Граємо за шкідливих та чесних гномів: огляд настільної гри «Саботер»

Читать на UA

«Саботер» або ж Saboteur — це настільна гра про пригоди гномів під землею, ідеальна для розваг великою компанією. Ще одна її симпатична риса: вона гарно підійде новачкам в настільних іграх, будучи водночас веселою та дуже простою. AIN.UA розповідає, як в неї грати.

Що це за гра?

У 2004 році «Саботер» створив бельгійський розробник Фредерик Мойерсон. Вона отримала багато нагород, зокрема її номінували на премію Japan Boardgame Prize у категорії кращих ігор для новачків. «Саботер» також входить у набір рекомендованих BoardGameGeek ігор для компаній, в яких потрібно застосовувати дедукцію (у холмсівському розумінні).

Тут і надалі фото AIN.UA

Ідея гри — проста: компанія гномів намагається рити підземні тунелі, аби дістатися до золота і розбагатіти. Це завдання ускладнюється тим, що серед працелюбних і порядних гномів ховаються і підступні «саботери»: гноми, чия роль — задурити іншим гравцям голови і не дати дістатися до купи золота. Якоюсь мірою, як і «Бенг!», ця гра нагадує «Мафію», адже тут також потрібно спостерігати за тим, хто які дії вчиняє, і робити висновки: хто — «саботер», а хто — порядний гном.

Які правила?

Правила — прості. Команда гномів шукає золото під землею. На початку гри кожному гравцеві роздають карту ролі, що визначає, буде він «саботером» чи звичайним гномом». Завдання простого гнома та його товаришів: побудувати тунель, що веде до купи золота, і потім поділити знахідку поміж собою. Завдання «саботера»: обманом, підступом, перемовинами та прямою виробничою диверсією не дати звичайним гномам дістатися до золота. Як це відбувається?

На початку гри, після того, як всі дістали свої ролі, кожен гравець отримує на руку кілька карт (їхня точна кількість залежить від кількості учасників). Серед цих карт можуть бути:

  • карти, що дозволяють будувати тунелі: на них, власне, і намальовані відрізки тунелю різної форми;
  • карти, що дозволяють саботувати побудову тунелів (приміром, карта, що влаштовує обвал під землею і не дає будувати тунель далі, або ж карта, що ламає знаряддя гному і на якийсь час виводить його з процесу будівництва):
  • карти, що дозволяють підгледіти, де саме знаходиться золото і т.п.

Завдання гномів: визначити, під якою картою заховане золото, і прокласти до неї безперервний тунель. Завдання саботерів: всіляко заважати звичайним гномам дістатися золота. Відповідно, команда гномів виграє, коли знаходить золото і ділить його, а команда саботерів: коли заважає це зробити. В кінці гри усі гноми підраховують, хто скільки золота отримав, і найбагатший гном стає переможцем.

Для кого підійде гра?

Ця гра, завдяки простим правилам і гарній динаміці, підійде як для розваг у сімейному колі з дітьми (грати в неї рекомендують з 8 років), так і для робочої чи дружньої вечірки. Грати можна командою від 3 до 10 людей.

Якщо вам подобаються ігри по типу «Мафії», де успіх залежить від спостережливості, обережності та стратегічного мислення, «Саботер» вам підійде. Є український переклад гри та її доповнень, в українських інтернет-магазинах вона продається по 170-200+ грн.

Раніше AIN.UA також публікував огляди на такі ігри:

Оставить комментарий

Комментарии | 0

Поиск