітнес-тренерами. Чоловік створює акаунт, в якому вони показують спільні та особисті тренування. Дружина здійснює обробку фото і відео їх тренувань, пише тексти постів. Подружжя отримує дохід від розміщення рекламних матеріалів. Договори на розміщення такої реклами укладені з дружиною, як є фізичною особою-підприємцем. І ось вони вирішують розлучитися…

Варіант перший — «Войовничий»

Важливо одразу розуміти, що Instagram-акаунт неможливо зареєструвати одночасно на кількох людей, він може належати тільки одній людині. Це право є немайновим, тож поділити доступ до акаунту в судовому порядку неможливо: поділу підлягають виключно майно та майнові права.

Умови та політика даних в Instagram передбачають, що користувачу переходять тільки право користування сервісом та володіння акаунтом, виключаючи право розпорядження. Тож, продавати, купувати, обмінювати, вносити до статутного капіталу та заповідати такий акаунт заборонено сервісом соцмережі.

Тож, якщо сторони не домовляться про порядок доступу до сімейного акаунту, він залишиться тій особі, яка його зареєструвала: у нашому випадку — чоловіку.

Однак, якщо дружина здійснювала наповнення акаунту, і зможе довести свої авторські права на фото та відео, то всі відео її авторства можна буде видалити і заборонити використовувати власнику аккаунту – чоловіку — в подальшому. Авторські права не можуть бути предметом поділу в порядку поділу спільної сумісної власності подружжя, адже, вони є особистими, невіддільними від особи автора контенту правами.

Якщо ви слідуватимете «войовничому» сценарію, акаунт швидше за все, «почине смертю хоробрих»: його наповнення суттєво зміниться, адже він втратив попереднього власника контенту, умови контрактів з рекламодавцями не зможуть виконуватись, що призведе до необхідності сплати штрафних санкцій.

Такі репутаційні втрати можуть звести до мінімуму доходи блогерів, що вирішили розлучитися. Сміливо, весело, але безперспективно.

Варіант другий — «Договірний»

Підходить тим, хто бажає розподілити права на акаунт, а спільний бізнес на його основі припиняти не хоче.

Шлюбного договору в такій ситуації недостатньо, адже він визначає порядок розпорядження майном та майновими правами. Тоді як акаунт та авторські права на нього у рамках шлюбного договору ми передати не можемо. У такому випадку найкраще перейти з сімейних взаємовідносин до площини бізнес-партнерства.

Наприклад, ви можете створити спільне товариство з обмеженою відповідальністю в рівних частках. З чоловіком як з ФОП укласти угоду, в якій будуть визначені умови управління акаунтом, порядок розміщення контенту, тощо, а головне — штрафи за невиконання умов такого договору.

У свою чергу дружина може передати на ТОВ свої авторські права для використання. А от чи можливий спільний бізнес після розлучення — покаже час.

Також рекомендуємо звернути увагу на те, що контент, який публікується на сторінці в соцмережі, фактично, може охоронятися авторським правом. Наприклад, на унікальні тексти, світлини, графіку авторське право виникає у момент його створення та не потребує окремої реєстрації.

Однак автори контенту: чоловік та дружина можуть все-таки отримати офіційне підтвердження у вигляді свідоцтва на авторське право, яке вирішить багато проблем.

Наприклад, тексти можна оформити на чоловіка, а світлини — на дружину, а договором з посиланням на свідоцтва визначати обсяг користування та оплати.

Також радимо періодично отримувати охоронні документи на новий контент та укладати вже додаткові угоди до договору користування для максимальної безпеки здоров’я та гаманця осіб, що вирішили розлучитися.

Автори: Таїсія Білоцька, бізнес-партнер сімейної практики Jusutum, та Владислав Білоцький, бізнес-партнер практики IP & Data protection компанії Jusutum

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск