Почитать на выходных: доступная ипотека, ретроградный Меркурий, Оскар-2021

2317

В нашем локдаунном дайджесте: как устроен онлайн-кинотеатр Takflix, переход на летнее время, спасение дефибрилятором в метро, история серии The Sims, разрушение Софии Киевской и другие материалы, которые мы рекомендуем к прочтению.

Викладання IT в 90-х, програмування в нічну зміну на фабриці, офер від Microsoft у 2007. Історія розробника з 20-річним досвідом

Олександр Головатий в ІТ більше як 20 років. Програмувати вчився сам у 90-ті — за випадковими статтями та фотокопіями книжок. Уже 13 років він живе та працює в США.

Олександр розповів про те, як опановував програмування, викладав інформатику в інституті наприкінці 90-х, працював розробником у нічну зміну на фабриці штучного хутра, писав програми для радіометричних систем, працював на американський стартап і радів з оферу в Microsoft 2007 року. Читати повністю…

Бачу, чую, відчуваю

Біжить униз по ескалатору. Перестрибує одразу через кілька металевих сходинок і прискорюється, щойно помічає натовп, скупчений біля будки чергового метрополітену. Руками відсторонює роззяв і бачить чоловіка на підлозі. Його обличчя геть синє: губи, щоки, навіть лоб. У голові, наче кулеметна черга, одна за одною вистрибують інструкції з курсів домедичної допомоги: зрозуміти, чи є реакція на світло й тактильні подразники, перевірити дихання. Розстібає чоловікові куртку, піднімає светра — грудна клітка не рухається. Пальцями намацує пульс, прикладає вухо до рота — трясця, схоже, дихання немає.

«Треба заводити серце», — каже подумки й хапає дефібрилятор, встановлений на будці чергового. Читати повністю…

«Доступна іпотека 7%». Як отримати кредит на житло й що варто знати

З 1 березня 2021 року в Україні запрацювала державна програма «Доступна іпотека 7%».

За очікуваннями Міністерства фінансів, скористатися нею цього року зможуть 5000 сімей. Для цього в бюджеті передбачили 5 мільярдів гривень. Але за понад три тижні дії програми видали лише 20 кредитів на майже 15 мільйонів.

The Village Україна розбиралася, що потрібно для оформлення іпотеки та як реальні умови можуть відрізнятися від того, про що заявляв уряд. Читати повністю…

Бери й роби: як влаштовано онлайн-кінотеатр Takflix

«Скепсису було дуже багато. Найпоширеніше було: “Ти шо, в Україні ніхто ніколи не буде купувати кіно легально онлайн. Забудь, це піратська країна, це країна торентів, в тебе нічого не вийде”. Тобто головний скепсис був з приводу бізнес-моделі і він частково був виправданий, бо це справді дуже малий ринок. Але я й не очікувала, що всі побіжать на Такфлікс.

Я розумію, що цей сегмент не безмежний, але він і не нульовий. Такі люди є. Інше питання — скільки їх? Ми запустили Такфлікс напівжартома — просто подивитися: а шо буде? І спершу було дуже прикольно». Читати повністю…

Украина переходит на летнее время. Опять? Да сколько можно? Большинство стран Европы делают то же самое

Девятнадцатого марта Верховная Рада провалила голосование за отмену перевода часов на летнее и зимнее время каждые полгода. Инициатор законопроекта, первый вице-спикер парламента Руслан Стефанчук предлагал оставить в Украине зимнее время. В итоге проект поддержали только 212 депутатов, и его отправили на повторное второе чтение. Поэтому в ночь на 28 марта украинцам снова придется переводить часы на час вперед. Впервые часы начали переводить во времена Первой мировой войны, чтобы сэкономить электроэнергию за счет максимального использования светового дня. Современная энергетика развилась настолько, что энергосберегающие лампочки помогают сэкономить больше, чем перевод часов. А последние исследования доказывают, что перевод времени приводит к нарушению сна, повышает риск сердечно-сосудистых заболеваний и других проблем со здоровьем. Около 60 стран до сих пор переводят часы дважды в год, большинство из них — в Европе. Планировалось, что страны Евросоюза последний раз переведут время в 2021 году, но эту реформу пока отложили. Обозреватель «Бабеля» Сергей Пивоваров устал переводить время и рассказывает, откуда пошла эта традиция, как переводили часы в Украине и почему даже в Евросоюзе до сих пор не смогли от этого отказаться. Читать полностью…

«Оскар-2021»: розбираємося в номінаціях

Американська кіноакадемія оголосила своїх номінантів і може спати більш-менш спокійно. У «Манка» Девіда Фінчера 10 номінацій, а у решти картин з категорії «Найкращий фільм» — збалансовано 5-6. Такої гармонії у списку претендентів не було давно. Авжеж, завжди знайдеться місце для гештегу #OscarsSoWhite, і 2021-й не виняток.

Завжди знайдеться Аарон Соркін, який, здавалося б, ніколи не доведе кіношній спільноті, що він справжній режисер. Завжди у список номінантів проскочить хтось, кого там не зовсім чекали.

Традиційно розбираємо номінації під критичним поглядом. Читати повністю…

Солодких снів: хронобіологиня про те, як полагодити своє спання

За три-чотири години до сну треба обов’язково знизити вплив синього світла: наприклад, поставити нічний режим в гаджетах. Плюс бажано простежити, щоб в першій половині дня в приміщенні було яскраве біле й холодне освітлення, а у вечірні – жовте, тепліше, тьмяніше.

Ну, і ритуали підготовки до сну – в кожного вони можуть бути свої. Наприклад, ванна з ефірними оліями. Або взагалі що завгодно, навіть не пов’язане зі сном, просто, ви завжди це робите і це сигнал для організму, що скоро треба буде засинати.

А ще варто уникати соціального джетлагу. Це коли ви в будні встаєте о 6-й годині, а у вихідні – об 11–12-й. Відмінність у дві-три години – ще нормально, але не більше. Інакше організм просто не може зрозуміти, чому таке відбувається.

Ще важливо слідкувати за температурою у спальні та наявності свіжого повітря. Читати повністю…

Кейси: комунікації відеоігор The Sims

The Sims — це серія відеоігор-симуляторів, що вже стала культовою. У іграх можна створювати віртуальних людей, яких називають «сімами», селити їх у будинки, задовольняти їхні потреби, керувати настроєм та життям.

The Sims стали однією з найпродаваніших серій відеоігор усіх часів. Не лише унікальна ідея та продуманий геймплей зробили їх такими успішними. Для The Sims постійно створювали цікаві комунікації, зокрема розробили навіть цілу мову — «сімліш».

Ми розповіли про історію гри The Sims, її комунікації та колаборації. Читати повністю…

Гучна музика, старі труби та забудови: що загрожує архітектурі Софійського собору

У 2007 році для дослідження стану мозаїк і фресок ми вперше в Європі застосували лапароскопічне дослідження: занурили крихітні камери в тіло споруди, і вони також показали значні відшарування.

Забили на сполох, попросили гроші в держави й закріпили все. Завершили ці роботи в центральній наві лише в кінці 2020 року – вони були дуже кропіткі та дорогі.

Для постійного моніторингу звукового навантаження в нас є підрозділ із техзасобами, зокрема віброметрами та децибелометрами. Читати повністю…

Магнітна буря ретроградного Меркурія: експерт з космічної погоди про те, що на нас дійсно впливає

20 березня зі світом трапився день весняного рівнодення – він же Міжнародний день астрології.

Кандидат фізико-математичних наук Олексій Парновський працює в Інституті космічних досліджень, і є фахівцем з магнітних бур та інших факторів космічної погоди.

Аби остаточно розправитися з астрологією та іншими міфами, Platfor.ma поговорила з Олексієм про те, чи впливає магнітна буря на людей, як вона може відкинути нас в Середньовіччя на кілька років та чому ретроградний Меркурій ні в чому не винен. Читати повністю…

Я кохаю тебе, ти вийдеш за мене? Як банальне графіті на мосту стало культовим

Двадцять років тому на мосту між корпусами житлового комплексу в англійському Шеффілді Джейсон Лоу написав: «Клер Міддлтон, я кохаю тебе, ти вийдеш за мене?» Клер за нього так і не вийшла, але ця історія вже давно не тільки про них, але і про те, як сам напис став відомим, — його друкували на футболках, подушках і пивних етикетках, зробили неоновим і навіть показали на Венеційській бієнале.

А зник він лише в лютому 2021-го, що особливо обурило музикантів, адже цьому графіті присвятили кілька пісень. Bird in Flight переповідає його історію. Читати повністю…

Если вы уже все прочитали, а выходные еще продолжаются, тогда вам сюда, к нашим предыдущим подборкам. Приятного чтения!

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск