Будь-яка підприємницька діяльність насамперед вимагає, щоб підприємець визначився з конкретною нішою. Бажано обрати ту, на яку є високий попит й тоді можна вдосконалювати її. Вироблення харчової продукції не є винятком. Про всі нюанси напрямку виготовлення шоколаду ручної роботи розказали автори Telegram каналу «Ідея для Вашого Бізнесу». AIN.Business переповідає

З чого розпочати цей бізнес

Якщо ви захоплюєтеся кондитерською справою й вже маєте професійні навички виготовлення солодощів із шоколаду, тоді можете перейти до наступних етапів відкриття виробництва. Зокрема:

  1. Аналіз ринку – необхідно зрозуміти, що саме виготовляють конкуренти, яку частину потенційних покупців можна перетягнути.
  2. Формування асортименту – потрібно знайти унікальний варіант продукту. Для цього треба провести аналіз нових технологій, асортименту інших виробників. В подальшому варто оновлювати позиції.
  3. Вибір упаковки – часто солодощі купують як подарунок й варто приділяти увагу пакуванню вашої продукції. Сучасний тренд – екологічні пакувальні матеріали.
  4. Організація продажів – перед запуском бізнесу потрібно визначити вашу цільову аудиторію. Для взаємодії з аудиторією можуть бути такі майданчики: соціальні мережі, власний онлайн або офлайн-магазин. Можна також співпрацювати з кафе, кондитерськими ресторанами.
  5. Зберігання готового товару – варто подбати про відповідне місце для зберігання виготовленої продукції. Для цього придбайте холодильник-вітрину, що дозволяє регулювати температуру.
  6. Реєстрація підприємця, як ФОП та свого виробництва, як ТОВ. Це можна зробити автоматично на порталі «Дія». 

Капітал та прибуток

В першу чергу для реалізації такого виду бізнесу потрібно володіти вмінням робити шоколадні солодощі. В матеріальному плані для виробництва знадобиться мінімальний набір устаткування, а саме: сировина, форми, блендер, мікрохвильова піч, холодильник, посуд, упаковки.

Розмір заробітку залежить від якості товару, особливостей вашої пропозиції. Підвищувати ціни можна за рахунок:

  • використання якісних інгредієнтів (фруктів, сиру, горіхів);
  • створення складних форм;
  • ексклюзивних пропозицій, наприклад, алкогольних цукерок;
  • виготовлення вегетаріанських солодощів, шоколаду без цукру;
  • комбінації з іншими смачними десертами – зефіром, маршмеллоу, мармеладом.

Окрім того, майстер може заробляти на навчальних відео, проводити онлайн-курси та майстер-класи.

Чому виготовлення солодощів із шоколаду – це вигідно:

  1. Рентабельність – націнку можна піднімати до 300% залежно від складності виробництва.
  2. Невеликі вкладення – бізнес-план виробництва шоколаду ручної роботи включає лише закупівлю сировини та форм.
  3. Затребуваність – ексклюзивні шоколадки популярні як подарунок, а під свята кількість замовлень лише збільшується.
  4. Висока окупність – зазвичай товари швидко розкуповуються, тому вкладення повертаються через короткий термін.
  5. Великий асортимент – кондитери можуть експериментувати зі смаками, формами, складністю фігур, поєднаннями інгредієнтів.

Які недоліки:

  1. Натуральні продукти зберігаються недовго, тому не можна виготовляти занадто багато продукції. 
  2. Щоб займатися шоколадом, потрібно не лише зареєструвати ФОП, а й отримати схвалення й довіру від покупців.