ЯК ЗРОБИТИ ЕЛЕКТРОННИЙ ПІДПИС БЕЗПЕЧНИМ
Спойлер: найкраще — в хмарі
ЯК ЗРОБИТИ ЕЛЕКТРОН-НИЙ ПІДПИС БЕЗПЕЧНИМ?
Цифровий підпис — надійний та зручний інструмент для роботи підприємців. Він дає змогу надсилати звітність до податкової, отримувати держпослуги чи вести документообіг онлайн. Електронний підпис підтверджує особу власника та гарантує, що е-документ підписав саме він.

Проте існують і ризики. Хоча підробка хмарного підпису виключається криптографічними технологіями, та у випадку файлового е-підпису є можливість, що доступ до нього та закритого ключа можуть отримати шахраї.

Без відома власника зловмисники можуть «підписати» будь-який документ. Наприклад, взяти кредит чи підробити документи підприємства у своїх інтересах. Чи варто нагадувати, що е-підпис прирівнюється до власноручного?

В найкращому випадку підприємець втратить купу часу на доведення факту викрадення е-підпису. У найгіршому — змушений буде виконати всі умови, на які його «підписали» злодії. У спільному спецпроекті з «ПриватБанк» зібрали поради для підприємців, як вберегтися від викрадення кваліфікованого електронного підпису.
ЯК ВИКОРИСТОВУВАТИ КЕП БЕЗПЕЧНО:
Нікому не передавати файл ключа чи закритий ключ. Є достатньо історій про колишніх співробітників, які використовували КЕП підприємства для помсти чи власного збагачення. Бухгалтерів та відповідальних за підписання документів співробітників треба наділити повноваженнями та видати їм власні е-підписи через SmartID.
Придумати складний пароль до закритого ключа. Послідовність цифр від 1 до 8 чи дату народження запам'ятати легко, але це перше що спробують шахраї, намагаючись підібрати закритий ключ до файлу КЕП. Чим складніший пароль, тим важче буде використати е-підпис.
Дотримуватися цифрової гігієни. Робочий комп'ютер, на якому збережений файл ключа, має бути як мінімум захищений паролем. Не завадять також антивірусні програми та вибірковість до підозрілих файлів, програм чи листів.
Дотримуючись таких правил можна серйозно зменшити вірогідність того, що ваш КЕП потрапить в руки шахраїв. Однак, жодне з правил не захищає на 100% від неприємних ситуацій. Єдине, що реально наближає КЕП до повної безпеки — це його хмарна версія.

Доступ до хмарного КЕП SmartID можливий з мобільного «Приват24 для Бізнесу». Застосунок має зручний дизайн та просте меню функцій. В налаштуваннях можна обрати мову та змінити тему.
001
002
003
ЩО ТАКЕ «ХМАРНИЙ» КЕП SMARTID
Нова концепція зберігання та використання е-підписів з'явилася в Україні не так давно. КЕП SmartID від «ПриватБанку», який першим запровадив цю технологію в Україні, з'явився лише в листопаді 2020 року.

«Хмарний» електронний підпис — це максимально безпечна версія звичайного КЕП. SmartID дозволяє відмовитися від необхідності зберігання ключів на захищених, але дорогих носіях, та не суперечить законодавчим вимогам, які регулюють електронний документообіг. Він відповідає всім законним вимогам та прирівнюється за юридичною сили до фізичного підпису.

Особливістю КЕП SmartID є те, що такий е-підпис зберігається на захищеному хмарному сховищі та може використовуватися лише з доступом до застосунку «Приват24 для Бізнесу». Він дозволяє підписувати та відправляти платежі, документи, звіти, підтверджувати свою особу чи отримувати державну послугу за допомогою одного лише смартфона.

Наразі КЕП SmartID — це найзручніший, найшвидший та найбезпечніший спосіб аутентифікації. Персональні дані підприємця під час використання саме цієї технології електронного підпису залишаються повністю захищеними в «хмарі», а доступ до нього на практиці може бути захищений трьома паролями: самого смартфону, застосунку та, власне, паролем підпису.

Тому SmartID можна використовувати як безпечну та повну альтернативу класичному КЕП.
ТІЛЬКИ СМАРТФОН ТА ІНТЕРНЕТ
Для реєстрації та використання КЕП SmartID необхідний тільки смартфон з «П24Б» та підключення до інтернету.

Щоб отримати SmartID в застосунку «Приват24 для Бізнесу», необхідно зайти в меню «Налаштування». Там обрати функцію створення SmartID та обрати підприємство, для якої потрібно генерувати «хмарний» КЕП.
Створити КЕП SmartID у мобільному «П24Б» можна також, наприклад, при здійсненні платежів. Варто зайти до потрібного шаблону чи створити новий, а вже в меню підпису обрати SmartID. Після введення паролю, підпис буде згенеровано, і після його використання платіж готовий до відправлення. Така схема працює в інших послугах, які зазвичай потребували е-підпис.

Використовувати його можна не тільки в застосунку. Можна формувати документи, звіти чи платежі в десктопній версії Privat24 та підписувати їх з SmartID. Така ж функція доступна на Paperless, id.gov.ua та всіх державних сайтах, які підтримують авторизацію з id.gov.ua. Це дозволяє отримувати держпослуги з такою формою КЕП, що практично не залишає сфер, де КЕП SmartID не може бути застосований.
002
003
001
ПЕРЕВАГИ КЕП SMARTID
Простий інтерфейс
Технологія SmartID інтуїтивно зрозуміла у використанні, чим вигідно відрізняється від КЕП на спеціальних зовнішніх носіях: не треба хвилюватися, що вони можуть потрапити в руки шахраїв.
001
Доступність
Також електронний підпис SmartID має таку ж юридичну силу, як і підпис, поставлений від руки. Турбуватися про надійність та безпеку документів з таким підписом немає ніякої потреби. Як і немає галузей, де його застосування неможливе.
002
Безкоштовне використання
Головна перевага КЕП SmartID над іншими альтернативами «хмарних» КЕП — те, що він безкоштовний. Підприємцю не потрібно відвідувати Акредитований центр сертифікації ключів та купувати носій для зберігання, а лише зробити декілька кліків та безкоштовно користуватися найбезпечнішою версією е-підпису. Ключ розташований не на комп'ютері чи смартфоні, а в хмарному сховищі — сторонньому сервісі для захищеного зберігання.
003
Доступність
Навіть якщо підприємець втратив доступ до мобільного, КЕП SmartID не потрапить так просто до рук шахраїв, як, наприклад, в разі загубленої флешки. Смартфони сьогодні мають свій внутрішній захист, захист має сам застосунок«ПриватБанку» та, власне, SmartID. Після втрати доступу до мобільного його можна заблокувати та деактивувати логін в застосунку.
004
ЧОМУ ВАРТО СПРОБУВАТИ КЕП SMARTID
КЕП SmartID від «ПриватБанку» — безкоштовний, зручний та простий спосіб ведення справ. Він завжди доступний у вашому смартфоні, але насправді розташоване в хмарному сховищі, що максимально знижує можливість його компрометації. Його неможливо втратити, скопіювати чи викрасти у вас.

Технологія SmartID розширює зону дії цифрових послуг для громадян країни. Без флешок чи плагінів, він прирівнюється до звичного кваліфікованого електронного підпису. Немає прив'язки до робочого місця, конкретного пристрою чи географії: треба лише смартфон та інтернет.

Хмарний кваліфікований електронний підпис SmartID дає своєму власникові більшу мобільність та безпеку, а його використання можливе у всіх сферах організацій та навіть для приватних осіб. Держава вже впровадила хмарний КЕП, який хоч і має обмеження у використанні тільки фізособами з біометричним паспортом, але доводить пріоритетність саме хмарної технології. Тому повсюдне впровадження та використання цього хмарного електронного підпису — це питання часу.
Дізнатися більше
ТЕКСТ
Богдан Вальд
ПАРТНЕР
Матеріал підготовлено за підтримки «ПриватБанк»
Що це означає?
ВЕРСТКА
Дарія Корнєєва
ІДЕЯ
Яна Проценко
ПРОДЮСЕР
Олександра Герт
Оксана Смакова
ПРЕДСТАВНИК «ПРИВАТБАНК»
Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Під час використання матеріалів сайту обов'язковим є наявність гіперпосилання в межах першого абзацу на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням бренду видання AIN.UA. Матеріали з позначками «Новини компаній», PR, «Спецпроект», «Промо» і «Блоги» публікуються на правах реклами.
© 1999-2021 AIN.UA