Програма з кібербезпеки від USAID – шанс для українського бізнесу почати роботу з міжнародними партнерами

За останні роки багато країн почали активний розвиток галузі кібербезпеки – у відповідь на загальний ріст кіберзлочинності у світі. Уряди та бізнеси інвестують у кібербезпеку мільярди доларів в надії захистити свої комп’ютерні мережі та системи, сервери та диджитал-дані від зламу, пошкодження, модифікації чи несанкціонованого використання. 

Для США, як надійного партнера України в галузі кібербезпеки, важливим є покращення безпекової складової одразу на усіх напрямах співпраці. Так, окрім допомоги на урядовому рівні та домовленостей щодо співпраці Держспецзв’язку України з Агентством з кібербезпеки і безпеки інфраструктури Держдепу США, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) реалізує в Україні проєкт з посилення кіберспроможності та кіберстійкості критично важливої інфраструктури нашої держави.

Зміцнення захисту критично важливої інфраструктури – це насамперед підтримка розвитку українських компаній у сфері кібербезпеки, нарощування їх спроможності ефективно відповідати на кіберзагрози як у державній, так і в приватній сферах.

У рамках діяльності проєкту USAID з кібербезпеки діє унікальна програма, покликана допомогти підвищити рівень знань та навичок українських компаній у галузі кібербезпеки. Програма «Ментор-Протеже для МСБ» створює партнерства між малими та середніми бізнесами у сфері кібербезпеки України та великими міжнародними корпораціями, які мають значну експертизу та досвід у цій сфері. 

«Очікується, що глобальний ринок продуктів та послуг з кібербезпеки виросте до 350 млрд доларів до 2026 року. Ми хочемо, щоб українські компанії в галузі кібербезпеки були присутніми на цьому зростаючому ринку. Ініціативи на кшталт Програми «Ментор-Протеже для МСБ» надають можливість українським компаніям перейняти досвід глобальних корпорацій, які давно працюють на міжнародному ринку», – зазначає Петро Матіяшек, директор проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України».

Програма «Ментор-Протеже для МСБ» впроваджується партнером USAID, компанією VFI. VFI – американський технологічний інтегратор, що спеціалізується на наданні стратегічних ІТ-рішень по всьому світу. Маючи багаторічну історію роботи над проєктами в галузі кібербезпеки та технологій по всьому світу, VFI має всі можливості для налагодження зв’язків між невеликими українськими компаніями в галузі кібербезпеки та великими міжнародними корпораціями, які зацікавлені у підтримці зростання рівня кібербезпеки за допомогою наставництва. 

У рамках програми «Ментор-Протеже для МСБ» великі міжнародні корпорації, які займаються, зокрема, питаннями кібербезпеки, будуть допомагати розвиватися профільним українським компаніям, надаючи експертну та адміністративну підтримку, доступ до профільних знань, а також технічну та будь-яку іншу потрібну допомогу. Для забезпечення доступу українських компаній-протеже до потрібної їм підтримки буде розроблено Угоду про співпрацю між Ментором та Протеже, яка визначає напрямки та обсяг співпраці.

Однією з умов участі в програмі для потенційних протеже є обов’язкове заповнення спеціально розробленої Агентством з кібербезпеки і захисту інфраструктури США (CISA) онлайн-анкети самооцінки рівня кібербезпеки (АСРК). Ця анкета допоможе компаніям-протеже оцінити рівень своїх компетенцій у порівнянні зі світовими стандартами, а також відстежити професійне зростання в процесі взаємодії Ментора та Протеже.

АСРК створена на основі методики оцінки стійкості кібербезпеки (CRR) та покликана надати стандартизований метод оцінки базового рівня кібербезпеки компаній-учасників програми. Вся інформація, що міститься в АСРК є конфіденційною і не буде надана жодним сторонам, окрім співробітників програми «Ментор-Протеже для МСБ».

Мінімальний строк роботи команди Ментор-Протеже – один рік. Після року співпраці досягнення команд будуть оцінюватися. За результатами оцінки команда або стає випускником програми, або може продовжити партнерство ще на один рік. 

Команди, що стають випускниками, отримують сертифікат про успішне закінчення програми, схвалений Агентством США з міжнародного розвитку. 

Проєкт «Кібербезпека критично важливої інфраструктури в Україні» передбачає надання грантового фінансування у розмірі до $250 000 кільком найперспективнішим МСБ у сфері кібербезпеки, які візьмуть участь у програмі «Ментор-Протеже для МСБ». Для отримання грантів компанії пройдуть конкурсний відбір, під час якого оцінюватимуться їхній продукт, команда, бізнес-плани, а також те, наскільки грантова допомога може прискорити їх зростання. 

USAID запрошує українські компанії МСБ у сфері кібербезпеки подати заявку на участь у Програмі «Ментор-Протеже для МСБ». Адже лише за рік успішної роботи з Ментором компанії, що беруть участь у програмі, зможуть зміцнити свої позиції на українському ринку та вийти на міжнародний ринок послуг кібербезпеки.

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск