Швидко та адресно: як дві львівські ІТ-компанії заснували благодійний фонд Donate.in.ua

Фонд Donate.in.ua – це благодійна організація, заснована ІТ-компаніями Crunch та StaffingPartner для допомоги із закупівлею боєприпасів, тактичної медицини та витратних матеріалів. Працівники компаній долучилися до волонтерського руху і впродовж 3-х місяців змогли зібрати понад 14 мільйонів гривень та понад 200 тонн гуманітарної допомоги, а офіс частково перетворився на склад для гуманітарки та амуніції.

Як все почалось

Після вторгнення ми перераховували гроші на фонд «Повернись живим» та рахунок НБУ, очікуючи оперативної оплати інвойсів на потреби. На жаль, системи були перевантажені й ми з командою Crunch та StaffingPartner почали самостійно збирати кошти та купувати каски, бронежилети, тепловізори й автомобілі для ЗСУ. Зрозумівши, що ми можемо зробити це швидше та ефективніше, наша команда відкрила фонд, до якого долучилися й інші бізнеси як в Україні, так і за кордоном.

Партнери та друзі

З початку війни працівники наших компаній почали активно волонтерити, як і їхні друзі, знайомі та наші партнери. Хтось донатить, хтось возить машини та гуманітарку, хтось долучається точково. Зокрема наш програміст Юра Лутчишин та Андрій Цебенко допомогли організувати склад в Польщі. Це люди, які вклали дуже багато сил та часу, працюючи майже 24/7 на спільну мету вже 3 місяць поспіль.

Громадські організації теж не залишилися осторонь: ГО «Об’єднаних рішень» допомагали та допомагають нам із гуманітаркою, закупками та доставкою запитів.

Цього місяця також отримали грант від польського фонду «Разом для України», що допоможе нам швидше закривати запити. 

На жаль, зараз волонтерів стає все менше і менше. Дехто виснажується, дехто скеровує свої ресурси в іншу сферу. Проте, ми вдячні всім, хто допомагаючи нам, допомагає нашим воїнам пришвидшити перемогу.

Результати не змусили себе чекати

За 3 місяці безперервної роботи ми встигли закрити понад 100 запитів різного об’єму, серед яких були 610 бронежилетів для ЗСУ, 9 позашляховиків, понад 50 тепловізорів та рацій, гуманітарна допомога в Бородянку, Житомир, Миколаїв, Запоріжжя. Ще близько 50-ти запитів знаходяться в різних статусах: від збору коштів до доставки нашим захисникам. І кожного дня додаються все нові й нові потреби: від амуніції і їжі, до речей що допомагають нищити окупантів (рації, тепловізори, дрони, автомобілі). 

Отримувати фото від бійців, яким допомогли – безцінно!

Ми щасливі бачити, що наші захисники отримують допомогу, яка їм зараз так необхідна. Бачити, що з ними все гаразд, всі живі та цілі – це щастя! Тому ми щиро радіємо, коли вони діляться з нами отакими фотозвітами.

Більше наших фото та апдейтів дивіться в соцмережах. 

Про машини для ЗСУ

Зараз ми активно займаємося виконанням цього запиту. Автомобілі на фронт – це завжди актуально, адже війна йде, машини ламаються, потреби збільшуються.

«Кожна дорога машини на теренах України особлива і потребує індивідуального логістичного підходу. Так от, були випадки, коли вибиває колесо за годину до комендантської години й потрібно шукати рішення та прихисток водіям та авто. Буває, що локація бригади змінюється і потрібно негайно реагувати. Наприклад, в досить гарячу точку було складно доїхати, машину припаркували на стоянці парафіянина церкви, капелана того району, і продовжили шукали безпечні варіанти доставки. Але одне знаю точно: у цих пригодах сьогодення всі машини доїжджають завдяки спільним зусиллям, виконують роботу та допомагають нашим воїнам», – розповідає Уляна Ярема, яка займається у нас логістичним супроводом.

Зараз у нас на низькому старті вже 9-тий позашляховик. Поремонтований та пофарбований Nissan Terrano скоро поїде допомагати нашим бійцям на фронт.

Зараз дуже багато машин закуповуємо за кордоном (Франція, Німеччина, Італія). Ми шукаємо потрібні автомобілі, шукаємо надійних людей, які допоможуть їх оформити, волонтерів, які зможуть пригнати. Зараз оперуємо великою базою жінок-волонтерок, які зголосилися переправляти машини до українсько-польського кордону.

Наступний етап – це відправка Україною. Два дні автомобілі проходять техогляд на сервісі, ремонтуються, фарбуються. Далі загружаємо їх продуктами, спорядженням і шукаємо, хто зможе довезти до гарячих точок. Допомагають нам зазвичай або самі військові, або військові капелани.

Життя наших волонтерів

Розповімо вам на прикладі Романа:

«Я доєднався до хлопців через декілька днів від початку повномасштабної війни, адже спочатку не знав куди себе подіти. Думаю, така сама ситуація була в кожного. Спершу було бажання вступити до лав ТрО, потім ЗСУ, далі від знайомих почув, що досвідчених воїнів відправляють з військкоматів назад додому і зрозумів, що в мене мало шансів, тому декілька перших днів війни, я воював в кібервійську (блокували різноманітні ресурси рф, сторінки пропагандистів в соцмережах). Тоді побачив пост Юрія про допомогу ЗСУ, одразу запропонував себе як волонтера».

Свій 34-й день народження Роман святкував у волонтерському колі, займаючись купівлею тепловізорів. Він, як і вся наша команда, працює постійно, без вихідних, адже війна не відпочиває.

«Особисто для мене зараз немає нічого важливішого за допомогу нашим доблесним ЗСУ, тому я сам так роблю і всіх закликаю – в кожного з вас є знайомі, сусіди, однокласники, одногрупники, люди з різних сфер, з якими ви працювали чи просто перетиналися в житті, які знаходяться за кордоном, навіть якщо ви з ними не спілкувалися дуже давно чи взагалі вважаєтесь за друзів тільки в соцмережах. Нам дуже потрібні фінансові ресурси, щоб закривати запити від військових. Вже, мабуть, більшій половині «друзів» по фейсбуку написав – за це вам не злетить корона з голови і немає нічого такого, щоб соромитися просити про допомогу в час, коли твоя держава бореться з темрявою. Всі рахунки активні у нас на сайті фонду тому підтримайте воїнів світла через наше посередництво. Ми переможемо! І все буде Україна!».

Що зараз потрібно?

Зараз фонд окрім точкових має 3 великих запити: 

  • 20 тепловізорів для десантно-штурмових військ України;
  • 20 позашляховиків для ЗСУ;
  • гуманітарна допомога для Харкова.

Загальна сума цих запитів сягає $200 000. Перші два ми вже почали опрацьовувати! Щоб дізнатись більше інформації та задонатити — переходьте за посиланням.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук