Почитать на выходных: история NEXTA Live, биография Måneskin и редизайн OVO

1274

В нашей традиционной подборке: большое интервью члена правления EPAM и Ajax Systems, угрозы Подолу, биологи про экспедиции в Антарктику, из города — в карпатское село, нормально ли быть чайлдфри и другие материалы, которые мы рекомендуем к прочтению.

Карл Робб, незалежний член правління EPAM та Ajax Systems — про підготовку компаній до IPO та український IT-ринок очима іноземця

Ajax Systems готується до IPO. Нещодавно компанія повідомила, що в цьому їй допоможе Карл Робб — колишній віцепрезидент EPAM Systems, що приєднався до Ajax як незалежний член правління. Ветеран галузі із 39-річним досвідом Карл Робб розпочав кар’єру в ICL Fujitsu у себе на батьківщині в Англії, коли йому було 19 років. Він попрацював на трьох континентах, заснував свою першу IT-компанію в Сан-Франциско 1993 року, а також був віцепрезидентом одного з найбільших постачальників ІТ-послуг у Латинській Америці.

У 2001 році він створив ще одну IT-компанію — Fathom Technology в Будапешті, Угорщина. Після її злиття з EPAM у 2004 році Карл став виконавчим віцепрезидентом EPAM Systems Inc.

Він поспілкувався з DOU онлайн, перебуваючи у себе вдома в Марбельї, Іспанія. Говорили про те, як завоювати таких клієнтів, як Google та Microsoft, підготовку до IPO та про майбутнє IT-галузі в Україні. Читати повністю…

NEXTA Live — самый популярный Telegram-канал о протестах в Беларуси, который читают более миллиона человек. Откуда он взялся и кто его делает?

Главным источником информации о протестах в Беларуси стали телеграм-каналы NEXTA и NEXTA Live, которые публикуют эксклюзивы и инсайды, в том числе от силовых структур, и сейчас стали главными поставщиками новостей из страны, где фактически отключили интернет. Esquire разбирался, кто придумал этот проект, как редакция из трех человек, базирующаяся в Варшаве, обрабатывает тысячи сообщений и видео — и где проходит грань между журналистикой и активизмом. Читать полностью…

Поділ під загрозою: до чого призведе тиск поліції на культуру Києва

За останній тиждень на Подолі відбулося одразу декілька неприємних інцидентів, які вразили культурне середовище Києва. В одному з культурних центрів міста брутально скасували всі мистецькі події нібито через карантинні обмеження.

А буквально за декілька днів після цього поліція побила київського музиканта Дмитра Бугайчука нібито за зберігання речовини, схожої на марихуану, яку навіть знайшли не в самого митця, а на асфальті. Але це не зупинило подільську поліцію — за декілька хвилин на асфальті в калюжі власної крові лежав уже Дмитро.

Ці випадки набули розголосу лише тому, що Mezzanine, або Сloser та Otel’ — це знані культурні центри, а Дмитро Бугайчук — відомий музикант. Але скільки від поліцейського свавілля страждає молоді, що виглядає дещо неформальнішою від інших, дрібного бізнесу, який не має шансів публічно озвучити свою позицію? Читати повністю…

Гуманізовані овочі та новий інтерфейс сайту: редизайн доставки продуктів OVO

Нову айдентиĸу для OVO розробила Fedoriv Agency. За словами Андрія Федоріва, агенція хотіла зробити рекламу, «яку нам би не затвердив жоден клієнт». Від зображень моркви на колесах зі старого сайту OVO дизайнери перейшли до теми гуманізованих овочів.

Для комунікації час вибирали свідомо: за два дні до початку місцевих виборів восени, щоб овочі OVO були ще помітнішими: «У рекламі дуже важливо розуміти контекст. Не просто, що ви намалюєте, а й коли, де та як це з’явиться. Наші прекрасні помідори з’явилися практично замість політиків усього на сім днів», – Андрій Федорів. Читати повністю…

Måneskin — нетипичные победители «Евровидения», вернувшие рок на первое место. У них сразу появилась огромная фан-база

Итальянцы Måneskin победили на 65-м конкурсе «Евровидения» благодаря голосованию зрителей — рок-группа заняла первое место впервые за 15 лет после финнов Lordi. Глэм-рокеры отметили, что хотели показать Европе, что «рок-н-ролл никогда не умрёт», а их победа доказывает, что конкурс не «низкосортный, а по-настоящему музыкальный».

На протяжении всего конкурса двадцатилетние музыканты были в фаворитах у публики, а после победы соцсети заполонили арты, фанкамы, мемы и тиктоки с участниками группы. Причём фан-база Måneskin появилась не только в Европе, но и в Америке, где на «Евровидение» обычно не обращают большого внимания. По данным Spotify, их песня стала самой прослушиваемой в мире среди финалистов конкурса 2021 года ещё до подсчёта голосов. TJ разобрался, как итальянцам удалось набрать популярность среди подростков в эпоху тиктока. Читать полностью…

«Мені досі сняться кити». Українські біологині про експедицію в Антарктику

«Скільки би разів ти не була в Антарктиці, вона щоразу тебе захоплює», – каже біологиня Каріна Вишнякова.

Каріна та її колега Юлія Іванчикова – співробітниці Національного антарктичного наукового центру (далі – НАНЦ) й Українського наукового центру екології моря. Юлія також є аспіранткою Інституту зоології НАН України.

У грудні 2020 року вони вирушили в експедицію Південним океаном, де проводили дослідження на українському крилеловному траулері «Море Содружества».

Чотири місяці науковиці спостерігали за китами та фотографували хвостові плавці китів-горбанів для спеціального каталогу. За допомогою Photo-ID каталогів встановлюють шляхи міграцій китів у межах усього Світового океану. Крім того, під час експедиції науковиці досліджували крижану рибу, яка є ендеміком Південного океану, тобто не зустрічається більше ніде у світі.

Ми поговорили з Юлією та Каріною про враження від зустрічі з китами, життя на судні (без інтернету та вихідних) й упередження, від яких не втечеш навіть до Антарктики. Читати повністю…

«У Бельгії гектар землі коштує до 100 000 євро». Як бельгійський фермер вирощує картоплю на Черкащині і бореться з рейдерами

Село Деньги Золотоноського району на Черкащині. Тут займається агробізнесом бельгієць Том Ван Гоі, власник ТОВ «Гранекс-Черкаси».

«Мій батько почав бізнес в Україні 20 років тому. У 1994 році почали працювати в Болгарії, у 1997 році – у Словаччині, у 1999 році – у Дніпропетровську, у 2002 році створили компанію «Гранекс-Черкаси», – розповідає підприємець.

Це перша аграрна компанія бельгійця. На Черкащину батько фермера потрапив за порадою бізнес-партнерів. «Батько каже: «Тут тисячі гектарів пустують, чому ви нічого не робите?». Він вирішив інвестувати в цю землю. Купив трактори, комбайни, відправив в Україну, і ми почали працювати», – розповідає фермер.

Том Ван Гоі – виходець із заможної бельгійської родини. Себе він називає фермером у дванадцятому поколінні. Останні два століття родина підприємця була пов’язана з аграрною сферою. Один дід обробляв 50 гектарів поля, інший – 60. На той час це були доволі великі обсяги землі. Читати повністю…

Красивая природа, низкие налоги и отсутствие инфраструктуры. Все плюсы и минусы релокации в Черногорию

Я со школьных лет мечтал стать программистом. Закончил Черноморский национальный университет имени Петра Могилы по специальности «Информатика». После открыл в Николаеве компанию IQRIA, исполнял роль CEO и технического специалиста. Мы делали веб-приложения с 2010-го по 2016 год.

В 2015 году совместно с компанией Postindustria мы решили открыть дополнительные офисы компаний в Черногории, а в начале 2016-го — объединиться. Революция и события на Майдане, которые происходили в начале 2015 года, заставили задуматься о переезде из Украины. Было страшно за свой бизнес, и появилась идея открыть второй офис. Для небольшой компании, которой IQRIA тогда являлась, сделать это было затруднительно из-за недостатка ресурсов. На тот момент у меня были хорошие партнерские отношения с Postindustria, и мы объединились для открытия совместного офиса в Черногории. IQRIA стала частью Postindustria. Я занял должность технического менеджера, а через полгода — CEO Postindustria. Последние пять лет работаю удаленно.

В 2015 году количество сотрудников обеих компаний составляло 70–80 человек. Из них 15–16 охотно переехали, а остальные продолжили работать в украинском офисе. Релокейт был добровольным. Читать полностью…

Ми переїхали з міста в маленьке карпатське село

«Коли ми переїжджали, уявляли, що в селі сповільнимося й будемо смакувати життя. Але наша мрія про слоу-лівінг накрилася мідним тазом. Її складно натягнути на ці реалії, адже тут потрібно постійно займатися побутовими справами: зорати город, купити продукти, пофарбувати, поремонтувати. Але це не погано, адже здається, що за всіма цими справами значно більше сенсу».

2018 року Влад і Лєна Горбачови переїхали з Києва в Мукачево в пошуках більш спокійного та розміреного життя без метушні великого міста. А рік тому перебралися в будинок на горі в селі Річка Івано-Франківської області. Тут вони роблять ремонт у хаті, облаштовують комунікації для комфорту, вирощують город.

Пара заробляє на життя творчістю – Влад виготовляє посуд і декор із дерева, Лєна створювала іграшки ручної роботи, сумки, вишивки, а зараз займається ремонтом у будинку, аби згодом відкрити його для гостей.

Ми поговорили з Владом і Лєною про те, що змусило їх переїхати в гори далі від людей, чи виправдалися їхні очікування та чому життя в селі – не лише романтика та краса природи, а і складна щоденна праця. Читати повністю…

Аксолотль, капібара і Nyan Cat. Як придумали анонімних тварин у Google Docs

Якщо зайти в документ у додатку Google Docs разом з іншими користувачами, то на верхній панелі можна помітити іконки цих користувачів. Але часто відображаються не реальні імена людей, що переглядають документ, а назви тварин — непізнаний кенгуру, їжак, ламантин тощо.

Розповідаємо, коли з’явилися перші позначки тваринами в Google Docs, кому прийшла ідея зробити додаток оригінальнішим та як офісна фіча може стати соціальним проектом. Читати повністю…

Світ старіє, а народження дітей усе частіше відкладають на потім. Чи нормально взагалі не хотіти нащадків?

Населення більшості розвинених країн Заходу та Азії стрімко старіє. Нещодавній перепис показав, що чисельність жителів США росла найбільш повільними темпами з 1930-х років. А в Китаї торік народилося 12 мільйонів дітей — менше, ніж будь-коли з 1961-го. Навіть скасування політики «одна сім’я — одна дитина» у 2016 році лише ненадовго підвищило народжуваність. Експерти пов’язують це зі збільшенням кількості освічених жінок, які працюють і яким не обов’язково вступати у шлюб, щоб забезпечити себе. Старіння нації означає, що молодих людей буде бракувати для підтримки економіки. Але що робити, якщо людина не збирається міняти спосіб життя і заводити дітей? Bird in Flight звернувся до фахівців, щоб отримати відповіді на деякі питання про народження дитини, які зазвичай нікому поставити. Читати повністю…

Если вы уже все прочитали, а выходные еще продолжаются, тогда вам сюда, к нашим предыдущим подборкам. Приятного чтения!

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск