Як я кинув навчання в КНЕУ та роботу в Google заради можливості вчитися в інтернеті й заробляти $100 на годину

Читати на RU

29-річний українець Віталій Данюк – справжня людина-оркестр. Він пішов з роботи мрії в Google заради можливості займатися підприємництвом та вивчити програмування. Сьогодні Данюк тимчасово живе у Таїланді, пише програми та веде свій блог «Коеволюція». Також він консультує стартапи та інвесторів, заробляючи $100 на годину, і ні про що не шкодує. І це, в основному, завдяки онлайн-освіті, яку він свого часу віддав перевагу університету. Спеціально для AIN.UA він написав стовпчик про те, чому онлайн-курси стали для нього панацеєю і як він до цього прийшов.

Зображення у матеріалі надані автором

Найвигідніша інвестиція для людей з капіталом до $100 000 – особиста освіта. Повірте Біллу Гейтсу. Сьогодні без постійної самоосвіти важко забезпечити гідну якість життя, не пропускаючи метафоричну душу через корпоративну м’ясорубку. Якщо не ховати голову в пісок, то стануть очевидними тренди, що розпускають тканину капіталізму XX століття і скасовують можливості, які він надавав. Особливо в Україні.

Настає час масової автоматизації та звільнень. Багаті багатіють, а середній клас біднішає. Томас Пікетті стверджує, що причина цього проста — ROI капіталу вища за середнє зростання економіки. Але в основі цього — технології. Те, що Марк Андрессен називає «софт поглинає світ», і саме завдяки цьому механізму стартап з кількома десятками співробітників може коштувати понад мільярд доларів. Новою грамотністю стає вміння програмувати, яке дає змогу здобути хоч якусь стабільну професійну затребуваність.

Чому я покинув університет і пішов з постійної роботи

Після школи, абсолютно не розуміючи, що робити далі в житті, я вступив до КНЕУ на міжнародну економіку та менеджмент. Уже після першого семестру я там майже не з’являвся, а після другого покинув університет офіційно. Натомість я починав будувати свій невеликий інтернет-бізнес, на практиці навчався інтернет-підприємництва та активно розважався. Можливо, піти з університету — одне з найкращих рішень у моєму житті.

Прості розрахунки свідчать, що вища освіта в Україні є надзвичайно невигідною штукою. Судіть самі: з урахуванням пар, перерв та дороги ми щодня витрачаємо на стаціонар 5-9 годин на день. Додамо 2-3 години на домашні завдання — і отримуємо 7-12 годин на день. 180 днів на рік, 4-5 років — це від 5040 до 10 800 годин, витрачених переважно на пусте і безвихідь, щоб у результаті вийшло що? Вийти на $500 зарплати на місяць?

Порівняємо з витратами часу, необхідними для того, щоб почати працювати й заробляти за допомогою затребуваної професії. Програміст — приблизно 1000 годин, інтернет-маркетолог та дизайнер — приблизно стільки ж. Замість безглуздої (звісно, не для всіх і не завжди) «вищої» освіти можна здобути три професії на рівні, достатньому для старту кар’єри, інвестувати ще 1000 годин в англійську, 1000 годин у практику та теорію підприємництва й до того ж ще мати вдосталь часу на розваги. Так, потрібні мотивація та цікавість, але це те, чого не буде й у більшості студентів в університеті.

Вперше користь від онлайн-освіти я відчув, напевно, під час співбесід у Google. Між, здається, першим і другим раундом співбесід я отримав три сертифікати за допомогою освітньої системи Google: два з Google Adwords і один з Google Analytics. Не знаю, як це вплинуло на позитивний результат співбесід, але інтуїція мені підказує, що користь була. У Google я пропрацював близько року, а пішов, коли активно почав вивчати програмування та технологічне підприємництво. Попри всі масштаби маркетингу в Google, хотілося мати більше часу на самонавчання та практичне застосування нових знань.

Де й чого вчитися в інтернеті: онлайн-курси

Онлайн-курси часто критикують за низький рівень успішного закінчення. Але закінчення курсу — засіб, а не мета. Сертифікат дає відчуття завершеності та додаткову мотивацію не покинути навчання на фінішній прямій, але сам як такий має невелику цінність. Тому говорити про незакінчення курсу як невдачу в онлайн-навчанні немає сенсу. Я починав, напевно, більше сотні чи двох, а деякі з них проходив лише з третього чи четвертого разу.

Успішно я закінчив близько 40 курсів, отримавши близько 30 сертифікатів. Майже всі онлайн-курси були англійською, в основному на  edX, coursera, open2study та iversity. Російською мовою я проходив курси тільки Hexlet. З повністю закінчених курсів — третина про програмування, третина про підприємництво та третина з різних дисциплін. Крім «академічних» майданчиків, багато знань дали  codeschool.com, teamtreehouse.com та codecademy.com, де замість сертифікатів учень отримує «бейджики».

