Звісно пити! Попри всі нюанси, кофеїну не варто боятися. Як і з будь-якою речовиною, що певним чином впливає на організм, достатньо вивчити механізми, за якими він діє. Так ви зможете свідомо і обережно використовувати їх собі на користь. Звісно, дія кофеїну на організм — питання індивідуальної чутливості, однак базові правила існують. Ось найважливіші з них:
Пийте каву не пізніше, ніж за шість годин до сну.
Експерти називають різні цифри, коли йдеться про час виведення кофеїну з організму. Тут не обійтися без тестування на власному досвіді. Однак пам'ятайте, що найменше кофеїну в еспресо та напоях на його основі (американо, лате, капучино та флет-вайт), а найбільше — у каві, приготованій альтернативними методами (кемекс, V60, аеропрес і так далі).
Обирайте лише 100% арабіку.
Арабіка — це один з двох найпоширеніших сортів кави у світі. На відміну від другого найпопулярнішого виду, робусти, вона має більш м'який смак та містить менше кофеїну, а отже — діє на організм більш делікатно.
До чого тут вода, ми ж про каву? А ось до чого: якість кави значною мірою залежить від якості води, на якій її приготували. Тож не соромтеся розпитати бариста про те, яку саме воду використали для приготування вашого напою. Крім того, кофеїн виводить воду з організму, тож подбайте про те, аби після чашки кави у вас була можливість відновити водний баланс.
Перетворіть кава-перерву на справжній ритуал.
Зробіть справжню паузу. Вдумливе та повільне споживання кави з красивої чашки допоможе відстежувати кількість кофеїну в організмі, насолодитися смаком та й загалом відпочити. Тоді як кілька чашок, випиті похапцем, не відходячи від робочого місця, звісно, нададуть вам заряд бадьорості, однак в такому випадку дозу кофеїну щоразу доведеться збільшувати, аби вона працювала так само, як і раніше.
Кріс Бейлі, автор книги «Рік продуктивності», має власні лайфхаки у споживанні напою. Насамперед, він радить відучитися пити каву за звичкою, а споживати її у певних ситуаціях: перед важливою презентацією, перед тренуванням чи особливо складною науковою роботою. Кріс вважає,
що таким чином відкриває доступ до значного джерела енергії саме тоді, коли йому це найбільше потрібно.
Цікавий факт: у «МакДональдз» завжди використовували лише 100% арабіку. Зовсім нещодавно оновили бленд (суміш) кави, він ексклюзивно представлений лише у «МакДональдз» — 80% Колумбія та 20% Бразилія.
Цікавий факт: ступінь очистки води у «МакДональдз» — 0,2 мікромоль.