Старт в IT для завзятих: як успішно пройти курси від QATestLab і стати тестувальником

529

Попри складний минулий рік сфера софтверного тестування як за кордоном, так і в Україні продовжує стрімко розвиватися. За прогнозами Technavio, у період з 2021 по 2025 роки середньорічний темп росту світового ринку послуг з тестування триматиметься на рівні 12%. Закономірним наслідком цієї тенденції є зростання попиту на кваліфікованих QA-спеціалістів, який вже доволі помітний на українському ринку кандидатів. За даними статистики dou, у березні 2021 кількість відкритих вакансій для тестувальників ПЗ в Україні сягнула свого історичного максимуму у 1028 вакансій. Попередньо максимальний ріст кількості відкритих QA-позицій було зафіксовано у жовтні 2019 року (615 вакансій).

Ще у 2012 році високий попит на найм QA-тестувальників надихнув компанію QATestLab відкрити власний Тренінговий Центр для підготовки кваліфікованих QA-спеціалістів. За 9 років понад 7000 охочих з усієї України скористались можливістю безкоштовно опанувати фах тестувальника програмного забезпечення на інтенсивних онлайн-курсах QATestLab тривалістю 1 місяць. 

Перспективність професії QA-спеціаліста не єдина причина значної кількості випускників Тренінгового Центру. У відгуках про курси QATestLab переважна більшість курсантів зазначають, що їх також приваблює можливість легко і швидко змінити професію та увійти до сфери IT.

Окрім сертифікату, який засвідчує здобуття професійного рівня QA Intern — початкового рівня у професії тестувальника програмного забезпечення, кожнен курсант Тренінгового Центру QATestLab отримує усю необхідну базу знань для початку роботи у сфері QA:

  • досвід роботи у системах Mantis Bug Tracker, TestLink;
  • вміння знаходити баги та правильно оформлювати баг-репорти;
  • навички зі складання чек-лістів та тест-кейсів;
  • досвід з оформлення тест-планів.

За статистикою Тренінгового Центру, тільки 13% зареєстрованих на проходження курсів QATestLab успішно завершують навчання та отримують сертифікат про здобуття рівня QA Intern. Решта 87%, на жаль, стикаються зі складнощами, які стають на заваді вивченню матеріалу у повному обсязі та здобуттю сертифікату. 

За відгуками студентів про курси QATestLab, найчастішими перепонами на їхньому шляху до завершення навчання є такі чинники:

  • Недостатній рівень підготовки. Абсолютно усі навчальні курси з тестування ПЗ обіцяють, що їхнім майбутнім студентами не потрібна технічна підготовка, натомість достатньо базових знань ПК. Проте, насправді визначення «базові знання ПК» позначає дещо більше, ніж вміння користуватися встановленим веб-браузером та соцмережами. Зокрема, кожний курсант QATestLab має володіти навичками роботи з різними версіями програмного забезпечення (Android, iOS) та операційних систем (Windows, Linux), розуміти базові елементи архітектури веб-сторінки та мати досвід користування програмами для скріншотів.
  • Тайм-менеджмент. Протягом місяця на курсантів чекають 7 лекцій, 7 домашніх завдань, факультативні завдання та фінальний іспит. Для того, щоб усе встигати, студенту потрібно заздалегідь спланувати свій графік та виділяти достатньо часу на навчання. Спонтанні поїздки, відкладання прослуховування лекцій та виконання домашніх завдань на останній момент та сподівання встигнути все наздогнати наприкінці не сприяють дотриманню дедлайнів та збалансованому розподілу часу.
  • Інтенсивність навчання. Опанувати усю базу теорії софтверного тестування за 30 днів цілком можливо, проте це може стати викликом для тих, хто не готовий до повноцінного занурення у світ QA. Навчання на курсі — це кропітка праця, яка передбачає засвоєння великого обсягу знань у стислі строки та 100% концентрації уваги при виконанні домашніх завдань. 
  • Неспівпадіння очікувань від професії QA-тестувальника та реальності. Деяких студентів демотивує усвідомлення того, що у сфері QA для кар’єрного росту потрібно працювати так само наполегливо і тривало, як і в будь-якій іншій. Легкість входу в цю професію може вводити в оману і зачаровувати нереалістичними очікуваннями, які не відповідають ринку роботи. Краще одразу налаштуватися, що за місяць навчання, навіть такого поглибленого, можна досягнути тільки початкового рівня входу в професію — QA Intern. Проте вже за пів року роботи на реальних проектах під кураторством досвідчених тестувальників можна напевно здобути наступний рівень кваліфікації — Junior QA з відповідним ростом оплати праці.

Окремо варто зазначити важливість мотивації для проходження будь-яких навчальних програм та курсу «Основи тестування програмного забезпечення» від QATestLab, зокрема. Інтенсивне навчання вимагає докладати багато зусиль та старань, і без усвідомленого бажання стати QA спеціалістом студенту буде складно пояснити собі, навіщо так натужно працювати над здобуттям професії, яка, можливо, не дуже-то й цікава йому у перспективі.

Для тих рішучих, які готові змінювати світ на краще, рятуючи його від багів, спеціалісти Тренінгового Центру QATestLab підготували кілька корисних порад для ефективного навчання:

  1. Заплануйте для себе достатньо вільного часу для виконання практичних завдань. Одна домашня робота може забирати у студента від 30 хвилин до 1 години часу. Назбиравши декілька домашніх завдань, буде складно надолужити втрачений час і виконати усе вчасно відповідно до дедлайнів.
  2. Вивчайте додаткові джерела інформації за пройденими темами. В особистому кабінеті на кожного курсанта чекає добірка корисних матеріалів, підібраних лекторами QATestLab. Самостійне опрацювання цих статей обов’язково стане у нагоді при роботі над практичними завданнями. 
  3. Будьте допитливими. Окрім того, що допитливість та цікавість — must-have якості кожного тестувальника, вони ще й дуже допомагають у навчанні. У конспектах лекцій та на сайті Тренінгового Центру QATestLab зібрано відповіді на більшість питань, які можуть виникнути у курсанта. Уважність та самостійний пошук інформації дадуть змогу потренувати свої QA-навички та зекономлять час на очікування відповідей від спеціалістів Тренінгового Центру.
  4. Take time out, або дайте вашому баг-репорту час на відпочинок. Після завершення роботи над заведенням багів візьміть паузу та поверніться до баг-репорту трохи згодом, аби ще раз уважно перевірити його свіжим поглядом.

Ці, на перший погляд, прості поради є дієвими й доволі універсальними, вони можуть бути застосовані практично до будь-яких навчальних курсів. Так само усвідомлена мотивація, наполегливість та старанність є запорукою успіху для кожного, хто бажає змінити професію. Поєднавши їх, цілком реально за місяць інтенсивного навчання стати сертифікованим QA Intern, який стоїть за крок до нової роботи. Найкращі випускники курсів нашого Тренінгового Центру автоматично отримують запрошення на співбесіду від рекрутерів QATestLab і за статистикою 38% успішно працевлаштовуються до нашої компанії, розпочинаючи свій кар’єрний шлях у сфері QA.

Дізнавайтеся більше про курс «Основи тестування програмного забезпечення» на сайті Тренінгового Центру QATestLab.

З актуальними вакансіями від QATestLab можна ознайомитися на сайті.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск