Workation Україною. На місяць з ноутом у Харків: де жити, їсти і працювати?

2838

Незважаючи на масову вакцинацію і бажання людей швидше завершити з пандемією, процес рухається повільніше очікуваного: карантин ніхто не скасував, а ремоут — уже звична для України та світу справа — чи не найкраща нагода, щоб відвідати міста України та побачити всю неосяжність нашої держави. Цікаво, що коли питаєш «куди б ти поїхав пожити на місяць-другий», то велика частина каже про Одесу, Львів чи Івано-Франківськ. Дійсно, у цих містах є щось особливе, проте не варто забувати і про першу столицю України — Харків. Разом із нашим партнером OLX Нерухомість пропонуємо влаштувати собі workation у Харкові, щоб пожити у місті кілька тижнів чи навіть місяців, поєднати віддалену роботу та познайомитися з величезним містом, що має неймовірно цікаву історію. Ну а якщо ви студент, який тільки-но переїжджає у Харків, наш гайд буде особливо актуальним для вас. Отож, традиційно розповідаємо, де жити, працювати, їсти та що дивитись.

Чому варто їхати саме до Харкова?

Харків одночасно цікавий як для жителів міст-мільйонників, так і для мешканців невеликих обласних центрів. Друге за чисельністю населення після Києва місто має власне метро та аеропорт, що обслуговує внутрішні та міжнародні рейси. Тут і одна з найбільших у Європі площ — Свободи, яка займає 12 гектарів, і один з найбільших в Україні художніх музеїв з понад 20-ма тисячами експонатів, і 13-поверхова будівля Держпрому, яку вважають першим радянським хмарочосом.

Харків, фото Маріани Яновської

Тут можна гуляти не лише однією центральною вулицею, а танцювати не лише в одному клубі. Місць для сніданків тут більше, ніж вихідних для цього. Харків, колишня столиця УССР, — величезне місто, яке без сумнівів чимось вас точно зацікавить.  

Як доїхати?

З Києва зручніше за все їхати потягом «Інтерсіті» — всього п’ять годин, 360 грн і ви на місці. Інший варіант — літаком компанії Windrose. Політ буде коротким, але коштуватиме значно дорожче. Якщо брати квитки завчасно, за декілька місяців, то він обійдеться приблизно у 1 000 грн. Якщо ж за тиждень — до 3 000 грн. Але не варто забувати, що виліт з Борисполя, тому потрібно буде додати і пару годин для дороги та реєстрації, і копійчину на таксі.

Ще один варіант — авто. На дорогу, як правило, закладають близько шести годин. Проте зараз дорогу ремонтують, тому орієнтуйтеся на всі сім.

Де жити?

Якщо ви вже бувалий турист і відвідали місто 150 разів, оселитись можна у більш спокійному та комфортному для життя районі. Якщо ж у місті ви вперше, розгляньте центральний район — до прикладу, Шевченківський. Тут є де поїсти, що подивитись і де розважитись. 

Наприклад, на OLX Нерухомість обираємо Харків і там же район — Шевченківський. Квартир — близько 500. Ціни на довгострокову оренду хороших однокімнатних варіантів у цьому районі — у середньому від 7 000 до 14 000 грн на місяць. Є й дешевші варіанти, але жити у старій пошарпаній квартирі зовсім немає бажання. 

Ми обрали квартиру розташовану у новобудові на п’ятому поверсі, у кількох хвилинах пішки від метро. Всередині — євроремонт і необхідні меблі та техніка. У спальні — велике ліжко і письмовий стіл, за яким було доволі комфортно працювати. Особлива любов — засклена лоджія з маленьким столиком та панорамними вікнами, звідки відкривається красивий вид на територію житлового комплексу. Вона, до речі, закрита, що додавало атмосферу приватності і безпеки. 

Харків’яни кажуть, що ще добре жити у Київському районі, де багато місць для прогулянок та історичних пам’яток. Все під рукою для вивчення міста.

Декілька порад при довгостроковій оренді квартир з власного досвіду: 

  • Такі міста, як Харків, — повні студентів. Шанси, що ваша квартира чекатиме на вас цілий місяць, дуже маленькі. Саме тому плануйте пошук напередодні поїздки. Можна навіть спочатку заселитись кудись на 1-3 дні (на OLX Нерухомість є житло подобово), а в цей час шукати квартиру для довгострокової оренди. 
  • Після того, як ви знайшли прийнятний варіант, перевірте фото через Google, щоб не виявилось, що вони — підставні. Таке буває і це дуже неприємно. Найкращий варіант — подзвонити власнику квартири і попросити зняти коротке відео. Якщо він відмовить, скажіть як є — ви їдете з іншого міста, хочете побачити місто і кайфувати від життя, а тому не хочеться, щоб квартира зіпсувала вам враження. 
  • Не робіть жодних передоплат. 
  • Попросіть у власника документи на квартиру. Траплялися історії, коли люди не перевіряли документи, а шахраї здавали їм на «довгий» термін квартиру, яку вони самі ж орендували на день. Документи — ваше все. 
  • Перед тим, як будете підписувати договір оренди та віддавати кошти за проживання, уважно огляньте приміщення, а у договорі вкажіть всю техніку, що стоїть у квартирі. Важливо, щоб при виїзді вас не змусили робити ремонт чи сплачувати збитки. Перевірте сантехніку чи нічого не тече, чи працює техніка і чи справні усі замки. 
  • Будьте пильні: якщо вас підганяють і просять усе зробити дуже швидко — це має викликати підозру. 

Де працювати? 

Workation — все ж і про роботу. Тому після того, як ви обрали квартиру, шукаємо, де будемо працювати. Якщо варіант робочого місця у квартирі вам не підходить, гайда до коворкінгів. У Харкові їх купа: 

  • Fabrika.space — відоме навіть за межами Харкова місце. Коворкінг створено на місці колишньої фабрики і зараз це популярне багатофункціональне місце. День — 300 грн, 5 днів вже 1 250 грн, а 10 днів — 2 500 грн. Фіксоване місце на місяць – 3 900 грн. Коворкінг відкрито щодня, але лише з 09:00 до 21:00. Звичайно ж, кава, чай, переговорки та інше додаються. 
  • Branch — ще один популярний у місті коворкінг. Година роботи — 200 грн, день — 350 грн, якщо 10 днів — то 1 500 грн, а місяць — 3 800 грн. Плюс у тому, що цей заклад працює цілодобово, і якщо у вас проєкт зі Штатів — тут буде зручніше проводити перемовини з партнерами, зважаючи на різницю у часі. Є душова, паркінг і переговорки. 
  • The Place Of — зовсім невеликий коворкінг, але від того ще більш затишний. Тарифів по суті два: день — 200 грн, місяць — 2 950 грн. Це чи не найдешевший варіант на ринку. Якщо берете місячний абонемент, за вами закріплять місце. 
  • Coworking Club — невелика місцева мережа, що нараховує два коворкінги. Абонементи лише місячні: 3 000 грн і 3 500 грн залежно від локації. Той, що дешевший, працює лише до 20:00, дорожчий — цілодобовий.

Усі вказані вище коворкінги знаходяться у самому центрі міста, більшість з них — прямісінько у Шевченківському районі. Дійти до роботи можна буде пішки.

Фото Fabrika.space

Знайомимось з містом

Харків має величезну історію. Останні дві сотні років воно активно зростало і стало культурним та освітнім осередком. Недарма його називають «містом студентів» — тут чимало навчальних закладів, які навіть потрапляють до списків найкращих університетів світу. У місті понад 40 вищих навчальних закладів, 15 музеїв та 80 бібліотек.

Харків настільки великий, що тут є три гілки метро і три десятки станцій. Тому беріть кілька екскурсій від місцевих екскурсоводів і з захопленням послухайте про будівництво метро, перший хмарочос та модерністів. Це справді цікаво, рекомендуємо не пожалкувати ані грошей, ані часу. 

Це місто відоме своїми фонтанами, скульптурами та парками. Останні у більшості українських міст — це дерева, лавочки, декілька кафе чи закладів з чимось схожим на їжу та напої. Та все це — далеко минулі часи. У всьому світі навчились робити круті сучасні парки, що стають місцем зустрічей і розваг, де цікаво провести час як з дітьми, так і друзями. У Харкові такий парк є — це Саржин Яр. Раніше на його місці був темний ліс. Деякий час назад за нього взялась місцева влада: парк почистили, поклали доріжки, провели освітлення і створили місця для відпочинку та розваг: ви можете порибалити, полежати на траві чи поганяти на велосипеді. Місце дуже класне — 5 з 5 балів. У Харкові багато парків, але у першу чергу рекомендуємо саме цей. 

Харків, фото Єгора Ніка

Ще один must-visit — Харківський художній музей. Відвідайте його навіть, якщо ви не особливий поціновувач мистецтва. Це найбільший подібний музей України, йому уже понад сто років (якщо ви читаєте цей текст у 2021 році, то 101 рік) і він вміщує неймовірно велику колекцію картин різних країн та різних періодів — понад 20 000 екземплярів. Екскурсовод у таких місцях не завадить — додаткова інформація допоможе сповна зануритись в атмосферу і дізнатись для себе багато нового. 

Наостанок — Фельдман ЕкоПарк — велика екосистема, де, окрім зоопарку, є ледь не сотня різних послуг, починаючи від лікувальних програм і закінчуючи прогулянками на конях. Сюди потрібно їхати на цілий день — відпочивати та релаксувати. Назва цього місця з’явилась не просто так: парк заснував Олександр Фельдман, який вкладає у його розвиток власні кошти. 

Сам по собі Харків дуже великий та має багато цікавих місць. Ви точно потрапите на найбільшу у Європі Площу Свободи, до парку Шевченка і не зможете пройти повз будівлю Держпрому. Дивитись тут справді є що. 

Де їсти та пити

Радити місця у місті, де живе понад мільйон людей, — марна справа. Класних атмосферних закладів тут десятки, обійти їх усі буде важко. Тому публікуємо невеликий список з власного досвіду: 

«Італійська редакція 2 / Харків». Так, заклад з такою ж назвою є і у Києві, але робив його ресторатор родом з Харкова, який на своїй малій батьківщині відкрив ще один такий ресторан з такою ж назвою. На нашу скромну думку, харківська редакція набагато краща і її точно потрібно відвідати. А ще там крутий бар. 

Jord. Хороше місце, де можна як смачно поснідати, так і повечеряти. Сам ресторан говорить, що він про «данське щастя» — цього ми підтвердити не можемо, але інтер’єр — дійсно скандинавський. Також це хороше місце для романтичної вечері. 

«Иммигрант». Як сказала б сучасна молодь, — «топова кафешка», щоб прийти і смачно поїсти. Тут адаптована турецька кухня, дуже смачно. 

Фото Immigrant fine diner

Gorcafe. Надзвичайно популярне місце завдяки крутому інтер’єру та локації. А кухня сподобається усім, хто полюбляє боули та матчу. 

«Протагонист». Атмосферний бар, який зайде усім, хто любить хіп-хоп. Бар по настрою схожий на київську «Косатку», але плейлисти — це окрема любов. Здається, у Києві закладів з такою музикою просто немає. 

«Культура звука». Сюди йдемо танцювати та веселитись до ранку. Це найпопулярніший танцювальний заклад міста, якщо хоч трохи любите вечірки — must. 

Куди поїхати

Перш за все радимо поїхати до Полтави. Дістатись туди потягом можна за 2-3 години. Місто не дуже велике, побачити усе найцікавіше можна за 1-2 дні. До того ж, ми уже написали по Полтаві великий гід (читайте його тут), який можна сміливо використати для дослідження міста. Якщо залишитесь ночувати, обирайте житло на OLX Нерухомість

Ще декілька цікавих місць порівняно недалеко від Харкова:

  • Місто Атомні Борки. Це місто-привід будували спеціально під майбутню атомну електростанцію, але після Чорнобиля проєкт закрили. У місті є декілька будівель, у яких так ніколи і не жили люди. Такий собі апокаліпсис «на мінімалках». 
  • Співочі тераси — свого роду ландшафтний парк. Виглядає дуже незвично і схожий на тераси, звідки й назва. Належав поміщику Павлу Харитоненку, садиба якого знаходиться неподалік, як і великий Слобожанський парк. 
  • Інститут іоносфери. Це величезні радари, які, якщо не розбиратись, схожі на купу металу. Виглядають вони дуже монументально, особливо, якщо ви любите подібне. 
  • Кицівська пустеля. Звичайно, це не Сахара, але якщо ви ніколи не бачили нічого подібного на пустелю — варто заїхати. Раніше тут був танковий полігон. На жаль, точної відповіді, чи залишились тут бойові снаряди, що не розірвались, немає, тому радимо бути обережними і як мінімум не брати лопату для розкопок.
Фото Кицівська пустеля

Насправді, у Харківській області десятки різних садиб та маєтків. Проте більшість з них виглядають як пуста та напіврозвалена будівля. У них часто немає музеїв і екскурсоводів — ніхто нічого не розповість і не покаже. Тому перед тим, як їхати до них, впевніться, що ви не витратите на дорогу годину-дві просто так і приїдете у місце, де є на що дивитись.   

Харків — велике українське місто, на вивчення якого у вас може піти багато тижнів і навіть місяців. Тут є що робити як у місті, так і поза ним. Раптом вам не сидиться на місці — є аеропорт і змога полетіти кудись на вихідні. Мандруйте! 

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск