ПлачУ і плАчу або чому слід вийти з ІТ-аутстафу та відкрити власний R&D

2642
1

Згадуючи 2020 рік, неможливо уникнути теми звільнень. Майже чверть ІТ-компаній, що входять у топ-50 України, скорочували кількість персоналу через втрату клієнтів. Проте статистика свідчить, що українська галузь ІТ впоралася з цією проблемою та продемонструвала рекордні темпи зростання.

Але вже у 2021 індустрія зіштовхнулася з новим викликом «знизу» — відкладений попит минулого року призвів до шаленого росту винагороди розробників та запеклої боротьби за таланти.

Досі невідомо, коли закінчиться коронакриза. Але де вже сьогодні знайти кошти на перегляд виплат талановитим працівникам та для найму нових? Очевидно, що варто переглянути умови співробітництва із посередниками в цьому «харчовому» ланцюгу — агенціями чи провайдерами ІТ-аутсорсингу та ІТ-аутстафінгу. Саме тут може бути якір, що тягне ваш бюджет на дно.

Не про таку економію ви мріяли

Чимало компаній досі сприймають ІТ-аутсорсинг як механізм оптимізації витрат в кризові часи. Проте насправді клієнти часто і наївно переплачують за послуги провайдерів, самі того не усвідомлюючи. Це стається через незнання актуальних рівнів заробітних плат та відповідних цін за послуги. Наприклад, в Alcor ми добряче здивувались, коли один з наших клієнтів повідомив, що пів року сплачував $6000 за спеціаліста рівня Middle у рамках моделі аутстафінгу. Все б нічого, якби в той час середній рейт по Україні для такого програміста не становив всього $2500. Не про таку економію ви мріяли, правда ж?

Працюючи з посередником, відокремити його винагороду від премій розробників або цін за інші адмін сервіси може бути не так вже й легко. Варто згадати, наприклад, про сервіс рекрутингу, плата за який знімається навіть тоді, коли команда розробників вже сформована, а інвойси детально не переглядаються щомісяця.

Такі витрати, як орендна плата, ціна за меблі й обладнання теж зазвичай об’єднують у категорію provider fee, що встановлюється ледь не раз і назавжди. Подібна сталість цін, можливо, й зручна опція для тих, хто не хоче щомісяця турбуватись про документацію чи переговори з орендодавцем. Попри це, вона виключає прозорість ціноутворення. Це стає особливо відчутно на етапі масштабування команди сеньйорів за рахунок мідлів та джунів, плата провайдеру за яких іноді дорівнює винагороді таких новобранців.

Для стартапів є окремий пункт для роздумів. Отримання фінансування — задача не з легких, однак вона ускладнюється в рази при співпраці з провайдером ІТ-аутсорсингу. Чому? Бо увагу інвесторів привертає: а) ідея; б) команда, котра цю ідею втілюватиме. Відповідно, передача основної частини розробки продукту третій стороні означає відсутність власної експертизи, а отже й довіри з боку фондів. То, можливо, краще зібрати власну команду, у яку повірите не тільки ви, але й інвестори?

Власний R&D: прозоро, якісно, безпечно

Чи є рішення, за допомогою якого можна не тільки зекономити, але й збільшити команду та покращити свій бренд? Так, за умови, що ви готові вийти з традиційного аутсорсингу та аутстафінгу й зробити вибір на користь власного R&D-центру.

Це відповідає і загальноєвропейським трендам: наприклад, у Польщі частка відкриття власних центрів розробки щодо співпраці з сервісними провайдерами постійно збільшується, і наразі там працює уже 400 R&D-офісів. І що важливіше, 80% від загальної кількості ІТ-експертів працює в цих центрах, і лише 20% — в компаніях, що займаються аутсорсингом ІТ-послуг. 

  • По-перше, з відкриттям власного офісу, ви зможете контролювати всі витрати, забувши про «туманні» інвойси провайдерів. Немає значення: плата за оренду, покупка обладнання чи меблів — ви чітко розумієте скільки і за що платите. До того ж немає потреби узгоджувати з посередником кожну дрібницю, наприклад, облаштування робочого місця для нового співробітника. Клієнт може самостійно приймати рішення стосовно того, що відбувається в його офісі, а також чи потрібен він взагалі. Якщо потреби в офісі немає, можна сміливо відмовитись від приміщення та перейти на режим ремоуту. За такого сценарію, економія стане навіть більш відчутною.
  • По-друге, процес найму ІТ-спеціалістів стане не тільки прозорим, але й швидшим та якіснішим. Ні для кого не секрет, все більше амбітних та досвідчених фахівців сьогодні надають перевагу саме продуктовим ІТ-компаніям. Відповідно, виходячи з-під крила аутсорсингових та аутстафінгових фірм, такі бізнеси суттєво збільшують пайплайн талановитих спеціалістів на відкриті позиції. При цьому, не менш важливою є побудова корпоративної культури та бренду, про які просто неможливо навіть говорити, перебуваючи всередині «іншої культури» багатотисячного провайдера.
  • Наступна перевага власного R&D-центру — інформаційна безпека. За відсутності аутсорсинг провайдера, що працює одразу з декількома клієнтами (які можуть бути конкурентами), та за наявності відданих працівників, значно зменшується ризик розкриття конфіденційних даних — вашого головного активу. У вас залишаються всі права на інтелектуальну власність, на відміну від випадків, коли після закінчення співпраці всі розробки аутсорсера залишаються у нього. Чи, може, існують охочі поділитися ключовими бізнес-ідеями з посередником? Навряд.

Всі ці аргументи можуть звучати доволі переконливо, однак все-таки не ясно — з чого ж почати і як перестати бути пішаками в руках аутсорсерів? 

Звичайно, щоб відчути переваги власного R&D, ви можете самостійно налагодити операційні процеси у новому офісі. Проте реєстрація власної ТОВ — це не лише стос нових папірців на вашому столі. Вам доведеться займатися пошуком юристів, бухгалтерів, операційного менеджменту, але на цьому адміністративна рутина не закінчиться. Потім доведеться витрачати кошти на їх навчання, щоб вони були в курсі останніх норм та вимог законодавства, бо інакше порушень та штрафів не уникнути. Ну і варто не забувати, що доведеться самостійно готуватись до податкових перевірок і відповідати на дзвінки та листи інших державних контролюючих органів. Ви витратите на це багато часу та енергії, які могли б спрямувати на розширення команди, розробку власного продукту і суттєво збільшити вартість бізнесу.

Більш зручна альтернатива — довіритись досвідченому партнеру, який не лише допоможе безболісно вийти з аутсорсу, але й поділиться порадами стосовно якісної і швидкої побудови бренду роботодавця, незнайомого ринку праці, його гравців та вигідних операційних ходів.

Наша місія: ІТ-продуктова Україна

Ми в Alcor впевнені, що R&D-центри в українських містах — це значно більше, ніж просто вигода для окремих компаній.

По-перше, працюючи у продуктовій ІТ-компанії, українські програмісти зможуть долучатися до створення продукту від початку до кінця. Вони будуть висувати ідеї, розробляти дизайни, тестувати ПО і просувати реалізовані проєкти, а не лише виконувати другорядні задачі під іменем аутсорсингових компаній. Не важко здогадатись, що такий досвід виявиться цінним на ринку, забезпечить стрімке кар’єрне зростання або навіть стане основою для заснування власного бізнесу. А чим більше таких ІТ-стартапів буде в Україні, тим більше ми отримаємо молодих мільйонерів на кшталт Дмитра Запорожця із харківського GitLab.

На додачу, із відкриттям R&D-центрів розвиватиметься також технічна екосистема держави та її економіка загалом. Кожен офіс розробки програмного забезпечення створює десятки робочих місць для українських юристів, бухгалтерів, HR-фахівців та інших людей нетехнічних професій. За такого сценарію технічна індустрія може стати найперспективнішою у боротьбі з безробіттям.

А там вже й держава змушена буде підтягнутися із нарешті ефективною (а не фасадною) реформою суду, створюючи передумови для реєстрації головних офісів компаній саме в Україні.

Нас надихає ідея створення справжньої ІТ-нації, а тому щодня вся команда Alcor об’єднує зусилля для її реалізації. Ми переконані, що досягати амбітних цілей значно легше у колі однодумців, а тому пропонуємо доєднатися до нашої місії й разом розвивати потенціал вітчизняної ІТ-галузі.

І наостанок – приємний бонус

Як ви вже зрозуміли зі статті, за обдуманої стратегії, відкриття власного R&D-офісу забезпечить легкий перехід від звичних моделей аутсорсингу чи аутстафінгу. Це рішення для тих, кому набридло працювати під брендом провайдерів та перейматися ризиками, що слідують за цим. Така альтернатива забезпечить суттєву економію, яку ви можете інвестувати в команду, продукт та у збільшення капіталізації вашого бізнесу.

Якщо у вищесказаному ви впізнали власну команду розробників і вже давно думаєте про вихід з аутсорсингу чи аутстафінгу, або ваші знайомі працюють в ІТ-компанії, для якої це також може бути цікаво, ми допоможемо вам створити власний R&D з усіма його перевагами, а ви отримаєте бонус за рекомендацію. Найактивніші з наших рекомендодавців отримують десятки тисяч доларів на рік. А якщо у вас є цілий нетворк таких компаній, то ваша винагорода може стати для вас вагомим джерелом доходу.

Звучить цікаво? Переходьте за посиланням, щоб дізнатися подробиці нашої реферальної програми та побудувати сильну ІТ-націю разом з Alcor.

Оставить комментарий

Комментарии | 1

Поиск