Workation Україною. На місяць з ноутом у Чернівці: де жити і працювати?

1869

Вже понад 5 032 000 українців отримали принаймні одну дозу вакцини, станом на серпень. Влітку вакцини стали доступними не лише за записом у медзакладах, а й у центрах масової вакцинації. Проте пандемія і карантин, здається, назавжди змінили підходи до роботи й відпусток. Компанії впроваджують ремоут як повноцінну альтернативу офісу. І це дозволяє українцям періодично подорожувати в інші міста України, не відриваючись від роботи. Такий формат називають workation — робота поза звичним середовищем, яку можна поєднати з екскурсіями та пригодами. Якщо й ви хочете втекти з Києва на якийсь час і спробувати життя в іншому обласному центрі, пропонуємо навідатись до Чернівців. Наш партнер OLX Нерухомість радить, як підшукати комфортне житло у цьому місті та організувати переїзд безпечно.

Фото Олександра Ракочі

Чому варто їхати до Чернівців?

Чернівці — мультикультурне, атмосферне та самобутнє місто із власними легендами та неповторним вайбом, що може вразити кожного. Його варто відвідати хоча б заради того, аби побачити (майже гарріпоттерівський Гоґвортс) найкрасивіший університет України, а також ще понад шість сотень пам’яток архітектури. Романтики точно захочуть відчути атмосферу міста, де, за легендами, тротуари підмітали букетами троянд і де книгарень було більше, ніж кав’ярень.

Фото Наталі Навітки

У Чернівцях легко поєднувати роботу і подорож — немає засилля туристів, всі місця, варті уваги, розташовані близько одне до одного, містом зручно пересуватись пішки, а відтак і планувати прогулянки у перервах між роботою. І бонус — всього 60 кілометрів до Карпат.

Як дістатись?

З Києва до Чернівців можна потрапити кількома варіантами — потягом, літаком або машиною. Два вечірні потяги курсують щодня, квитки на купе коштують до 400 грн. Також до Чернівців тричі на тиждень літає авіакомпанія WINDROSE, де ціна на квиток стартує від 1 600 гривень. На подорож автівкою заплануйте близько 8 годин і, якщо ви не будете квапитися, то дорогою можна заїхати у Кам’янець-Подільську або Хотинську фортецю, щоб спробувати традиційне ремесло, побачити середньовічну зброю та реконструкцію боїв. 

Що робити у Чернівцях?

Де краще жити у Чернівцях?

Чернівці — один з найменших обласних центрів України, який раніше адміністративно поділявся всього на три райони. Географічно, за руслом Прута, його можна поділити на Правий берег — «велике місто» та Лівий берег, де розташовані віддалені райони, які до об’єднання з Чернівцями були самостійними селами. Зручніше жити саме на правому березі. Якщо надаєте перевагу близькості до історичних пам’яток і не проти засинати під спів вуличних музикантів, знайти квартиру можна і в середмісті — біля площі Філармонії, Центральної або Театральної площі чи в районі вулиці Кобилянської.

Театральна площа, фото Назара Шевченка

Водночас більший вибір на вулицях, де зосереджені спальні райони: наприклад, на Головній, Героїв Небесної Сотні, проспекті Незалежності. Всі вони знаходяться недалеко від центру та мають зручне транспортне сполучення. Також можна розглянути варіант проживання і на вулиці Руській, що починається від Центральної площі та тягнеться до самого краю міста. 

Фото Віталія Ригаловського

Як обрати квартиру?

Ми скористались сайтом OLX Нерухомість, де є зручний пошук за фільтрами і широкий вибір варіантів. Ціни за добу варіюються від 300 до 1 200 грн, залежно від розташування та кількості кімнат. На сайті зараз близько 100 пропозицій подобової оренди, а найбільше серед них —  однокімнатних квартир.  

Наш варіант — двокімнатна квартира з балконом, на третьому поверсі п’ятиповерхового будинку, що на проспекті Незалежності. У кожній кімнаті двоспальне ліжко, з якого не хочеться вилазити зранку, а ще підвіконня, де можна сидіти, пити каву і читати книгу. Є ванна і кухня з усією необхідною побутовою технікою та посудом, а також свіжий ремонт. Час тут проводити приємно та комфортно. Заплатили по 350 грн на двох на добу, що цілком виправдано, бо квартира розташована в районі, де зосереджено багато кав’ярень та барів, з хорошою транспортною розв’язкою та ще й недалеко від парку Шевченка. Пішки до центру — пів години, тролейбусом — 15-20 хвилин.

На що звертали увагу під час вибору житла

  • Дати поїздки. Важливо заздалегідь визначитися із ними. Найкраще зробити це мінімум за місяць, тоді варіантів житла буде більше, як і шансів знайти його за доступною ціною. Ми шукали житло за тиждень до вихідних до Дня Незалежності, і хоч це не поїздка у більш популярні Одесу чи Львів, варіантів було не так багато порівняно з липнем.
  • Розташування. Скорегуйте вибір квартири із тим, як хочете відпочивати, де плануєте проводити левову частку часу та що хочете побачити.
  • Умови проживання. Подумайте, чи може обране житло задовольнити ваші потреби і побажання: чи є стабільний інтернет, обладнана кухня, щоб готувати, пральна машина. За додаткову вартість можна домовитись про трансфер, прибирання та сніданки. Про таке, звісно, краще попередити завчасно. Ми спочатку знайшли гарний варіант за 350 грн/добу, проте під час спілкування з власниками виявилось, що інтернету тимчасово не буде через ремонтні роботи в будинку.   
  • Фотографії. Вони допоможуть зрозуміти, в якому стані житло — що якісніші фото, то правдивішою буде «картинка». Також радимо попросити господаря вислати відео або провести рум-тур під час дзвінка. У нас так сталося, що автор одного оголошення довго відмовлявся від відеодзвінка, а потім і взагалі зник.

Як тільки знайшли бажане житло, дізнавайтеся деталі та домовляйтеся про все телефоном — так буде оперативніше. Важливо: на OLX немає опції бронювання та оплати житла. Радимо надсилати передплату лише за одну добу проживання, а ще краще — розрахуватися з власником безпосередньо на місці. Якщо у вас хтось просить наперед 100% передплату, краще задуматися та обов’язково перевірити оголошення / його автора.

Де працювати?

Все просто: берете ноутбук, йдете в центр міста і сідаєте в Резиденції молоді — це доволі зручний простір, що працює з 11:00 до 19:00 і створений за ініціативи молодих чернівчан. Найприємніше — працювати там можна безкоштовно. Якщо ж робочий день треба почати раніше, з 9:00 можна засісти у коворкінгу «Різдво» на вулиці Герцена, що теж знаходиться у самому центрі міста. Крім індивідуальних місць, які вартують 180 грн на день (для порівняння у Києві середній діапазон цін від 250 грн до 400 грн), є зручні зони для роботи з командою, а також окремі кімнати для переговорів.

Фото коворкінгу «Різдво»

Також можна працювати в негамірних закладах з безкоштовним Wi-Fi. Ми обираємо другий поверх кав’ярні Gusto з видом на пішохідну вулицю або «Найкращу кав’ярню на розі​​», де можна робити перерву на читання безлічі книг з поличок закладу. Якщо ж ви зупинились у районі проспекту Незалежності, робочі справи найкраще вирішувати в Ozzy-cafe.  

Кав’ярня Gusto, фото Алли Подлєсної

Де їсти?

ROOM ROOM — кав’ярня біля філармонії, схожа на квартиру-студію. Тут готують просту та зрозумілу їжу, що найкраще пасує для обідів та перекусів: боули, салати та перші страви. Нам смакувала шакшука та кус-кус із тофу. 

«Віденська кав’ярня» — кав’ярня з марципанами, штруделями за австрійськими рецептами та своєю культовою кавою з яєчним жовтком.

«Картотека» — концептуальний заклад з піцою та вином, а також смачним сирником (подейкують, найкращим в місті). Тут помірні ціни та швидке обслуговування навіть при повній посадці. 

Кав’ярня-музей Grand Cafe — аутентична кав’ярня у самому центрі міста. Оформлена в австрійському стилі з дуже великим вибором кави і десертів. Місце, де не помічаєш як проходить час.

Rita Steinberg — єврейський ресторан з відновленими старовинними рецептами фаршированої риби, фалафеля, форшмака. Ціни хоч і київські, але порції велетенські. 

Фото Rita Steinberg

«Джорджина» — автентичний ресторан грузинської кухні на випадок, якщо хочеться ситно поїсти. Тут особливо смачна чихіртма з курки та м’яти, великий вибір хачапурі, хінкалі та близькосхідних закусок. Прекрасно пасує для зустрічей зі знайомими та приятелями у Чернівцях. 

Де пити?

Поціновувачам якісної кави радимо йти по найкращу фільтр-каву в місті, на наш смак, у кав’ярню Gusto. Насправді, там уся кава хороша — від капучино до аеропресу. Випити каву з фірмовим наполеоном у центрі міста також можна у «Чашці», що біля Театральної площі. 

Місцеве крафтове пиво продають у пабі «Гойра» та барі «Панської Гуральні». Одні з найкращих коктейлів у місті в барі Contrabanda, який отримав свою назву завдяки близькості міста до румунського кордону, а також у VYO та «28/33»

Фото Contrabanda

Що подивитись?

Почнімо з найпопулярнішого місця в Чернівцях — пішохідної вулиці Кобилянської, де зосереджені кав’ярні, книгарні, народні доми, бібліотеки та музеї. У декількох хвилинах ходьби — Центральна площа та ратуша. В який би день ви не приїхали — робочий, вихідний, теплий чи похмурий — о 12:00 з її даху місцевий сурмач виконуватиме пісню «Марічка». Послухавши пісню, йдемо на Турецьку площу, з якої відкривається красива панорама на лівий берег Прута. 

Фото Алли Подлєсної

Після того, як скуштуємо «Мальву» на обід, прогуляємося в парку за університетом та у ботанічному саду, а також у кварталі вілл у межах вулиць Федьковича, Садової та Аксенина. У цьому мікрорайоні збереглись будинки заможних мешканців австрійського та румунського періодів Чернівців. Для пішохідних прогулянок нам також припав до душі затишний район вулиці Шевченка з малоповерховою забудовою, де розташовані будинки, в яких свого часу жили Ольга Кобилянська та Володимир Івасюк.  

Розкішний вестибюль з білокам’яними сходами та віденська естетика — це все можна побачити у Чернівецькому художньому музеї. Будівля музею символізує традиції віденської сецесії у стилі модерну 1900-х років за проєктом Губерна Гесснера та Прокопа Шупіха. Зараз вона входить до переліку пам’яток архітектури національного значення. Інтер’єром музею на той час займався далекий родич Володимира Івасюка — художник Микола Івасюк.  Після 1937 будівля зазнала репресії, але вже наприкінці 80-х була відновлена. І завдяки тому, що цікаве оформлення будинку збереглося практично без змін, візит сюди є частиною екскурсії містом.

Куди поїхати на вихідних?

Садгора — хоч це й найвіддаленіший район Чернівців, але він безперечно вартий вашої уваги. Це ціле місто в місті, що зі своїми синагогами та єврейськими пам’ятками залишається важливим місцем для хасидів. Тут можна піднятись на «гору закоханих», звідки відкривається найкращий краєвид на вечірні Чернівці. 

Дністровський каньйон — природа каньйону неповторна та своєрідна. Загальна довжина становить 250 км, що забезпечує йому місце найбільших каньйонів не лише України, але й Європи. Каньйон утворений річкою Дністер, а долиною розташовані численні водоспади, скелі девонського геологічного періоду (вік — 350-400 млн років), широколисті, мішані та соснові ліси, цілющі джерела. 

Буковинські Карпати — їхня територія складена переважно невисокими гірськими хребтами 1 600 метрів заввишки. А найвища точка — це гора Яровиця (1 574 м). Простягаються з північного заходу на південний схід від верхів’я річки Лючки до кордону з Румунією майже на 75 км. Ідеальний варіант для тих, хто хоче походити горами та подихати чистим карпатським повітрям.

Водоспад Гук — це чергова перлина Чернівців. Водоспад знаходиться в урочищі Женець, а маршрут пролягає з села Микуличин. Він вражає своєю різновидністю в літній та зимовий сезони — утворює дивовижні світлові проблиски, а взимку частково покривається кригою. Чудовий варіант для велосипедної прогулянки.  

Рафтинг Черемошем — це активний вид відпочинку по одній із річок Карпат — Чорному Черемоші. Сплави проводяться у період з квітня по жовтень виключно під керівництвом інструктора. Човни для рафтингу, які пропонуються гостям,  розроблені спеціально для туристичних сплавів. 

Кам’янець-Подільський — це місто, яке зберігає дух середньовіччя, залишаючись однією з найпопулярніших локацій для туристів. Час в дорозі з «КамПоду» до Чернівців відносно складає приблизно пів години, тому обов’язково скористайтесь можливістю погуляти по стародавніх вулицях та насолодитися краєвидом на Смотрицький каньйон. 

Вижниця — невелике прикарпатське містечко, звідки починається Вижницький природний парк з відомою печерою Довбуша та джерелами мінеральних вод. Від інших міст, оточених горами, Вижницю відрізняють синагоги та будівлі австрійського періоду. Прекрасне місце, щоб погуляти та влаштувати пікнік на березі Черемошу. 

Вижниця, фото Назара Шевченка

Хотин — найстаріше місто області, де розташована середньовічна фортеця із заповідником, площа якого складає майже 17 гектарів. На території є оборонні вали, рови та башти, збудовані в різні періоди.

Хотинська фортеця, фото Назара Шевченка

Біла Криниця — село на кордоні з Румунією, яке колись було центром старообрядництва всієї України. Зараз тут живуть декілька десятків людей, зокрема й старовіри. Тут немає ані продуктового магазину, ані пошти. З’їздити сюди варто, аби побачити величний Успенський собор. Важливо: тут не курсують автобуси, тому дістатись сюди можна лише автівкою. 

Біла Криниця, фото Назара Шевченка

Бакота — село на Поділлі біля Кам’янця-Подільського, яке пів століття тому затопили, щоб побудувати водосховище для гідроелектростанції. Сьогодні це одна з «найінстаграмніших» локацій України. Приїздити можна із ночівлею у наметі або ж знайти житло через OLX Нерухомість, щоб заночувати поряд.

Бакота, фото Христини Гаврилюк

Насолодитися неперевершеною архітектурою, послухати місцеву говірку, скуштувати локальні страви, яких більше ніде в Україні немає, та відвідати місця, що вже стали історією — у Чернівцях можливо все й одразу. Доповнюйте наш гайд власними історіями, адже тут ви точно знайдете щось цікаве для себе і з легкістю поєднаєте роботу та відпочинок.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск