Матеріал підготовлено за підтримки monobank
Що це означає?
Валютні перекази в Україну. Як зробити це дешевше і зручніше
Українці активно перераховують гроші з-за кордону. За 2019 рік в країну надійшло близько $12 млрд. Але лише мала частина проходить через офіційні системи валютних переказів.

Найчастіше українці надсилають гроші не напряму, а через посередників, поштові відділення або через неформальні канали. Деякі користувачі необґрунтовано побоюються офіційних сервісів. Абревіатури SEPA і SWIFT або не знайомі звичайному користувачеві, або асоціюються зі складнощами і комісіями. AIN.UA спільно з monobank | Universal Bank розповідає, як вигідно і швидко надсилати гроші в Україну.
РОС
УКР
Цей матеріал підготовлений журналістами AIN.UA за редакційними стандартами і опублікований за підтримки рекламодавця
Питання:
Так що ж таке SWIFT?
monobank:
Це міжнародна система платежів, до якої підключені 11 000 фінансових організацій. Вона безпечна, охоплює 200 країн світу і більшість популярних валют: від польського злотого до японської єни.

Щоб сформувати SWIFT-платіж, як правило, потрібні:
  • IBAN (номер рахунку) та ПІБ одержувача,
  • ідентифікатори банку отримувача та банку посередника: коди SWIFT та BIC;
  • призначення платежу.

Всі необхідні дані для валютного переказу можна знайти в додатку monobank (меню «Поповнити свою картку» — «SWIFT»), вибравши валюту платежу.

Платіж доходить до отримувача в середньому від 1 до 3 днів. Комісію формує банк-відправник. В середньому, вартість відправки SWIFT-переказу: 0,5-1% від суми + $10-20.

Але іноді гроші подорожують по декільком банкам-посередникам і вони теж можуть брати свою комісію. Спосіб оплати комісії вибирає відправник: він може як взяти витрати на її себе, так і перевести на одержувача. Тому вигідніше надсилати по SWIFT великі суми, скажімо, від $1000.

Зазвичай SWIFT-платежі затребувані для тих, хто працює за кордоном або регулярно здійснює відрядження. Зарплату таким фахівцям часто платять на рахунки в зарубіжних банках. Крім того, за допомогою SWIFT часто оплачують роботу віддаленим фахівцям з України, цей же канал використовується для виплат за здачу житла на AirBnB або інших майданчиках.

monobank | Universal Bank підключений до SWIFT і дозволяє зручно приймати такі платежі. Він також не бере комісію за отримання валютних переказів і дозволяє конвертувати їх за вигідним курсом. Крім того, під час переказу з Польщі, в monobank можна отримувати кошти з рахунку в злотих (PLN) на рахунок злотих. А курс monobank для обміну в гривню — один з найвигідніших на ринку.
Питання:
Які ще існують варіанти?
monobank:
Якщо ви здійснюєте валютний переказ з Європи, то вигідно використовувати систему платежів SEPA. Це європейський аналог SWIFT, до якого підключені практично всі місцеві банки і фінансові компанії. Система дозволяє отримувати гроші з 30 країн, а також через сервіси Transferwise і Transfergo. В Україні monobank | Universal Bank — єдиний, хто підключений до SEPA.

Переказ коштів через систему SEPA набагато дешевший, ніж через SWIFT. А ще швидший — зазвичай, платежі йдуть не більше одного робочого дня. Застосовують систему, так само, як і SWIFT, але SEPA обмежена валютою євро. Тому система особливо актуальна для сотень тисяч українців, які працюють в ЄС і країнах Шенгенської зони.

Комісію в SEPA-трансфері також формує банк-відправник, але зазвичай вона складає близько 5 євро за трансфер. Банк-посередник візьме 0,33% від суми, але не менше 0,65 євро і не більше 150 євро. Можливість спрогнозувати комісійні витрати — великий плюс, оскільки у SWIFT списання за переклад можуть бути несподівано високими. У monobank витрати на комісію банку-посередника відшкодовують на рахунок у вигляді кешбеку.

Переказувати гроші потрібно в євро. Реквізити для отримання SEPA-платежу можна подивитися у додатку monobank (меню «Поповнити свою картку» — «SEPA»). Під час формування платежу, вкажіть країною отримання Велику Британію. Там зареєстрований банк-партнер monobank | Universal Bank, який надає йому рахунки.
Питання:
Знаю про картки Payoneer. Як це працює?
monobank:
Payoneer — міжнародна фінансова компанія. У цій системі надсилати гроші можуть зареєстровані у ній користувачі.

Вона особливо популярна в IT-сфері, серед фрілансерів, оскільки дозволяє отримувати і виводити платежі з бірж Upwork, Admitad та інших майданчиків. Дизайнери, програмісти і маркетологи, працюючи із закордонними замовниками, найчастіше обирають саме цей спосіб виведення грошей. Також в Payoneer можна отримати фізичну картку для прийому грошей і розпоряджатися ними як усередині системи, так і виводити на банківський рахунок.

У Payoneer є кілька способів вивести гроші:
  • Можна сформувати SWIFT-платіж на сайті. Мінімальна сума — $300, комісія складе 2%. Гроші надійдуть із затримкою.
  • Є миттєві P2P-переклади, тоді валютний переказ проходить в онлайн-режимі. Але заплатити доведеться 3,6% від суми.

У monobank | Universal Bank налаштована пряма інтеграція на кращих умовах — вивести кошти можна зі свого облікового запису Payoneer прямо з додатку monobank. Комісія складе 2%, але гроші будуть зараховані на карту практично миттєво, без затримок. Крім того, клієнтам банку не треба заходити на сайт компанії або чекати доставки фізичної картки. Баланс аккаунту Payoneer можна відстежувати прямо з додатку monobank.
Питання:
Можна просто відправити гроші між картками?
monobank:
Так, якщо у вас є картка іноземного банку. Це так звані P2P-перекази. У додатку monobank для цього потрібно напряму прив'язати іноземну картку, вказавши CVС2 і код підтвердження 3DSecure. Платежі проходять в онлайн-режимі, але вам не вдасться переказати більше ніж $25 000 на місяць — потрібно дотримуватися лімітів платіжних систем.

Ви сплачуєте комісію за переказ — 1,8% від суми. Додаткову комісію може стягувати закордонний банк, який видав картку. Якщо ви здійснюєте платежі безпосередньо у валюті (наприклад, у парі євро-євро), в monobank | Universal Bank — один з кращих на ринку курсів для конвертації в гривню.

Крім цього, вам можуть зробити переказ за номером картки з-за кордону, якщо банк-відправник або платіжний сервіс підтримує відправку міжнародних P2P-платежів від Visa або Mastercard.
Питання:
Мені розказували про Western Union і MoneyGram. Це вигідно?
monobank:
Ці дві системи фактично поділили між собою ринок офіційних транскордонних переказів в Україну. Вони популярні і глобально: у Western Union і MoneyGram сотні тисяч точок для відправки. Оформити такі платежі можна з багатьох банківських відділень.

Принцип роботи систем майже ідентичний. Щоб відправити переказ, потрібно взяти паспорт і сходити у відділення. Сплативши суму транзакції і комісії — все на стороні відправника — залишається передати одержувачу 10-значний код. З кодом і документами на руках, одержувач матиме змогу забрати гроші.

Те ж саме можна зробити і онлайн, але системи частіше використовують саме для переказу готівки. Пам'ятайте про обмеження щодо сум переказів — якщо у вас немає підтверджуючих документів і немає відкритого рахунку, в Україні ви зможете отримати до 150 000 грн.

У Western Union та MoneyGram досить високі тарифи за відправку коштів. Це можна побачити на прикладі сусідньої Польщі. Під час переказу 450 злотих WU утримає 20 злотих, якщо переказувати 3000 — близько 120 злотих, а всі вищі суми будуть обкладатися постійною комісією 4%. У MoneyGram приблизно така ж ситуація: за відправку 450 злотих візьмуть 19 злотих, а трансфер 3000 обійдеться в 105 злотих.

Також набирає популярності система переказів RIA. До неї підключені більше 250 000 відділень в 147 країнах. Тарифи трохи нижчі, ніж у конкурентів. Наприклад, відправка 450 злотих обійдеться в 9 злотих, а 3000 — в 45 злотих. Але повного онлайну немає, система зав'язана на банкоматах мережі Euronet: потрібно завантажити додаток і сформувати платіж, відсканувати штрих-код у банкоматі і оплатити транзакцію карткою або готівкою.


Питання:
Що ще потрібно врахувати?
monobank:
Не забувайте, коли отримуєте валютний переказ з-за кордону, якщо це гонорар або зарплата — краще завжди мати з собою супровідні документи. Наприклад, договір або інвойс замовнику. Тоді у банку не виникне запитань щодо великих операцій з готівкою у майбутньому — згідно з правилами фінмоніторингу, банк може перевірити походження грошей.

Пам'ятайте, що сучасні банки і сервіси дозволяють відмовитися від ненадійних посередників або «передачок». Відправляти гроші з-за кордону сьогодні просто і вигідно. У monobank | Universal Bank для цього є всі умови: від швидкого прийому платежів до відсутності комісій. А також вигідний курс конвертації, кешбек за витратами і високі ставки по депозитах.
© 1999-2020 AIN.UA

При использовании материалов сайта обязательным условием является наличие гиперссылки в пределах первого абзаца на страницу расположения исходной статьи с указанием бренда издания AIN.UA. Материалы с пометками «Новости компаний» и PR публикуются на правах рекламы.