Угода про покупку Twitter Ілоном Маском «під загрозою»

Угода Ілона Маска про купівлю Twitter знаходиться під серйозною загрозою, оскільки табір Маска дійшов висновку, що дані Twitter про спам-акаунти неможливо перевірити. Як повідомляє The Washington Post з посиланням на власні джерела, команда Маска вже припинила брати участь у переговорах зі спонсорами угоди.

В разі розриву угоди Маск повинен буде заплатити компенсацію в $1 млрд

Останніми тижнями переговори з інвесторами угоди почали сповільнюватись, через неможливість перевірки даних про кількість ботів в мережі Twitter. Як наслідок команда Маска не може оцінити перспективи соцмережі як бізнесу, та за інформацією одного з джерел, збирається змінити напрямок діяльності незабаром. Якими саме будуть зміни наразі невідомо.

Спам-акаунти — не єдина причина, чому Маск може спробувати вийти з угоди. Ціна акцій Twitter різко впала з моменту його пропозиції про поглинання у квітні, створивши враження, що покупець може переплатити. Крім того, Маск керує двома іншими великими компаніями, Tesla та SpaceX, а також деякими стартапами.

Але за умовами угоди Маск не може просто відмовитись від покупки соцмережі. Фактично Маск вже погодився завершити її, якщо з бізнесом Twitter не трапиться щось серйозне, і юридичні експерти сумніваються, що проблема з ботом буде достатньою причиною. 

В разі розриву угоди Twitter все одно втратить позиції на ринку і вартість акцій і експерти очікують, що компанія буде боротися, щоб таки завершити угоду. При цьому, навіть якщо Маск переконає суддю дозволити йому не завершувати угоду, йому все одно доведеться заплатити $1 млрд компенсації за розрив.

Контекст

  • На початку квітня 2022 року стало відомо, що генеральний директор Tesla Ілон Маск володіє 9,2% Twitter (На момент придбання вартість 9,2% акцій коштувала $2,89 млрд). Після цієї новини вартість акцій компанії зросла на 26%. Тоді ж мільярдер заявив, що хоче купити сервіс.
  • В кінці квітня Маск досягнув згоди з акціонерами сервісу Twitter про викуп компанії за $44 млрд ($54.20 за акцію). Половину коштів Маск збирався позичити, інвесткомпанії з задоволенням пішли йому на зустріч. Інша половина — його власні статки.
  • В травні Маск тимчасово заморозив угоду. Це сталося одразу після того, як з’явилася інформація про те, що фальшиві або спам-акаунти становлять менше, ніж 5% користувачів.
Данило Ївженко: Пишу про стартапи, інвестиції та ігри, а також веду рубрику Стартап дня. Зв'язатися можна у Facebook та по e-mail: yd@ain.ua.
Related Post