Що мені дали онлайн-курси

Онлайн-курси – це те, що дало мені можливість побудувати основу мого добробуту та незалежності, збільшивши мій погодинний рейт до $100. Я допомагаю стартапам побудувати бізнес та отримати інвестиції, а інвесторам — оцінити якість стартапів. При цьому я подорожую Південно-Східною Азією, можу дозволити собі багато навчатися, реалізувати свої проєкти та допомагати іншим. Безперечно, усі ці можливості багато в чому відкрилися завдяки онлайн-освіті.

Я усвідомив обмеженість теорії та практики технологічного підприємництва (1,2,3) без програмування та Computer Science. Можливість подивитися на стартап з різних точок зору дає набагато чіткіше бачення картинки світу, і, відповідно, дає змогу вирішувати складніші завдання.

Пам’ятаю, як колись давно доводив команді програмістів, що Drupal є гарним рішенням для корпоративної соціальної мережі, хех. Як же я помилявся!

За допомогою курсів із програмування я відносно вільно пишу системи середньої складності на Ruby (1,2,3,4), Javascript (1,2,3,4,5,6,7) та Elixir. Продовжую вивчати C, Haskell, Python (1,2) та Go.  Я пишу софт для аналізу та оброблення даних, автоматизую збір інформації, використовую математичні моделі, які почерпнув з онлайн-курсів.

Окрім іншого, онлайн-курси зробили мене менш залежним від обставин. Наслідком широкого спектра курсів, які я проходив, стало те, що я більше не думав про себе як про представника конкретної професії. А курси з  психології та ірраціональності допомогли мені стати більш щасливою та гармонійною людиною.

Поради самоукам

Онлайн-курси та самоосвіта — марафон, а не спринт, тому починати варто з найцікавішого. Взяти 20 курсів, пройти перший тиждень та залишити з них лише ті, які справді зацікавили. Завдання номер один — виробити звичку вчитися та отримувати задоволення від самого процесу, а результат не забариться.

Вибираючи онлайн-курси, я керуюся таким правилом: частина їх дають мені професійні бонуси (підприємництво, computer science, економіка), а інші викликають загальний інтерес (біотехнології, філософія, астрономія, історія). Коли ти починаєш сприймати курси з другої категорії як «розважальний контент», більшість художніх фільмів та серіалів просто втрачають свою актуальність. Відключіть нарешті ТБ!

Дуже важливо розвивати в собі цікавість і захоплення від нових знань про навколишній світ. Для цього рекомендую подивитися Cosmos, Planet Earth, Life. Загалом будь-яка документалка Девіда Аттенборо за останні 10 років – справжній шедевр edutainment. На edx курс про найбільші нерозкриті таємниці Всесвіту читає нобелівський лауреат, який довів, що швидкість розширення всесвіту збільшується. Вау! Що може з цим зрівнятися? 

При цьому треба розуміти, що людський розум чинить опір змінам і новому. З цим опором потрібно і можна боротися. Перший рік, поки я вчився програмувати, почувався нездібним дурнем. І лише ближче до середини другого року почав звикати до цього відчуття, яке досі часто зі мною.

Не можу відмовити собі в задоволенні розповісти про два нестандартні освітні майже-курси:  тай чі, створений Джетом Лі, та медитації Менгьюра Рінпоче. З великим здивуванням, але доволі часто я чую про негативне ставлення до самонавчання та онлайн-курсів. Ігноруйте це та максимально уникайте спілкування з людьми, які демотивують вас учитися. З іншого боку, я дуже радий, що бачу дедалі більше людей серед моїх знайомих і не тільки, які активно навчаються, розвиваються та рухаються вперед за допомогою онлайн-освіти. Від студентів та школярів — до професіоналів та пенсіонерів. Це надихає.

А якщо потрібний додатковий поштовх, є чудова можливість. Edx у партнерстві з Amazon AWS  дає $1000 на баланс хмари Amazon кожному, хто успішно пройде будь-який із двох курсів підприємництва та сплатить верифікований сертифікат ($50). Подвійна користь.

І невеликий лайфхак насамкінець: якщо купити собі велотренажер, вивести курси на великий екран, то можна одночасно прокачуватися фізично та інтелектуально.

Якщо потрібна допомога в побудові системи самонавчання, незрозуміло з чого починати або як отримати практичну користь від онлайн-освіти — пишіть на пошту  [email protected] або у facebook. Буду радий допомогти.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук