«Економіка XXI»: кого слухати та з ким знайомитись на КМЕФ-2021
Вже 7 та 8 жовтня у Києві пройде один з найбільших економічних форумів країни — Київський міжнародний економічний форум 2021. КМЕФ — це платформа, де експерти з усього світу діляться інтернаціональним досвідом та розповідають, що на нас чекає завтра. Провідні українські лідери обговорюють Україну сьогодення та її майбутнє. Платформа, де під одним дахом можна зустріти і українського міністра, і керівника міжнародної компанії, редакторів всесвітньо відомих видань та керівників провідних консалтингових агентств. Усі тут.
Програма КМЕФ 2021 — насичена як ніколи. На відвідувачів чекає більше 130 спікерів з усього світу, провідні міжнародні та українські експерти. Не дарма захід називають «Українським Давосом» — гостей так багато, що на всіх просто не вистачить часу. Саме тому редакція AIN.UA детально вивчила програму та розділила її на декілька напрямків, щоб виділити найцікавіше саме для вас.

Та перш за все, нагадаємо головну аксіому: в основі успішного відвідування конференції такого рівня — нетворкінг. В одному місці організатори зібрали політиків, інвесторів, підприємців, візіонерів та лідерів думок з усього світу. На останньому КМЕФ повз автора матеріалу пройшла групка людей у костюмах. На моє питання «хто це?», один з організаторів з посмішкою відповів: «група інвесторів з Італії, презентуємо їм проекти». Купили квиток? Зробіть так, щоб і про вас та ваш проект дізналось якомога більше людей.

За різними даними, у світі зараз декілька десятків мільярдів доларів, які так і не були інвестовані. Зрозумійте правильно: інвесторам не вистачає перспективних та потужних проектів, у які можна інвестувати. Проблема стосується не лише Кремнієвої долини: в Україні розквіт інвестиційних фондів, кожний шукає тепер уже «наступний Zoom». Усі найактивніші інвестори — учасники КМЕФ.

Великі гроші
Василь Тофан — партнер у інвестиційній компанії Horizon Capital. Станом на сьогодні інвесткомпанія готова вкладати мільйони доларів в українські (і не тільки) компанії у надзвичайно різних сферах: від виробництва до IT.
Василь Хмельницький — засновник холдингу UFuture. Хмельницький активно інвестує не лише у інноваційні та IT напрямки, а й у промисловість, фарму, інфраструктуру.
Томаш Фіала — засновник Dragon Capital. Це одна з найбільших інвестиційних компаній України, що активно вкладає перш за все у нерухомість.

Маттео Патроне — директор Європейського банку реконструкції та розвитку Східної Європи та Кавказу. ЄБРР — великий кредитор українського бізнесу. Лише у вересні з’явилась новина про кредит у 13 млн євро для «Нова пошта» на побудову нового логістичного центру.
Андрій Федорів — засновник креативного агентства Fedoriv Agency. Ми не просто так помістили Андрія у цей блок: віднедавна він став ангельським інвестором і почав вкладати у стартапи. Його найгучніший проект — OVO, сервіс доставки овочів, активно розвивається.

Ілля Лаурс — засновник венчурного фонду Nextury Ventures, що інвестує у стартапи на ранніх стадіях росту.
Як пітчити свій проект:
Оберіть, до кого підходити! Це домашнє завдання. Дивно буде йти до Андрія Федоріва і просити $100 млн на склад, якщо це сфера Dragon Capital. Знайдіть точки перетину завчасно, це допоможе при першій комунікації: «читав, що ви вкладаєте у нерухомість, у мене якраз є склад», – і ось уже зрозуміло, що ви підготувались.
001
Коротко представтесь: ім’я, прізвище та чим займаєтесь. Не тягніть руку для вітання, поки цього не зробив співрозмовник, це передбачено етикетом та нинішніми реаліями.
002
Важливо за 10-15 секунд пояснити, чим займається ваш стартап/компанія. Насправді, навіть це довго: кажуть, що увага тримається 6 секунд і після цього інтерес починає згасати. Спробуйте вкластись менше ніж у 10 секунд. І, будь ласка, не говоріть про «вбивцю Facebook».
003
Що вам потрібно? Маєте, спираючись на перший пункт, спробувати коротко пояснити, чим конкретна людина може бути вам цікава та корисна, а ви – їй. Пам’ятайте, що головна мета інвестора — заробити. Спробуйте показати, як їм це вдасться.
004
Головне — отримати контакти для подальшого зв’язку. Спробуйте дістати пошту чи подружитись у соцмережах. Якщо дадуть телефон — не дзвоніть, пишіть у месенджери. І пам’ятайте, що при першому контакті у соцмережах також потрібно представитись та коротко розповісти, хто ви і чим займаєтесь.
005
КМЕФ збирає не лише людей, які про великий бізнес та інвестиції у сотні мільйони доларів. Тут знайдуть, кого послухати і з ким познайомитись також і ті, хто займається своїм невеликим проектом чи шукає інвестування для стартапу. Ось список тих, з ким варто познайомитись у першу чергу:
Цукерберг подзвонить
Ми радимо не просто відвідати доповіді чи панелі, на яких будуть виступати спікери, а спробувати познайомитись з ними за кавою чи не соромитись підійти після доповіді та задати декілька питань. Брюссон, наприклад, дуже цікавий співрозмовник — мені якось видавалось з ним поговорити, він нестандартно мислить і може дати пару цікавих ідей. Авринський з Liki24 — дуже відкритий і залюбки відповість на всі питання. Головне — підготуйтесь і питайте щось цікаве, а не банальні речі. Я б спитав таке:
Ніколя Брюссон — ви можливо і не знаєте ім’я цього чоловіка, але його сервісом в Україні користується 8 млн людей. Ніколя — співзасновник і директор BlaBlacar. Сьогодні компанія працює у 22 країнах світу, аудиторія — 90 млн чоловік, оцінка — $2 млрд. А усе починалось з маленької ідеї у 2006 році. Ніколя розповість, як виростити такого гіганта.

Антон Авринський — співзасновник та керівник українського сервісу доставки ліків Liki24. Стартап, звичайно, український, але його географія роботи — уже й за межами країни. Недавно Liki24 підсилили команду експансії і планують потужно розвиватись на зовнішніх ринках. Антон знає, як побудувати міжнародну історію з України.

Василь Мікулін — засновник пивоварні Varvar. Да, молоді цікаві проекти — це не лише про IT. Бренду Varvar всього декілька років, а його вже знають по всій країні. Як цього досягти? Як мінімум, набратись досвіду, впевнений Мікулін, який перед запуском проекту побував у десятках пивоварень.

BlaBlaCar недавно анонсували, що будуть видавати опціони усім співробітникам. Їх мають люди і у Франції, і в Україні. Я б спитав у Брюссона, чи дало це якийсь вже помітний результат? У своїх інтерв’ю він розповідав, чому вони на це пішли і питати це — значить повторюватись. А от про проміжні результати ще нічого не відомо.
Liki24 планують вийти в багато країн Європи протягом найближчого часу. Як вони проводять аналіз ринків? В Європі три десятки країн — у них є аналіз усіх чи вони якось поступово їх роблять згідно географічної близькості?
Загалом, коли хочете задати питання спікеру, я раджу спочатку загуглити його ім’я і швидко прочитати 1-2 останніх інтерв’ю. По-перше, зможете почати зі слів «читав ваше інтерв’ю і хочеться дізнатись ще відповідь на таке питання», а по-друге, не потрапите у ситуацію, коли відповідь звучатиме «я уже це розповідав, пошукайте в інтернеті».
Вікторія Тігіпко — керівний партнер фонду TA Venture та клубу інвесторів iClub. Фонд Тігіпко найбільш активно інвестує у стартапи, до того ж — по всьому світу, а не лише в Україні. Здається, вона знає взагалі всіх і зможе допомогти як з нетворкінгом, так і порадою. У кращому випадку – отримаєте фінансування.

Захід рівня КМЕФ цікавий тим, що в один момент на одному квадратному кілометрі збирається весь великий український бізнес. Це не просто власники трьох кав’ярень, а люди, що дають роботу сотням тисяч людей, мають компанії з мільярдними оборотами і фактично є представниками великого бізнесу. А якщо ще на сцені піднімають суперечливу тему — тримайтесь, може бути дійсно гаряче. На КМЕФ є й чимало політиків, тому ми очікуємо почути потужні дискусії між бізнесом та чиновниками.

Радимо звернути увагу на спікерів з компаній:

Великий бізнес
До панелей, на яких будуть виступати ці спікери, варто добре підготуватись і подумати над питаннями. Хто зна, можливо саме ваша допитливість стане причиною великої дискусії, яку обговорюватимуть і після закінчення відведеного на це часу.

Мій топ-4 питань виглядав би так (давайте тільки їх не красти):
Думаю, після цих питань модератор перестав би давати мені слово, але почути відповіді було б цікаво.
001
Якийсь час назад у Британії заявили, що будуть пропагувати відмову від цигарок, зрозуміло, що з метою популяризації гаджетів типу iQOS. Спитати у компанії Філіп Моріс, чи є такий план в Україні? Чи все ж доля тих, хто курить в Україні класичні цигарки, ще для цього занадто велика?
002
Mastercard, як відомо, в Україні, проводить надпотужний маркетинг. Як вони міряють ефект і чи дійсно люди скрупульозно обирають, яку картку відкривати — їх чи конкурента.

003
У директора МАУ точно потрібно спитати, як компанія працює з негативом і що потрібно зробити, щоб з негативної повістки змінити напрям на позитивну.

Mastercard — Енн Кернс та Наталія Кангіна
DTEK — Валерія Заболотна та Ольга Захарова
HD-group — Борис Шестопалов
МАУ — Євгеній Дихне
Філіп Морріс — Костас Сальварас
Neqsol Holding — Володимир Лавренчук
Interpipe — Денис Морозов
004
У Володимира Лавренчука спитати, як NEQSOL Holding оцінював ризики при виході на новий ринок, який ще й знаходиться у стані кризи.
Це список персоналій, яких я сам особисто дуже хочу побачити та рекомендую звернути на них увагу. Я називаю таких людей екстраординарними: у них або ж цікава історія, або їх бізнес працює зовсім не так, як у інших. Їх цікаво слухати, а якщо пощастить — то й завести знайомство. Ловіть список:
Must visit
Андрій Ставніцер — керівник найбільшого порту України TIC. Він зумів не просто заробити капітал на такій важкій сфері, як порти, а й залучити потужного міжнародного інвестора з ОАЕ.

Андрій Здесенко — власник та керівник «Біосфера». Надзвичайно харизматичний чоловік, котрий, здається, завжди посміхається. Був на декількох його виступах – надзвичайно енергійно.

Гіоргі Іукурідзе — керівник Shabo. Складно уявити, але ця компанія контролює третину ринку коньяку в Україні, а їхній завод у Одеській області — справді неймовірний.

Вікторія Ярмощук — керівник Film.UA Group, компанії, що своїм прикладом доводить: в Україні можна знімати продукт світового рівня.

Володимир Шаповалов — керівник GoodWine. Прямо зараз компанія завершує свій другий величезний об’єкт і буде цікаво послухати, як Володимир розповідає про один з найвідоміших магазинів Києва та, мабуть, України.
Ігор Гуменний — президент холдингу UBC Group. По-перше, цікавий сам по собі холдинг. По-друге, Гуменний зумів побудувати бізнес, який без нього проіснував майже рік і продовжив ріст.

Вячеслав Климов та Володимир Поперешнюк — співзасновники Нової пошти. Це найбільша і найпотужніша доставка України. І — вірю, що вони є одними з тих, хто сприяє розвитку місцевого e-commerce.
Київський міжнародний економічний форум — місце зустріч тисяч людей, досвід кожного з яких — цікавий та унікальний. Тут можна знайти як співрозмовника, так і партнера для майбутніх проектів. Це міжнародна та локальна експертиза. Український Давос, на якому будуть всі. Тож встигни придбати квитки, а за промокодом AIN20_KIEF діє 20% знижка.
Партнери
ТЕКСТ
Ілля Кабачинський
ПАРТНЕР
Матеріал підготовлено за підтримки KMEФ
Що це означає?
ВЕРСТКА
Аліна Компанець
МЕНЕДЖЕР
Ірина Насильнєва
ФОТО
Kyiv International Economic Forum

Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Матеріал виготовлено за підтримки рекламодавця
Під час використання матеріалів сайту обов'язковим є наявність гіперпосилання в межах першого абзацу на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням бренду видання AIN.UA. Матеріали з позначками «Новини компаній», PR, «Спецпроект», «Промо» і «Блоги» публікуються на правах реклами.
© 1999-2021 AIN.UA