Тут створюють Digital-продукти для 26 млн користувачів
Київстар давно вже не просто мобільний оператор. Це велика екосистема сервісів, в тому числі Digital-послуг. Тому IT-розробка — стратегічний напрямок для компанії. Щоб створювати Digital-проекти максимально ефективно, в Київстар прийняли рішення перейти від роботи з зовнішніми підрядниками до посилення розробки всередині. Тут приділяють багато уваги цьому напрямку і тому створюють справді хороші умови роботи для фахівців.

AIN.UA розповідає, для чого Київстар великий штат розробників, і які задачі вони вирішують.
Навіщо мобільному оператору департамент з розробки IT-продуктів
Перехід Київстар від класичного мобільного оператора до постачальника повноцінних Digital-сервісів розпочався вже давно. У компанії є як власні Digital-продукти, так і сервіси, створені в партнерствах з іншими гравцями ринку. Розуміючи, що цей напрямок буде тільки розвиватися, два роки тому у компанії вирішили посилити власну команду розробників.

Важливість внутрішньої розробки розуміли всі топ-менеджери Київстар. Тому в 2019 році почали серйозні зміни в цьому напрямку. За ці роки компанії вдалося повністю поміняти процеси, зробивши їх швидшими та гнучкішими.

Як результат — Департамент розробки продуктів активно масштабувався: створення напрямку почали з двох кросфункціональних команд, зараз їх вже 10. Це близько 100 спеціалістів, які безпосередньо зайняті у розробці.

«Ми змінили продуктову стратегію, технічні процеси, метрики для оцінки ефективності роботи команд. Зараз з командою розробників у Київстар тісно працюють наші фахівці з продуктового перформанс-маркетингу. Постійна взаємодія допомагає покращувати всі важливі продуктові метрики, заробляти більше через діджитал-канали» — Михайло Нестор, CPO Київстар.

Михайло Нестор
CPO Київстар
Раніше ми працювали з декількома різними підрядниками. Але зрозуміли, що розробка всіх важливих продуктів повинна бути всередині компанії, якщо ми хочемо створювати кращі продукти та ефективно їх просувати на ринку. Тому ми побудували повноцінні кросфункціональні команди розробки всередині компанії — з продакт-менеджерами, дизайнерами, backend- і frontend-розробниками, QA і девопсами.

Над якими Digital-продуктами працюють в Київстар
JET

Додаток для співробітників фірмових магазинів Київстар і партнерів («Алло», «ЖЖУК» тощо), який допомагає значно швидше вирішити багато сервісних питань клієнтів з планшета прямо в торговому залі. Клієнтам не потрібно стояти в черзі — продавець підійде й уточнить, яка їм потрібна послуга. Якщо вона доступна в додатку, зможе надати її відразу ж. Завдяки цьому співробітники магазинів можуть швидко допомогти абоненту отримати основну інформацію за його номером, підключити нові послуги, перейти на контракт і так далі.
Business Data Solution

Big data-рішення зі зручним web-інтерфейсом, за допомогою якого компанії можуть самостійно формувати таргетовані розсилки. Цей продукт підійде тим, кому не потрібна глибока інтеграція з системами Київстар, а необхідно швидко отримати конкретний сервіс. Він ефективний як для великих компаній з мільйонами клієнтів, так і для маленьких з декількома тисячами. Наприклад, для кав'ярень, ресторанів та салонів краси.
Мій Київстар

Self-service мобільного оператора, яким регулярно користується 3 млн абонентів Київстар. Він постійно наповнюється новим функціоналом, завдяки чому перетворюється на дещо більше, ніж звичайний self-service. Наприклад, нещодавно запустили програму лояльності, в якій абоненти можуть отримати знижки або бонуси від партнерів оператора: Uklon, Планети Кіно, Glovo тощо.
Open API, або Київстар Відкритий телеком

Платформа, яка дає доступ до API-продуктів і статистичних даних оператора, дозволяє їх легко інтегрувати з будь-яким бізнесом. API дозволяє скористатися можливостями оператора для розробки нових продуктів, створення власних додатків, автоматизації бізнес-процесів.
Як влаштований підрозділ розробки Київстар
Кожна кросфункціональна команда розробки фокусується на своєму продукті. В основі роботи лежать гнучкі процеси розробки, що де-факто вже є стандартом в індустрії. Перш ніж новий код потрапить в реліз, він проходить етапи перевірки якості:

  • запускаються модульні та інтеграційні тести;

  • проводиться аналіз коду на наявність вразливостей;

  • відстежується дублювання коду; аналізується покриття коду тестами;

  • код перевіряється на наявність «запахів коду»;

  • проводиться Code Review;

  • збираються артефакти та потім поставляються на необхідне оточення.

Регресія практично повністю автоматизована, що дозволяє досить швидко випускати нові релізи, які команда проводить під час кожного спринту.

Євген Генов
Head of Engineering в Київстар
У команд є достатньо часу, щоб належним чином приділяти увагу якості написання коду, використовуючи найбільш ефективні інженерні практики. Ми розуміємо, що якісний продукт — це більше про розвиток, ніж про рішення «одного дня».

Продуктовий дизайн-процесс як складова культури Київстар
Важлива складова Digital-продуктів — зручність їх використання для користувачів, естетика та консистентність. За це більшою мірою несуть відповідальність продакт-дизайнери.

В IT-команді немає внутрішньої «дизайн-студії», яка виконує замовлення продуктових команд. Продакт-дизайнер це частина продуктової команди, що живе і «хворіє» продуктом. Це відображається в КРІ дизайнерів, де найбільшою складовою є успіх продуктової команди.

Розробка великою кількістю команд різних продуктів, які мають працювати як єдина екосистема – нетривіальна задача за багатьма аспектами. В департаменті розробки IT-продуктів Київстар створюються та впроваджується дизайн-система. Її завдання — зробити продукти консистентними для користувачів, пришвидшити розробку за рахунок повторного використання готових компонентів, розвивати власні продукти, лишаючись в єдиному стилі і підході до досвіду користувача. В реалізації цього підходу залучені як дизайнери, так і розробники.

Рей Мейсон
Head of Design Київстар
Чому Digital — особливе місце для продакт-дизайнерів? Якщо недостатнього того, що це найбільший Digital-продукт в Україні, яким користується більшість населення всієї країни, можу відкрити невеликий секрет.

На відміну від аутсорсу — дизайнери тут не тільки бачать користувачів власних продуктів, але і регулярно спілкуються з ними, перевіряючи дизайн-ідеї. До того ж, самі дизайнери користуються власним продуктом.

Переваги роботи в Київстар для IT-спеціалістів

Розробка продуктів, якими користуються 26 мільйонів українців
Результат вашої роботи буде впроваджуватися на клієнтську базу Київстар. Ви побачите практичний результат своєї роботи та поліпшення сервісу для мільйонів українців. Серед яких — ви самі, ваші рідні та друзі.
01
Корпоративна культура
Вона організована таким чином, що IT-фахівець має працювати над одним або двома ключовими продуктами протягом усього часу: від задуму до комерційного запуску і поліпшення сервісу. З розумними дедлайнами та без перепрацювань у кінці дня. Розробників не перекидають з одного проекту на інший, не скорочують дедлайни тощо.
02
Жодних ФОПів
У Київстар офіційне працевлаштування в штат компанії. При ринковому рівні «чистої» зарплати компанія оплачує всі податки за співробітника, пропонує страхування для нього і родини, у тому числі при COVID-19. Не потрібно витрачати час на ФОП та все інше, що не пов'язано безпосередньо з вашою роботою. При цьому, якщо у співробітника є діючий ФОП, його закривати не потрібно — це не є вимогою компанії.
03
Швидке ухвалення рішень
Посилення розробки всередині компанії — стратегічний напрям для Київстар. Тому вони активно збільшують свій IT-підрозділ middle та senior спеціалістами. Приймають на роботу досить швидко — від одного до кількох днів з моменту співбесіди.
04
Як Київстар планує розвиватися далі
На цей рік у Київстар багато планів. Один із найголовніших — прискорення випуску продуктів. При цьому компанії важливо, щоб їх якість залишалася високою, і водночас — тут хочуть зберегти комфортний режим роботи для команд.
Ви middle або senior-спеціаліст та хочете стати частиною команди Київстар й розробляти Digital-продукти для мільйонів користувачів?
ТЕКСТ
Таня Гонченко
ПАРТНЕР
Матеріал підготовлено за підтримки Київстар
Що це означає?
МЕНЕДЖЕР
Яна Проценко
ПРОДЮСЕР
Анастасія Михалюк
Олександр Фесенко
ПРЕДСТАВНИК Київстар
Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Під час використання матеріалів сайту обов'язковим є наявність гіперпосилання в межах першого абзацу на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням бренду видання AIN.UA. Матеріали з позначками «Новини компаній», PR, «Спецпроект», «Промо» і «Блоги» публікуються на правах реклами.
© 1999-2021 AIN.UA