Десять способів заробити на YouTube — уривок з книги «Секрети YouTube»

1155
1

У видавництві BookChef виходить українский переклад книги експертів з онлайн-відео Шона Каннела та Бенджі Тревіса «Секрети YouTube. Посібник зі зростання кількості підписників та прибутку за допомогою відеовпливу». Серед іншого, автори розповідають про сім основних складових прибуткового каналу, нові стратегії отримання переглядів і підписників, а також про десять способів заробити на YouTube. AIN.UA публікує уривок з книги.

Потенційні партнери: пошук і комунікація

Складіть список осіб, з якими ви хотіли б попрацювати. Свій список ютуберів, у яких нам кортить узяти інтерв’ю (і який постійно поповнюється), ми ведемо в Google Документах. Так усе воно зберігається в одному місці, і нам легко регулярно їх опитувати.

Ютубери — зайняті люди. Їхні імейли та соцмережі репають від повідомлень. Радимо нагадувати їм про свою пропозицію 2–4 рази на рік — чітко по списку.

ПОРАДА. Що більшій кількості ютуберів ви напишете, то вище шанси отримати згоду. Найбільше шансів влаштувати колаборацію з ютуберами, які мають приблизно таку саму кількість підписок. 

Ясна річ, усі хочуть співпрацювати з більшими й успішнішими каналами, але і пропозицій такі канали отримують набагато більше. А хтось із приблизно тим самим масштабом аудиторії, що й у вас, найімовірніше, погодиться. Проте не забувайте, що масштаб аудиторії не такий важливий, як спільні інтереси глядачів чи схожий контент.

Але як же таки попрацювати з популярнішим ютубером? Наприклад, запропонувати інтерв’ю. В інтерв’ю ви позиціонуєте себе не як рівного за статусом, а як людину, яка допоможе інфлюенсеру поділитися інформацією, знаннями й порадами з новим сегментом аудиторії. І при цьому не зобов’язує її працювати над самим відео. Спробуйте провернути це через інструмент Google Hangouts*, яким можна безкоштовно скористатися у вашій YouTube Студії. Він дає змогу створювати конференцію з людиною в будь-якій точці світу й ділитися записом на своєму каналі.

Фішка з інтерв’ю у нас спрацювала просто чудово. Нам вдалося поговорити не лише з приблизно однаковими із нами за популярністю ютуберами, а й залучити авторів із набагато більшою аудиторією. Коли на Video Influencers було всього 10 тисяч підписок, ми змогли вмовити на інтерв’ю інфлюенсерів із кількома мільйонами.

Щоб отримувати якомога більше «так», ми пропонували ютуберам максимум цінності. Наприклад, якщо автор писав книгу, ми обіцяли розповісти про неї нашій аудиторії. Нашою метою було створити цікаве інтерв’ю, прорекламувати його контент із проектами й зробити все можливе, щоб інтерв’ю подивилося якомога більше людей — лише так ми могли подякувати за час, який інфлюенсер витратив на інтерв’ю з нами.

Ще один дієвий спосіб знайти потенційних партнерів по колаборації — це галузеві заходи. Для ютуберів зараз проводять купу фестивалів, конвентів, зустрічей: VidCon, Playlist Live, CVX Live, VidSummit, Video Marketing World, ClamourCon тощо. І їхня популярність щороку лиш зростає. Тут ви маєте чудову нагоду познайомитися з людьми, із якими вам хотілося б попрацювати. А якщо ви мислите стратегічно, можете заздалегідь із ними зв’язатись і відзняти контент просто під час заходу.

А ще на масових заходах можна налагоджувати контакти і закладати основу для майбутньої співпраці. Беріть активну участь у місцевих подіях, навіть якщо вони не мають безпосереднього стосунку до вашої ніші: так ви познайомитеся з новими людьми, з якими, можливо, захочете попрацювати колись згодом.

Ми завжди чекаємо на місцеві конференції по темі соцмереж, відеовиробництва чи малого бізнесу. Тут ми нав’язали багато цінних знайомих. Більшість колаборацій якраз знімають під час цих подій. 

Наразі сервіс уже недоступний. Тепер конференції реалізуються через сервіс Google Meet, але він платний і лише для корпоративних акаунтів Google.

Якщо людина готова витратити час, гроші та сили на відвідування галузевого заходу, то цілком імовірно, що вона залюбки погодиться на колаборацію чи інтерв’ю одразу на місці.

На початку книги ми розповідали про принади оптового виробництва контенту, коли кілька відео знімають в один день. Заходи чудово для цього підходять. На конференції ClamourCon у Палм-Спринґз ми відзняли двадцять інтерв’ю за два дні. Роботи було так багато, що наприкінці другого дня ми почувалися як вичавлені лимони. Однак за одну конференцію ми отримали аж двадцять тижнів контенту. Заходи можуть коштувати вам багато часу і грошей, але виграєте ви від цього набагато більше, ніж витратили.

Є кілька способів зв’язатися з людиною щодо колаборації. Перший — це Twitter. Ми обожнюємо Twitter, бо тут можна привернути увагу будь-кого. Лишень подумайте, з якими інфлюенсерами можливо попрацювати, якщо написати їм вигадливий твіт.

Ще один чудовий варіант — особисті повідомлення. Приміром, зараз часто пишуть у Instagram. Та майте на увазі: якщо ви надішлете повідомлення людині, яка на вас не підписана, то воно може потрапити в папку «Спам». Але хай це вас не лякає. Немало людей періодично зазирають у спам і цілком можуть помітити ваше повідомлення. Якщо ви напишете сотні людей, є шанс, що кілька таки погодиться. А це вже вартує зусиль.

Багато ютуберів прописують у розділі «Про канал» імейл для ділових пропозицій — завжди перевіряйте цю вкладку. А ще можна пошукати групи на Facebook чи якісь інші спільноти, де купчаться інфлюенсери з вашої ніші. Це чудовий шанс познайомитися з потрібними людьми.

Хай яку стратегію ви оберете, ніколи не дійтеагресивно. Добряче подумайте, як можна креативно підступитися до людини. Як справити враження не настирливо, не дивакувато, але й не посередньо. Особисто ми одразу закриваємо імейли з пропозиціями, якщо бачимо, що людина просто копіює повідомлення і надсилає всім підряд. Ми цінуємо, коли люди дійсно дивляться наш контент, мають певне уявлення про те, чим ми займаємося, і звертаються до нас особисто. Це значно збільшує шанси на співпрацю.

ПОРАДА. Ми часто бачимо в людей, які пишуть щодо колаборації, одну й ту саму помилку: зацикленість на собі. Не треба так. Пояснюйте ютуберу, яку цінність можете запропонувати йому, а не те, яка в співпраці вигода для вас.

Ютубери влаштовували колаборації з незапам’ятних часів і зібрали на цьому чималі аудиторії. Ніколи не бійтеся звернутися до популярного ютубера і спитати: ніколи не знаєш, хто може погодитися.

Одна з моїх улюблених колаборацій почалася з того, що інша людина від колаборації відмовилася. Ми прилетіли до Нью-Йорка, щоб узяти інтерв’ю в одного відомого інфлюенсера, але в день зустрічі розклад у нього змінився, тож її довелося скасувати. Одначе ми вже пролетіли через усю країну — можете уявити, як ми засмутилися?

Однак напередодні ми без задньої думки надіслали листа, який і врятував поїздку. Приїхавши до Нью-Йорка, ми одразу ж написали іншому тамтешньому ютуберу. Просто так. Пам’ятаєте? Спиток — не збиток. Проте ми щиро здивувалися, коли ютубер із радістю погодився зустрітися. Як його звуть? Кейсі Нейстат, переможець премії New Media Star від GQ і категорії First Person від Streamy Awards 2016 року, а також ютубер із понад 9 мільйонами підписок.

Він запросив нас у свою студію, де ми і провели інтерв’ю. А ще згадав про інтерв’ю на власному каналі й залишив посилання для всіх 9 мільйонів глядачів. День, який почався з розчарування, закінчився величезним успіхом.

Колаборації — надпотужний інструмент. Почніть промацувати ґрунт уже зараз, але не засмучуйтеся, якщо спочатку отримуватимете відмови. На такі речі потрібен час. Однак у наступному розділі ми поділимося з вами стратегією, до якої можна взятися негайно. Повірте, ваш канал почне зростати як на дріжджах.

Оставить комментарий

Комментарии | 1

Поиск