5 освітньо-наукових ігор, які допомагають гравцям змінювати світ

5064
2

Зазвичай, ігри сприймаються як спосіб розважитися, але все змінюється, коли мова заходить про серйозні ігри (serious games). Виявляється, бажання грати та задоволення, яке приносять ігри, допомагають вирішити глобальні проблеми людства. Анна Ляшенко з компанії R&D EdEra розповідає про ігри, успіхами в яких не соромно похвалитися перед бабусею.

Що таке серйозні ігри

Перш за все, необхідно розуміти різницю між гейміфікацією та серйозними іграми. Це два способи використовувати ігри не лише заради втіхи, однак серйозні ігри — повноцінний вид діяльності. У той же час, гейміфікація — лише додаток до, наприклад, освіти.

Так ігровий дизайнер Джейн Мак-Гоніал розповідає про покоління геймерів, та як серйозні ігри дозволяють накопичувати ідеї:

SICKO

Серйозні ігри-симуляції широко застосовують у медичній освіті. Одна з них, SICKO (Surgical Improvement of Clinical Knowledge Ops), була розроблена в Стенфорді. Гравець перетворюється на лікаря, який має обстежити пацієнта та з’ясувати, чи потрібне йому хірургічне втручання.

Основний акцент гри — на вмінні приймати рішення. Перед вами троє пацієнтів, кожного потрібно оглянути, направити на аналізи, консультації або додаткові дослідження. При цьому час не стоїть на місці: хтось потребує термінового лікування, а хтось може зачекати. Дуже важливо не зробити помилковий вибір.

Зі скріншоту бачимо, що першим огляду потребує Джордж (George), адже його зображення знаходиться найнижче. Праворуч можна ознайомитися з результатами обстежень пацієнта й направити Джорджа на подальші дослідження

Гра пропонує широкий арсенал діагностичних інструментів. Так майбутні лікарі навчаються коректно планувати лікування пацієнтів.

За неправильного лікування доктор SICKO буде вами невдоволений

Якщо гравець вирішує, що віртуальний пацієнт потребує хірургічного  втручання, гра не закінчується. У такому випадку доведеться виконати кілька тестів на перевірку знань. Доктор SICKO супроводжує кожне запитання та відповідь своїми коментарями. Інколи задоволеними, іноді — роздратованими, але завжди інформативними.

Foldit

Серйозні ігри застосовуються не тільки в освіті, а й у науці. Існують питання, які краще вирішувати спільно — так виникла громадянська наука. Головна ідея — залучати до вирішення певних проблем науковців-аматорів або людей, які не мають жодного стосунку до науки.

Один із проектів громадянської науки — гра Foldit. Вона отримала справжнє визнання, коли гравці розшифрували кристалічну структуру одного з білків, який викликає вірус СНІД у мавп. Учені страждали над цією задачею 15 років, а гравці впоралися за три тижні.

Завдання, яке пропонує Foldit, — розшифрувати структуру білка. Білки можуть складатися з тисяч амінокислот, тому передбачити шлях згортання молекули та її кінцеву структуру не так просто. Це задача, яка потребує надзвичайно багато часу та людського ресурсу.

Розробники перетворили процес розшифровування на головоломку та залучили до неї сотні тисяч людей з усього світу. Вони розв’язували головоломку, а вчені аналізували та досліджували найвдаліші результати.

Розробники Foldit пропонують погратися не тільки з білками. У новій грі Mozak ви можете дослідити нейрони. Так вчені дізнаються більше про людський мозок

Foldit має й освітню роль. На сайті гри можна знайти пояснення біологічних процесів, які лежать в основі згортання білків. Також там зазначено, навіщо взагалі досліджувати структуру білків і «згортати» їх онлайн. Гравці розуміють, як вони допомагають знайти ліки від СНІД, раку, хвороби Альцгеймера.

Eyewire

Інша гра, Eyewire, пропонує відтворити структуру сітківки ока миші. Гравці також складають пазли, а результати допомагають ученим зрозуміти, як з’єднуються нейрони.

У Eyewire є рейтинг. Перед тим як долучитися, варто ознайомитися з матеріалами для новачків

Також Eyewire пропонує ресурси для вчителів. Якщо ви хочете змалку виховувати в дітей інтерес до нейронаук, можете ознайомитися з планом трьох уроків, присвячених структурі нейронів. Також зверніть увагу на сторінку з описом гри та додатковими ресурсами.

CosmoQuest

Серйозні ігри застосовуються в різноманітних науках — фізиці, астрономії, археології. Так, у CosmoQuest гравці створюють мапи планет та супутників. Вони змагаються між собою, а за досягнення отримують бейджі.  

Бейджі нагадують гравцям, якою корисною справою вони займаються

CosmoQuest – це більше, ніж гра. Це ціла спільнота, яка об’єднує науковців, освітян та всіх, хто цікавиться астрономією. Тут можна послухати подкасти, подивитися освітні відео, ознайомитися з тематичними інфографіками. Освітяни також знайдуть цікавий контент – плани уроків та освітніх заходів. Наприклад, є план уроку про різницю між астрономією та астрологією.

Higgs Hunters

Гра Higgs Hunters пропонує зазирнути в адронний колайдер. Це ще й вправа на уважність: потрібно знаходити частинки, які непередбачувано розпадаються. Комп’ютерна програма цього зробити не може — на відміну від людини.

Ще більше проектів громадянської науки можна знайти тут.

Якісна серйозна гра поєднує цікаве дозвілля з дійсно корисною діяльністю. У проектах громадянської науки — це просвітництво та аналіз даних, в освітніх — симуляції, у соціальних — збір ідей в ігровому середовищі. Долучитися може кожен — освіта та фах не мають значення.

Автор: Анна Ляшенко, R&D EdEra

Оставить комментарий

Комментарии | 2

Поиск