Дизайнер виклав «Пропала грамота» на YouTube у високій якості (але без дозволу). Правовласник вимагає видалити відео (та віддати файл?)

6259

22 березня 2021 року дизайнер Іван Веретянников виклав на YouTube відреставровану версію відомого українського фільму «Пропала грамота». Це — доволі стара стрічка, 1972 року. Дизайнер оцифрував фільм у якості 4K та виклав на власному каналі. Але зробив це без дозволу правовласника, через це юристи зараз вимагають в нього віддати файл і видалити відео.

Для покращення якості дизайнер використовував Video Enhance AI від Topaz Labs (це — застосунок для Windows и macOS, який обробляє відео, покращуючи якість до 4K-8K). Його проект став досить популярним: за 3 дні фільм зібрав під 20 000 переглядів та +2100 лайків у YouTube, про нього написали ЗМІ. Дизайнер також анонсував 4K-версію фільму «Вій» 1967 року.

Але оскільки правовласник — Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка — не надавала користувачеві права викладати копію фільму, за кілька днів до нього вже звернулись юристи, що представляють одного з правовласників, онлайн-кінотеатр Takflix, у якого є ліцензія на показ фільму.

Іван виклав у Twitter скріншоти листування із юристом, що представляє права Takflix: у зверненні йдеться про те, що у користувача не було права обробляти фільм та викладати його на YouTube. Юрист просить прибрати відео з публічного доступу та надати файл з оновленою копією фільму.

Відео із фільмом «Пропала грамота» його каналі вже недоступне, лишився фрагмент у 4K, на якому можна побачити, як фільм виглядає у такій якості:

Редакція AIN.UA звернулася до кінотеатру Takflix за коментарем по ситуації, але його засновниця, режисер Надія Парфан відмовилася від коментарів та порадила звертатись до кіностудії Довженка. Заступник директора студії Єлізавета Плесконос підтвердила AIN.UA, що студія не надавала користувачеві право обробляти стрічку «Пропала грамота» та публікувати її. Але, за її словами, студія поки що не зверталася за захистом своїх прав до юристів.

Коментар юристів, що представляють правовласника

Юристи з Axon Partners, що представляють інтереси Takflix, підтвердили, що звернулися до дизайнера від імені правовласника і попросили передати копію фільму. Катерина Наливайко, юрист Axon Partners, яка, власне, і спілкувалась із Іваном, пояснює суть претензії так:

«Уявіть собі, що у вас є Фольскваген Жук 1972 року. Не машина, а ікона стилю, і ви її безсумнівно дуже любите. І раптом хтось без дозволу вирішив зробити для неї тюнінг. Не просто тихцем собі зробив, а ще й привіз на виставку. Подивитися на неї зібралось 23 тисячі людей, а журналісти опублікували захоплені відгуки про оновлену версію. Зухвало, чи не так? 

З багатьох причин у нашій країні люди не завжди думають, що об’єкти авторського права мають своїх власників, і перед використанням твору у них потрібно запитати дозволу, — незалежно від того, якими благими пориваннями вони керуються. Звісно, існують винятки, коли дозвіл не потрібен, але мова зараз не про них».

У коментарі AIN.UA вона пояснила: попри те, що «Пропала грамота» знятий у 1972 році, права на нього лишаються чинними, і Takflix володіє ліцензією на показ цього фільму. За словами Катерини, у цьому випадку юристи не вимагали віддати копію фільму, натомість запропонували користувачеві її передати.

«Ми також попросили передати нам копію фільму, і це — не стільки юридична вимога, як пропозиція у рамках спроби мирного урегулювання. Насправді, ми очікували, що автор відповість, на яких умовах він був би готовий надати копію. […] Тому цікава ситуація: ми могли б цілком законно і без жодних внутрішніх переживань зробити страйк на YouTube. Замість цього ми написали особисто, але отримали трохи матюків у карму від коментаторів у Twitter. Зрештою, відео приховане, і добре», — сказала юрист.

Коментар автора 4K-версії фільму

Дизайнер розповів AIN.UA, що жодних пропозицій від юристів Takflix до нього не надходило.

«Взагалі фільмами займатись не планував і не планую — це не мій профіль інтересів та експертизи. Я люблю створювати, а реставрація відео — лише обробка даних компьютером. Було цікаво зробити експеримент із сучасними загально досупними технологіями, не було наміру робили з цього продукт, тому й лишилось багато технічних зауважень. До того ж ці технології на сьогоднішній день ще сирі, та працюють у вузькому профілі умов. Цей фільм, «Пропала грамота», викликав резонанс — видно що у глядачів є значний попит на такий контент. Дуже вразила їх реакція. Стільки вдячних слів написали! Сподіваюсь що український фонд кінематографу пройде з часом через реставрацію, та шановні правовласники порадують глядачів результатами своєї праці», — говорить Веретянников.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск