15 найбільших венчурних угод на ринку кібербезпеки 2021 року

562

Очільниця Кіберакселератора та експерт з захисту даних Галина Василевська в колонці для AIN.UA розповіла про найбільші інвестиційні раунди у сфері кібербезпеки за 2021 рік, а також про інвестиційні можливості для українських сервісів і продуктів. 


Світовий ринок кібербезпеки у найближчі 2-3 роки досягне обсягу $250 млрд на рік. Про це заявив директор проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» Тімоті Дубел. Лише за перші три місяці 2021-го в галузь було інвестовано понад $3,7 млрд, порівняно з $7,8 у 2020, пише Crunchbase. 

Розглянемо найбільші угоди на ринку кібербезпеки у 2021.

# 15. Automox — $110 млн

Automox — хмарна платформа для управління ендпойнтами, яка через візуалізацію, автоматизацію та контроль допомагає масштабувати операції, спрощувати робочі процеси та мінімізувати ризики. 

У квітні 2021 року Automox в раунді С залучила $110 млн від Insight Partners, TechOperators, Koch Disruptive Technologies, Blackstone Group: і тепер загальний обсяг фінансування Automox перевищує $152 млн.

В Blackstone, коментуючи угоду, зазначили, що вони були «дуже вражені тим, що робить Automox й тим ефектом, який це може справити на Blackstone та інші компанії світу». 

# 14. CYE — $120 млн

CYE — ізраїльський стартап, який надає оцінку кібербезпеки організацій. Сервіс виявляє повні маршрути атак і створює оптимізовані плани пом’якшення наслідків. Компанія залучила $120 млн у рамках раунду серії A від лід-інвестора EQT Private Equity за участю 83North. 

Стартап CYE був заснований у 2012 році Реувеном Аронашвілі, який служив у елітній військової частині шифрування і захисту інформації. Цей підрозділ є вищим органом Ізраїлю в області кібербезпеки та забезпечує діяльність більшості організацій безпеки країни.

За словами Аронашвілі, кіберзагрози зросли в геометричній прогресії, і попит на продукти його компанії значно збільшився, особливо в США. За останній рік CYE виріс більш ніж на 100%.

# 13. Armis — $125 млн

Стартап із забезпечення IoT-безпеки Armis подвоїв свою оцінку до $2 млрд менше ніж за рік завдяки новому раунду фінансування. У лютому 2021-го стартап залучив фінансування в розмірі $125 млн від Brookfield Technology Partners.

Мета залучення коштів — відкрити нові можливості для бізнесу у сфері охорони здоров’я, виробництва і роздрібної торгівлі для майбутнього виходу на біржу. В результаті раунду загальне фінансування компанії складе $300 млн. В угоді також брали участь Insight Partners, яка торік придбала Armis за $1,1 млн, CapitalG від Alphabet, Georgian Partners.

# 12. Vectra AI — $130 млн

Vectra AI — сервіс в області виявлення і реагування на кіберзагрози. 21 квітня 2021 стартап оголосив про раунд F в розмірі $130 млн. Лід-інвестором виступив фонд Blackstone Growth. Чинні інвестори також брали участь в раунді фінансування.

Віраль Патель, Senior Managing Director фонду Blackstone, зазначив, що стартап довів здатність запобігати атакам в хмарних сховищах, корпоративних мережах і приватних центрах обробки даних для провідних організацій світу. 

Інвестиції будуть спрямовані на подальшу розробку інновацій платформи та вихід на нові ринки. Інвестиції повинні сприяти зміцненню платформи в якості лідера на ринку AI-рішень хмарної безпеки для виявлення загроз.

# 11. Wiz — $130 млн

Wiz — ізраїльський стартап в області хмарної безпеки, запущений ветеранами Microsoft в березні 2020 року. Стартап залучив $130 млн в рамках серії B. Лід-інвестором став Salesforce, а серед інвесторів попереднього раунду були Sequoia, Index і Cyberstarts. Раунд був закритий з оцінкою у $1,7 млрд, що принесло Wiz статус єдинорога.

За словами генерального директора Ассафа Раппапорта, Wiz пропонує платформу безпеки з повним стеком, що підключається до мультихмарного середовища за 15 хвилин. Платформа може сканувати віртуальні машини (ВМ) і контейнери організації без агента.

# 10. OwnBackup — $167,5 млн

OwnBackup — платформа для резервного копіювання та відновлення даних в хмарі для клієнтів Salesforce. Компанія залучила $167,5 млн у рамках серії D; ключовими інвесторами виступили Insight Partners, Salesforce Ventures і Sapphire Ventures. У раунді також взяли участь Innovation Endeavors, Vertex Ventures і Oryzn Capital. Зараз компанія оцінюється в $1,4 млрд.

Оскільки все більше компаній використовують хмарні сервіси через віддалену роботу команд в часи пандемії, необхідність в забезпеченні наскрізного захисту даних стала нагальною. Хоча сервіс OwnBackup більш відомий інтеграцією з платформою Salesforce, стартап прагне розширити своє покриття на інші системи, наприклад, Sage, Ncino і Veeva. Компанія планує продовжити глобальну експансію і дати можливість компаніям будь-якого розміру «убезпечити свої найбільш критично важливі дані».

# 9. Coalition — $175 млн

Майже кожна десята компанія зі списку Fortune 500 є страховою, проте більшість з них були засновані ще до початку Другої світової війни. Компанія зі страхування і безпеки в кіберпросторі Coalition залучила $175 млн для фінансування глобальної експансії. Операцією керувала компанія Index Ventures за участю General Atlantic і чинних інвесторів компанії. Coalition оцінили в $1,75 млрд.

Coalition було засновано чотири роки тому, аби запобігати кіберризикам через технологічний підхід до страхування, ціноутворення і розподілу. Тепер кофаундер і СЕО компанії Джошуа Мотта говорить, що їхні амбіції виходять за межі кіберстрахування. Завдяки залученому фінансуванню Coalition планує застосувати технологічний підхід до інших напрямів комерційного страхування. 

# 8. Snyk — $175

Snyk є лідером з безпеки нативних хмарних додатків у Великобританії. В березні цього року компанія завершила раунд фінансування у серії Е у розмірі $300 млн. Таким чином вартість компанії зараз становить $4,7 млрд. Цей раунд інвестицій спільно очолювали Accel та Tiger Global; серед інвесторів — Alkeon, Atlassian Ventures, Franklin Templeton, Geodesic Capital, Sands Capital Ventures та Temasek.

Snyk використає інвестиції для обслуговування безпекової платформи Cloud Native Application Platform, на яку стрімко зростає попит.

СЕО компанії Пітер Маккей зазначає, що залучені кошти дозволять Snyk прискорити зростання на кожному рівні: від покращення стратегії до залучення нових талантів та географічного розширення.

# 7. Exabeam — $200

Компанія Exabeam працює у сфері аналітики та автоматизації безпеки. Це хмарне рішення, що використовує машинне навчання та автоматизацію, щоб допомогти командам виявляти зовнішні загрози, скомпрометованих користувачів та зловмисників.

У цьому році компанія змогла залучити $200 млн інвестицій завдяки таким інвесторам, як Owl Rock Capital, Norwest Venture Partners, Lightspeed Venture Partnerts i Acrew Capital.

За словами представників компанії, фінансування допоможе їй «стати найбільш надійною хмарною платформою SecOps на ринку».

# 6. Signifyd — $205 

Signifyd — AI-рішення для протидії шахрайству в e-commerce. Оскільки все більше ecommerce-компаній використовують антифрод-рішення для захисту своїх клієнтів під час пандемії, у квітні цього року Signifyd змогла залучити $205 млн від нових інвесторів. 

У Signifyd проінвестували такі компанії як Owl Rock Capital, Neuberger Berman Group, FIS, CPP Investments та Canada Pension Plan Investment Board.

Загалом продажі компанії у 2020 році подвоїлись у порівнянні з 2019 роком, на що безумовно вплинула пандемія Covid-19, яка сприяла популяризації онлайн-шопінгу. Це також підкреслює і керівний директор Owl Rock Capital.

# 5. Orca Security — $210 млн 

Orca Security — ізраїльський стартап в області кібербезпеки, що пропонує безагентну платформу для захисту хмарних активів. У березні 2021 стало відомо про завершення раунду серії C на суму $210 млн при оцінці компанії в $1,2 млрд. Раунд очолювали незалежний фонд зростання CapitalG (частина екосистеми Google) і Redpoint Ventures. Чинні інвестори GGV Capital, ICONIQ Growth і ангельський синдикат Silicon Valley CISO Investment також взяли участь.

Розробники Orca Security обіцяють, що функціонал платформи може не тільки охоплювати весь спектр хмарних активів компанії, але також здатний допомогти командам безпеки розставити пріоритети щодо ризиків. Нині список клієнтів компанії включає Robinhood, Databricks, Unity, Live Oak Bank, Lemonade і BeyondTrust.

Компанія стрімко закриває раунди фінансування один за одним в короткий проміжок часу. Так, стартап підняв раунд Series B на $55 млн в грудні 2020 го, після того, як тільки в травні 2020 го оголосив про Series A на $20,5 млн.

# 4. Illumio — $225 млн  

Компанія з безпеки хмарних обчислень Illumio, піонер та лідер Zero Trust Segmentation, залучив $225 млн при оцінці в $2,75 млрд. Компанія пропонує швидку та просту модель безпеки з нульовою довірою у боротьбі з кібератаками. Інвесторами у серії F стали Thoma Bravo, Owl Rock Capital, Hamilton Lane i Franklin Templeton Investmets. 

Роберт Сейл, партнер Thoma Bravo, зазначає, що в міру збільшення кількості та ускладнення кібератак Zero Trust Segmentation на сьогодні є проривною у галузі, а це означає що Illumio — лідер на ринку.

# 3. Netskope — $300

Американська SASE-платформа (Secure Access Service Edge) Netskope в червні цього року зібрала $300 млн додаткового фінансування й тепер оцінюється у $7,5 млрд. 

Компанія допомагає реалізувати безпечну цифрову трансформацію, комбінуючи технології Zero Trust Network Access (ZTNA), Secure Web Gateway (SWG) та Cloud Access Security Broker (CASB).  

Раунд за участі Lightspeed Venture Partners, Accel, Sequoia Capital Global Equities, Base Partners, Sapphire Ventures та Geodesic Capital очолив ICONIQ Growth. Компанія має намір використати ці кошти для подальшого розширення своєї платформи та маркетингових ініціатив. 

# 2. Lacework — $525 млн 

Платформа Lacework спрямована на усунення прогалин у безпеці DevOps і хмарних середовищах шляхом виявлення загроз, націлених на хмарні сервери, контейнери та облікові записи.

У січні 2021-го стартап оголосив про закриття раунду фінансування в розмірі $525 млн. Оцінка компанії складає більше $1 млрд.

Раунд очолили Sutter Hill Ventures і Altimeter Capital. Також в угоді взяли участь D1 Capital Partners, Coatue, Dragoneer Investment Group, Liberty Global Ventures, Snowflake Ventures і Tiger Global Management. З моменту заснування у 2015 році компанія залучила майже $600 млн.

За словами генерального директора Дена Хаббарда, Laceworks планує використовувати інвестиції для розробки продуктів, розвитку продажів і міжнародної експансії — особливо в Європу. До кінця року компанія планує вдвічі збільшити штат співробітників, що нараховує в січні 220 осіб.

# 1. Transmit Security — $543 млн 

Transmit Security займається біометричною автентифікацією. Цього року їм вдалось залучити $543 млн інвестицій у серії А, яку можна вважати найбільшою інвестицією в сфері кібербезпеки. Лід-інвесторами виступили Insight Partners та General Atlantic, з додатковими інвестиціями від Cyberstarts, Geodesic, SYN Ventures, Vintage та Artisanal Ventures.

Усі отримані кошти компанія збирається використати для збільшення свого охоплення та зростання компанії. За словами Transmit Security, це також буде внеском до виконання їхньої місії: звільнення світу від паролів. 

Минулий рік показав зростання значення кібербезпеки: $7,8 млрд були інвестовані в ході 665 угод. За минулий рік на ринку з’явилося шість нових єдинорогів. Але 2021 рік не поступається за темпами народження юникорнів в галузі кібербезпеки: цей титул вже отримали дев’ять компаній. У 2020 кібербезпека випередила такі галузі, як агро- і рекламні технології, проте потенціал можливого зростання вражає.

Український ринок тим часом складає приблизно $100 млн на рік, демонструє дослідження ринку кібербезпеки, проведене SocialBoost та проєктом USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» (USAID Cybersecurity Activity). 

Кіберакселератор — проект SocialBoost і по RMA, над створенням якого працювала також команда SocialBoost. Команда проєкту планує за чотири роки своєї роботи вплинути на прогрес галузі шляхом розвитку Кіберакселератора та діяльності профільного фонду. 

Автор: Галина Василевська, очільниця Кіберакселератора та експерт з захисту даних

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск